راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

در آستانه برگزاری چهارمین دوره رویداد ۹ ژانویه، دوره‌های قبلی رویداد را مرور کرده‌ایم

رویداد ۹ ژانویه فرصتی برای همکاری و رفع چالش‌های صنعت رمزارز ایران است

چهارمین رویداد «۹ ژانویه» ۲ بهمن‌ماه در سالن همایش‌های ضرغام برگزار خواهد شد. این رویداد که به طور سالانه برگزار می‌شود، یکی از بزرگ‌ترین گردهمایی‌های فعالان اکوسیستم رمزارز، بلاکچین و دارایی دیجیتال در ایران است. هدف اصلی این رویداد بررسی چالش‌ها و فرصت‌های رمزارز، بلاکچین و دارایی دیجیتال، تبادل تجربیات و افزایش آگاهی در مورد تحولات این حوزه از فناوری‌های مالی است. رویداد ۹ ژانویه با حضور جمع کثیری از متخصصان، مدیران و سرمایه‌گذاران، فرصت‌های ارزشمندی را برای شبکه‌سازی و همکاری‌های میان‌سازمانی فراهم می‌کند.

از آغاز برگزاری رویداد ۹ ژانویه در سال ۱۴۰۰، در این رویداد به مسائل کلیدی اکوسیستم رمزارز در ایران توجه ویژه‌ای شد. اولین دوره این رویداد به‌رغم محدودیت‌های موجود در دوران بحران کرونا برگزار شد که به رسمیت شناختن کسب‌وکارهای رمزارزی و ایجاد بستری برای بحث درباره چالش‌های موجود، از جمله مسائل رگولاتوری و آگاهی نهادها از تحولات جهانی، از اهداف اصلی آن بود.  

دومین دوره این رویداد در سال ۱۴۰۱ توسط کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار برگزار شد، زمانی که جهان درگیر بحران‌های سیاسی و اقتصادی، نظیر جنگ روسیه و اوکراین بود. در این سال، چالش‌های جدیدی همچون محدودیت‌های فنی اینترنت و زیرساخت‌ها به مشکلات قبلی اکوسیستم رمزارز، بلاکچین و دارایی دیجیتال کشور افزوده شده بود.

سومین دوره رویداد ۹ ژانویه که در سال ۱۴۰۲ و طی دو روز برگزار شد، به‌ویژه بر تحولات مالی غیرمتمرکز (دیفای) و فرصت‌های کسب‌وکارهای دیجیتال تمرکز داشت و با حضور بیش از ۱۳۵ سخنران و ۲۶۰۰ شرکت‌کننده، به بررسی روندها و پیش‌بینی‌های سال‌های آینده در این صنعت پرداخت. این دوره علاوه بر بخش محتوایی اصلی که در سالن همایش قلم کتابخانه ملی برگزار شد شامل چندین بخش جانبی از جمله کاریابی، جلسات کاری در بخش B2B، استودیو راه‌کار، کارگاه‌های آموزشی، مرکز رسانه‌ها و نمایشگاه بود.

امسال، چهارمین دوره رویداد ۹ ژانویه باتوجه‌به پیشرفت‌های صورت گرفته در حوزه رمزارز، بلاکچین و دارایی دیجیتال، در ابعادی وسیع‌تر و در سالن همایش‌های ضرغام برگزار می‌شود و پیش‌بینی می‌شود که همچنان به‌عنوان یک رویداد برجسته در تقویت اکوسیستم فناوری‌های مالی در ایران تأثیرگذار باشد.


رگولاتوری و عدم آگاهی از فناوری‌های نوین: چالش‌های اصلی اکوسیستم رمزارز در سال ۱۴۰۰


اولین دوره ۹ ژانویه با عنوان «دورهمی بزرگ کسب‌وکارهای رمزارزی» در اوج دوران کرونا در مرکز سلام ۱۰۰ استارتاپ با هدف به رسمیت شناختن کسب‌وکارهای رمزارزی ایران برگزار شد. آن روزها، فضای کسب‌وکارهای فعال در بلاکچین و رمزارز ایران در حال تحول بود. فعالان این حوزه با محدودیت‌هایی از سوی گروه‌های داخلی و خارجی چون فیلتر شدن سایت‌ها و محدودیت‌های شدید مواجه بودند. رضا قربانی، عضو وقت هیئت‌مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران، در سخنرانی خود در اولین دوره ۹ ژانویه به خلأهای قانونی در فضای رمزارز اشاره کرد.

