پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
راه پرداخت دومین ویرایش «اکوسیستم پرداخت ایران» را منتشر کرد
تمرکز ما در راه پرداخت بر معرفی کسبوکارهای فعال در فضای فناوریهای مالی ایران است. تا امروز نیز در سه دسته کلی بانکها، کسبوکارها و استارتآپها اکوسیستم فینتک ایران را به شما معرفی کردهایم. مهر ماه امسال نیز نسخه اول اکوسیستم پرداخت ایران (پیتک ایران) را منتشر کردیم. در اکوسیستم پرداخت ایران نهادهای ناظر، کسبوکارها، استارتآپها، نهادهای مرتبط و رویدادهای متعددی مرتبط به پرداخت فعالیت میکنند.
در این مطلب نگاهی خواهیم داشت به نسخه به روز شده اکوسیستم پیتک ایران که آن را میتوانید به صورت خلاصه در این اینفوگرافیک مشاهده کنید:
برای مشاهده فایل باکیفیت اینفوگرافیک زیر، روی آن کلیک کنید.
بخشهای گوناگون اکوسیستم پرداخت ایران
در رأس این اکوسیستم، نهادهای ناظر قرار دارند که بانک مرکزی و شرکت شاپرک ازجمله نهادهای این اکوسیستم هستند و به ترتیب در سال 1339 و 1389 تأسیس شدهاند؛ این به این معناست که بانک مرکزی در ایران ۷۰ سال بعد از تاسیس اولین بانک در ایران شروع به فعالیت کرده و شاپرک هم ۱۰ سال بعد از تاسیس اولین شرکت پرداخت شکل گرفته است.
12 کسبوکار PSP در ایران فعالیت میکنند که به ترتیب سال تاسیس در ادامه آمدهاند:
- تجارت الکترونیک پارسیان (تاپ)
- سایان کارت
- کارت اعتباری ایران کیش
- پرداخت الکترونیک سامان (سپ)
- فنآوا کارت
- کارت الکترونیک دماوند
- بهپرداخت ملت
- پرداخت الکترونیک بانک پاسارگاد (پپکو)
- پرداخت نوین آرین
- پرداخت الکترونیک سپهر
- آسان پرداخت پرشین
- پرداخت الکترونیک سداد
در ایران کسبوکارهای پرداخت طرف سومی هم داریم که مهمترین آنها تجارت الکترونیکی ارتباط فردا، تجارت الکترونیک تدبیر کیش، جیرینگ، هفهشتاد، نیکا کوش ارس و مبنا فرتاک آریا هستند.
مهمترین کسبوکارهای پرداخت خرد ایران شامل پارس وندینگ، توسن سها و سیمرغ تجارت هستند.
شش شرکت «جهان ارتباطات نکا»، «توسعه فناوری و تجارت الکترونیک کارن»، «اندیشه هوشمند رایان پارسی»، «همراه پرداز زرین (زرین پال)»، «هدایت هوشمند قرن» و «فناوری همراه همتا پردازش (باهمتا)» نیز یازدهم شهریورماه ۹۷ تفاهمنامه پرداختیاری خود را با شاپرک و بانک مرکزی امضا کردند و در مرحله بعد «آیدیپی»، «پیپینگ»، «تسکا»، «جیبیت»، «یکپی»، «ارتباط فردا»، «حسابیت»،«رایانمهر دانش سنج»، «سابین تجارت آریا» و «کیف پی» نیز پرداختیار شدند. طبق تعریفهای بانک مرکزی، پرداختیارها، راهبران شبکه پذیرندگان جز هستند.
علاوه بر پرداختیار، بانک مرکزی چهار دسته دیگر در اکوسیستم پرداخت ایران تعریف کرده است که تاکنون هیچ شرکتی به صورت رسمی در این دستهبندیها معرفی نشده است:
- پرداختساز: آغازکنندگان و گردآورندگان دستور پرداخت؛
- پرداختبان: ارائهدهندگان ابزارهای پرداخت و پذیرش ریزمبلغ؛
- حسابیار: ارائهدهندگان خدمات مدیریت حساب مستقل از بانک؛
- ضابطهیار: خدمات تطبیق عملکرد مؤسسات مالی با مقررات.
تاکنون هیچ کسبوکاری پرداختساز، پرداختبان، حسابیار و ضابطهیاری نشدهاند.
در اکوسیستم پرداخت ایران، کسبوکارهایی در حوزه سختافزار فعالیت میکنند که شرکتهای اندیشه نگار، پشتیبانی افزارهای رایانهای سداد (پارس)، توسن تکنو، جیاساس، رهیاب رایان فردا و فناپ پرداخت از مهمترین کسبوکارهای این اکوسیستم هستند.
سامانههای «شتاب»، «شاپرک»، «سحاب»، «ساتنا» و «پایا» نیز سامانهای تسویه و تصفیه این اکوسیستم هستند.
ازجمله نهادهای مرتبط با اکوسیستم پرداخت ایران میتوان به اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی تهران، انجمن فینتک، پژوهشکده پولی و بانکی، پلیس فتا، دادستانی کل کشور، سازمان نظام صنفی رایانهای تهران و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی اشاره کرد.
همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت، الکامپ، بانک، بورس و بیمه، فیناستارز، فینتاک و فیناپ از مهمترین رویدادهای اکوسیستم پرداخت ایران هستند.
شناختهشدهترین بخش استارتآپهای فینتک ایران هم استارتآپهای پرداخت هستند. مهمترین استارتآپهای فعال در حوزه پرداخت هم در ادامه معرفی شده است:
- راهکارهای هوشمند پیراد
- درگاه پرداخت و کیف پول Pay
- سیناپس
- پیگیر
- شناسه
- کارت اعتباری ایرانیان
- نکستپی
- آسان دریافت
- باهم
- بیتپی
- بله
- پردانو
- پیگام
- سیمپی
- شارژمان
- دکمه
- کانال شاپ
- ماناپی
- مانیار
- ویزپی
- وینوین
- آپارنو
- بامن
- پولیتو
- جیبیمو
- دریاپ
- دنگیپال
- زیبال
- ساوانو
- فراپال
- فون پی
- قبضینو
- لینکتوپی
- مانیکس
- مه کارت
- آقای پرداخت
- پی استار
- دنوپی
- تومن
- ایزپی