محتوای اولین پنل ۹ ژانویه در سال ۱۴۰۰  را می‌توان این‌گونه خلاصه کرد: رگولاتوری و عدم آگاهی آن از اتفاقات روز فناوری. نریمان امانی، مدیرعامل وقت سیتکس، در این پنل درباره عبور از چالش‌های رگولاتوری مثل اینماد و رفتن به سمت نوآوری گفت. امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس، هم معتقد بود که رگولاتوری هیچ تصوری از روندهای دنیا ندارد. اما مشکل اصلی اکوسیستم در سال ۱۴۰۰ از نظر برخی مانند محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس، احسان قاضی‌زاده، مدیرعامل وقت اکسیر، بنیامین عباسی، مدیرعامل وقت بیت‌مکس، موضوع تأمین مالی بود.

اگر از امروز که درگاه‌های پرداخت صرافی‌ها بسته شده است سه سال به عقب برگردیم، می‌بینیم این مشکل از روز اول دامنگیر کسب‌وکارهای این حوزه بوده است. فرزین فردیس، نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران، در ارائه خود در اولین دوره ۹ ژانویه به نامه محمود واعظی، رئیس‌دفتر رئیس‌جمهور وقت، به رئیس‌کل بانک مرکزی اشاره کرد که باعث شد درگاه‌های پرداخت اینترنتی مسدود نشوند.

رضا باقری اصل، دبیر وقت شورای اجرایی فناوری اطلاعات دولت، به اهمیت مشارکت فعالان اکوسیستم در فرایند قانون‌گذاری، ترس حاکمیت از تهدید منافع خود و تکنوفوبیا و پذیرش رمزارزش‌ها در سند‌های تحول دولتی اشاره کرد. در نهایت، او از فعالان کسب‌وکارهای بلاکچین خواست تا در فرایند قانون‌گذاری مشارکت کنند.

پنل دیگر رویداد «تنظیم‌گری رمزارز و استراتژی بلاکچین ایران» نام داشت. آخرین سخنران مجتبی توانگر، رئیس وقت کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس بود که به نمایندگی از حاکمیت بر لزوم قانون‌گذاری برای سامان‌دهی صنعت رمزارز، به‌ویژه در حوزه تبادل رمزارزها، تأکید کرد. توانگر در این رویداد ضرورت ایجاد ریال دیجیتال را برای تسهیل تبادل رمزارزها و تقویت اقتصاد کشور مطرح کرد.


درباره آینده کسب‌وکارها


دومین رویداد ۹ ژانویه با تم اصلی «آینده کسب‌وکارهای بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال» با حضور نمایندگانی از بخش خصوصی در ۱۹ دی‌ماه ۱۴۰۱ در مرکز همایش‌های کتابخانه ملی برگزار شد. سال ۱۴۰۱ سال سختی بود و رویداد در حالی برگزار شد که اینترنت دچار مشکلات زیرساختی، فیلترینگ و قطعی بود و در دنیا شاهد آغاز جنگ روسیه و اوکراین بودیم. همچنین در ایران صرافی‌های رمزارز همان سال با محدودیت واریز ۲۵ میلیونی مواجه شده بودند. علاوه بر تمام این اتفاقات دقیقاً چند روز پیش از برگزاری رویداد پیش‌نویس الزامات فعالیت صرافی‌های رمزارز توسط فراجا نیز ممنوعیت فعالیت افراد خارجی و لزوم نگهداری وجوه کاربران به‌صورت امانی را در فضای رگولاتوری مطرح کرده بود.

اولین پنل در ۹ ژانویه دوم «نقش آموزش، شبکه‌سازی و فرهنگ‌سازی در توسعه اکوسیستم‌های رمزارزی» بود. در دومین پنل با محوریت «بلاکچین و وب ۳.۰، همه تحولات سال ۲۰۲۲» از نیاز به تغییر نگاه سیاست‌مداران به رمزارز و تعامل سازنده با نهادهای مختلف مانند فتا و قوه قضائیه گفته شد. هنوز هم نیاز به تنظیم‌گری مناسب و عدم آشنایی رگولاتور با فناوری‌ها محور سخنان سخنرانان بود؛ اما سرمایه‌گذاری سخن جدیدی بود که مطرح شد.

در پنل بعدی با عنوان «فرازوفرودهای رگولاتوری رمزارز در ایران» به نگرش امنیتی تنظیم‌گر و بی‌نتیجه بودن تلاش‌ها برای تفاهم با بانک مرکزی پرداخته شد و همه هشدار دادند که اگر رگولاتور صدای فعالان این حوزه را نشنود، با مهاجرت فردی و تیمی روبرو خواهند شد.

علیرضا زجاجی، مدیرعامل بنیاد سور، اولین سخنران این دوره رویداد بود که در ارائه خود به امیدها و چالش‌های توسعه بلاکچین در آینده پرداخت. سپس در پنل سوم با عنوان «آخرین الزامات حقوقی و قانونی رمزارز و بلاکچین» امیرحسین راد اعلام کرد که پلیس فتا به‌تازگی الزاماتی برای بخش رمز‌ارز تدوین کرده تا خطرات فضای رمزارز را کنترل کند.

حسن هاشمی، رئیس وقت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور، از وضعیت اقتصاد دیجیتال به دلیل محدودیت اینترنت انتقاد کرد و اعلام کرد وضعیت کسب‌وکارها با ادامه این شرایط به بحران رسیده است.

مجتبی توانگر، رئیس وقت کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس در این پنل از ارسال پیش‌نویس مقررات برای حوزه رمزارز به مجلس و رضا باقری‌اصل از آماده شدن سند رمزارز در کارگروه اقتصاد دیجیتال خبر داد. مهدی شریعتمدار، رئیس وقت انجمن فین‌تک ایران، خواستار حضور بخش خصوصی در تدوین پیش‌نویس‌ها شد و حسین خسروپور، به‌عنوان نماینده مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت ریاست‌جمهوری، استفاده از سندباکس برای تنظیم‌گری در حوزه رمزارز را مطرح کرد.


۱۳۵ سخنران و ۲۶۰۰ شرکت‌کننده در سومین رویداد ۹ ژانویه


سومین رویداد ۹ ژانویه در دی‌ماه ۱۴۰۲ و باتوجه‌به رشد اکوسیستم رمزارز، بلاکچین و دارایی دیجیتال در ابعادی بزرگ‌تر از سال‌های گذشته در سالن همایش‌های کتابخانه ملی برگزار شد. در این رویداد دوروزه ۱۳۵ سخنران و ۲۶۰۰ شرکت‌کننده در ۷ بخش سالن اصلی، کاریابی، جلسات کاری در بخش B2B، استودیو راه‌کار، کارگاه‌های آموزشی، مرکز رسانه‌ها و نمایشگاه حضور پیدا کردند. ۲۳۰۰ دقیقه محتوا در ۳۵ محور حول بررسی فناوری‌ها، نوآوری‌ها و تحولات در حوزه رمزارز و بازار آن در سال‌های آینده تولید شد.

درحالی‌که هدف برگزاری رویداد سوم همانند دوره‌های قبلی، توسعه اکوسیستم رمزارز و بلاکچین و بررسی فرصت‌های کسب‌وکار و اقتصادی پیشرو برای فعالان این حوزه نوظهور بود، این رویداد تمرکز ویژه‌ای بر اقتصاد و بازار دیفای (مالی غیرمتمرکز) و تحولات این بخش داشت. رویداد مذکور تلاش کرد تا ضمن بررسی تغییرات ناشی از رمزارزها و فناوری‌های مرتبط، به این پرسش پاسخ دهد که فرصت‌های این تحولات برای کشورهای درحال‌توسعه مانند ایران کدام‌اند و کدام بخش از این تحولات می‌تواند تهدیدی برای زیرساخت‌های پرداخت یا متغیرهای تأثیرگذار بر کلیت اقتصاد کشور باشد.

هم‌زمان با برگزاری این رویداد انتشارات راه پرداخت از انتشار ۱۰ کتاب در زمینه فناوری‌های نوین مالی به مناسبت رویداد ۹ ژانویه خبر داد. این کتاب‌ها که به‌صورت رایگان در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفتند، شامل موضوعات مختلفی همچون قوانین رمزارزها، پروژه‌های برتر رمزارز، اقتصاد دیجیتال دبی و طرح ملی بلاکچین قطر بودند. این اقدام به‌منظور ارتقای آگاهی مدیران و فعالان حوزه فین‌تک صورت گرفت.

مهم‌ترین محتواهای ۹ ژانویه سوم

در پنل‌های سومین دوره ۹ ژانویه موضوعاتی همچون لزوم بازطراحی تنظیم‌گری بانک مرکزی، توکنایز دارایی‌ها، پیش‌بینی‌ناپذیری کامیونیتی‌ها و فرصت‌های بازار دارایی دیجیتال مطرح شد که در ادامه بخشی از محتواهای ارائه شده در این دوره را مرور می‌کنیم.

امیرحسین راد تأکید کرد که بانک مرکزی باید از توسعه فین‌تک سود ببرد و تنظیم‌گری خود را بازطراحی کند و بردیا احمدنیا، هم‌بنیان‌‌گذار والکس، پیش‌بینی کرد که تا سال ۲۰۲۷، ارزش مالی توکنایز دارایی‌ها مشابه بورس‌های بزرگ دنیا خواهد شد.

رضا جمیلی، مدیر توسعه کسب‌وکار راه‌کار درباره تحولات ۲۰۲۳ در بلاکچین و پیش‌بینی‌ها برای بیت‌کوین و ای‌تی‌اف‌ها سخن گفت. امید امین‌زاده، رئیس وقت هیئت‌مدیره آبان‌تتر، بر مشروعیت به‌عنوان عامل اصلی ارزش بیت‌کوین تأکید کرد. فاطمه جعفری، مدیر گروه وقت پروژه کاریزما، نیز از لزوم تعامل بیشتر با رگولاتورها برای پیشرفت صنعت گفت.

علیرضا ماهیار، مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک، بر توجه به فرصت‌های بانکداری غیرمتمرکز تأکید کرد. مهدی مرادیان، مدیرعامل جیبی‌مو، بر نیاز به داده‌ها برای رگولاتوری و مبارزه با پول‌شویی اشاره کرد.

وحید شامخی، معاون توسعه کسب‌وکار نوبیتکس،‌ با اشاره به رشد کاربران ایرانی در حوزه رمزارز، خلأ آموزش را یکی از چالش‌های اصلی برشمرد. احمدرضا قودجانی، کارشناس ارشد رمزارزها، از اهمیت ریال دیجیتال و مزایای آن برای بانک مرکزی و شبکه‌های پرداخت گفت.

ولی‌اله فاطمی اردکانی، بنیان‌گذار توسن و ققنوس، به تغییرات مثبت در رویکرد رگولاتورها اشاره کرد و گفت که پذیرش پول‌های خصوصی می‌تواند به گسترش پول دیجیتال کمک کند.

پوریا صنعتی، رئیس هیئت‌مدیره هیتوبیت، به مشکلات نظارتی و قوانین نابسنده اشاره کرد و تأکید داشت که اکوسیستم رمزارز ایران با چالش‌های امنیتی و قانونی روبه‌رو است. همچنین، محمدرضا مانی یکتا، مدیر وقت نظارت بر نظام‌های پرداخت بانک مرکزی، اعلام کرد که بانک مرکزی نسبت به توثیق رمزارزها برای اعطای اعتبار محتاط است تا از آسیب به پایه‌های اقتصادی کشور جلوگیری کند.

در همین حال، مشکلات زیرساختی مانند سرعت پایین اینترنت و اختلالات آن برای تریدرها یکی از چالش‌های عمده‌ای بود که در یکی از پنل‌ها به آن اشاره شد. همچنین گفته شد تعرفه‌های بالای گاز باعث کاهش فعالیت‌های قانونی شده و بخش زیادی از صنعت استخراج به‌صورت غیررسمی فعالیت می‌کند.

اولین جایزه ۹ ژانویه

در سومین دوره اهدای تندیس به ۷ چهره منتخب انجام شد: ضیا صدر، مدرس فناوری بلاکچین و بیت‌کوین؛ احسان قاضی زاده، مدیرعامل اجرایی بیت‌مکس؛ امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس؛ رضا باقری اصل، دبیر وقت شورای اجرایی سازمان فناوری اطلاعات؛ نرگس مرادآبادی، تریدر حوزه رمزارز؛ محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس و سهیل نیکزاد، فعال حوزه بلاکچین. ۹ ژانویه با اهدای تندیس از تلاش‌های این چهره‌ها برای توسعه اکوسیستم رمزارز ایران قدردانی کرد.

در کارگاه‌های آموزشی سومین ۹ ژانویه چه گذشت؟

برای اولین‌بار در سومین دوره رویداد ۹ ژانویه کارگاه‌های آموزشی توسط چهره‌های شناخته شده کسب‌وکاری و کامیونیتی رمزارز و بلاکچین کشور در حاشیه این رویداد برگزار شد.

پنج کارگاه تخصصی با عناوین «دیفای و فرصت‌های کسب‌وکاری و سرمایه‌گذاری آن»، «الزامات، محدودیت‌ها و فرصت‌های حضور در‌ بازار بین‌الملل بلاکچین برای تیم‌های ایرانی»، «مارکت کریپتو در سال ۲۰۲۴: همه سناریوهای خوش‌بینانه و بدبینانه»، «کپی‌تریدینگ و مدیریت دارایی در فضای رمزارز» و «بررسی انتظارات و امکان‌های همکاری متقابل تریدرها و صرافی‌های داخلی» برگزار شد. این کارگاه‌ها در محوریت فرصت‌ها و امکان‌های مالی و کسب‌وکاری برای سرمایه‌گذاران خرد، سرمایه‌گذاران نهادی، آموزش رفتار و تصمیم‌سازی درست در بازارهای پرریسک، معرفی پروژه‌های جذاب اکوسیستم رمزارز دنیا و… برگزار شد.

برنامه‌های ویدئویی استودیو راه‌کار

استودیو راه‌کار در حین برگزاری سومین دوره رویداد در سالن فرهنگ مجموعه کتابخانه ملی، استودیویی برای ضبط برنامه‌های ۹ ژانویه برپا کرد و به مستندسازی و تولید محتواهای ویدئویی پرداخت. این گفت‌وگوها به موضوعاتی همچون دستاوردها و چالش‌های کسب‌وکارهای رمزارزی در یک سال گذشته، داستان‌های موفقیت و شکست اکوسیستم، تغییرات حوزه بلاکچین و رمزارزها، اهمیت کامیونیتی در توسعه اکوسیستم، نقش سرمایه‌گذاران خرد، ورود سرمایه‌گذاران نهادی، نوآوری‌ها و فناوری‌های مالی، آینده مالی غیرمتمرکز، دستاوردها و شکست‌های بانک مرکزی و روندهای تأثیرگذار در بازار رمزارز و دیفای اختصاص داشت.

شبکه‌سازی در بخش نمایشگاهی

برای نخستین‌بار در حاشیه این رویداد، نمایشگاهی از محصولات و خدمات کسب‌وکارهای رمزارزی و بلاکچینی کشور برگزار شد. این بخش علاوه بر معرفی اکوسیستم کسب‌وکارهای فعال در حوزه رمزارز، فرصتی برای شبکه‌سازی و ارتباط مؤثر میان فعالان صنعت فراهم کرد. در نمایشگاه، فعالان صنعت رمزارز، بلاکچین و دارایی دیجیتال با نمایندگان بخش‌های دولتی و خصوصی دیدار کرده و درباره وضعیت و آینده کسب‌وکارهای این حوزه گفت‌وگو کردند. شرکت‌هایی مانند اکس اونیکس، هیتوبیت، زربان، فرهاد اکسچنج، آبان تتر، کاریزما، والکس و کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار در این نمایشگاه حضور داشتند.

کاریابی و جلسات کاری

بخش کاریابی و میزهای B2B یکی از بخش‌های کلیدی سومین رویداد ۹ ژانویه بود. در این بخش، شرکت‌ها می‌توانستند با کارجویان مصاحبه کرده و با سایر فعالان و بازدیدکنندگان که تعداد آن‌ها به دو هزار نفر رسید، تعامل کنند. شرکت‌هایی همچون والکس، اکس اونیکس، کاریزما، نوبیتکس، هیتوبیت و زربان حضور فعالی در این بخش داشتند. این بخش از رویداد فرصتی برای همکاری و هم‌افزایی میان کسب‌وکارهای جدید اکوسیستم بود و همچنین بستر مناسبی برای مصاحبه‌های شغلی و مذاکره مدیران منابع انسانی با کارجویان فراهم کرد.

چهارمین رویداد ۹ ژانویه دوم بهمن در سالن ضرغام برگزار می‌شود. برای تهیه بلیت زودهنگام می‌توانید از لینک زیر استفاده کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.