پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
مروری بر کتاب انقلاب بلاکچین: چگونه اختراع ساتوشی ناکاموتو جهان را متحول خواهد کرد؟
بلاکچین (Blockchain) به عنوان یک تکنولوژی اطلاعاتی، به صورت فزایندهای در حال رشد بوده و اساس ارزهای رمزنگاریشده نظیر بیتکوین است که مطمئنا برایتان نام آشناست. این فناوری مدرن دارای پتانسیل بسیار بالایی است که میتواند انقلابی در فناوری اطلاعات به شمار آید. اما این انقلاب بلاکچین تا چه اندازه مهم و تاثیرگذار است؟
ظهور بیتکوین، نخستین زمزمههای انقلاب بلاکچین
پروژه بیتکوین به عنوان یک نظام پرداختی الکترونیک همتا به همتا (Peer-to-Peer)، برای نخستین بار در سال ۲۰۰۸ مطرح شده و درست یک سال بعد به عنوان اپلیکیشنی متن باز عرضه شد. تلاشهای فراوانی برای شناسایی هویت پدیدآورنده بیتکوین که با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) که در سال ۲۰۰۹ مشخصات اولین بیتکوین را در یک فهرست ایمیل رمزنگاریشده منتشر کرد صورت گرفته است. اما هنوز هم ابهامات زیادی پیرامون هویت واقعی وی وجود دارد.
اختراع مرموز ناکاموتو تنها یک پول دیجیتال نبود، بلکه توانست بسیاری از مسائل مربوط به محاسبات با تاریخ و شبکهها را حل کند. وی، برای ایجاد بیتکوین از یک ساختار زنجیرهای (Chain) که بلاکها را شامل میشود، استفاده کرد و همین ساختار، امروزه شالوده ظهور ارزهای رمزنگاریشده و بلاکهای زنجیرهای دیگری شده است که بانکها و برخی دولتها تمرکز و سرمایه خود را به آن معطوف کردهاند. طبق پیشبینی سازمان تجارت جهانی طی یک دههی آینده، ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی در جهان در بلاکچینها ذخیره خواهند شد.
با وجود اینکه تعداد کثیری از کاربران در حال ثبت دیتا در بلاکچین هستند، شبکه این قابلیت را دارد تا یکپارچگی محتوای پایگاه داده را حفظ کند.
در کنار تمام مزایایی که برای این تکنولوژی فوقالعاده بیان میشود، باید اذعان کرد که پتانسیلها و خطرات احتمالی استفاده از بلاکچینها به تدریج و با مرور زمان پدیدار خواهند شد. حمله به سازمان مستقل غیرمتمرکز Decentralised Autonomous Organisation) DAO) که قصد داشت با طراحی ابزاری بر پایه اتریوم (Ethereum) برای تمامی پروژههای اکوسیستم جذب سرمایه کند میتواند مثالی بارز باشد. در حالی که پروژه توجه زیادی را به خود جلب کرده و بیش از ۱۵۰ میلیون دلار جذب سرمایه کرده بود، در ۱۷ ژوئن هک شده و بیش از یک سوم سرمایه خود را از دست داد. بالغ بر ۳.۶ میلیون اتر که معادل ۶۰ میلیون دلار میشد به هدر رفت. همین عامل نیز سبب انشعاب اتریوم کلاسیک شد. پس قضیه کمی خطرناک است! هرچند که هرگز نمیتوان از عظمت و اثرات این انقلاب بزرگ چشم پوشید.
انقلاب بلاکچین تاپاسکات
دن و الکس تاپاسکات (Don and Alex Tapscott) اولین کسانی بودند که به مقوله انقلاب بلاکچین پرداختند. کتاب «انقلاب بلاکچین» که از نگاه نشریه گلاب اند میل (Globe and Mail) بهترین و پرفروشترین کتاب معرفی شد اثر مشترک این دو نفر است. هرچند که تألیفات دیگر این پدر و پسر، در نشریاتی نظیر Fortune، Harvard Business Review و … نیز بیشک تاثیر بسزایی در پیشبرد اهداف فناوری بلاکچین داشته است.
در حال حاضر، از بلاکچین به عنوان یک فناوری انقلابی یاد میشود که قادر است همه چیز را تغییر دهد. تاپاسکات برای اینکه بتواند تاثیرات و دستاوردهای انقلاب بلاکچین برای تکنولوژی جهان را توصیف کند آنها را شمارهگذاری کرده و بیان کرد. چهار شماره از این موارد در زیر ارائه شدهاند:
- نخست اینکه در سایه بلاکچین، انتقالات مالی و تراکنشها در کمترین زمان ممکن صورت خواهد پذیرفت و این دقیقاً معادل گامی است به سوی جوامعی توسعه یافتهتر. انتقالات مالی به جای یک هفته در عرض یک ساعت انتقال یافته و هزینههای کمیسیون و … آنها نیز به حداقل میزان خود خواهد رسید.
- تکنولوژی بلاکچین این قابلیت را دارد که بالغ بر ۵ میلیارد کاربر را در هر گوشه از جهان به هم و به سیستم مرتبط سازد.
- رعایت حریم خصوصی امن نکتهای بسیار مهم در مقوله انقلاب بلاکچین است. بستری امن و شفاف که از طریق بلاکچین مهیا میشود میتواند زمینهساز پیشرفتهای بزرگتری نیز باشد.
- و اما در مورد مالیکت معنوی آثار نیز انقلاب بلاکچین را میتوان تعیین کننده دانست. حمایت و صیانت قانونی از دستاوردهای هنری، ادبی و علمی با استفاده از بلاکچین میتواند به نوبه خود قابل تأمل باشد.
بر همین اساس است که میتوان انقلاب بلاکچین تبیین شده توسط تاپاسکات را انتقال به دوره جدیدی به نام «سرمایهگذاری توزیعشده» نامید. تاپاسکات بر این باور است که بلاکچین میتواند در بسیاری از حوزههای مالی، بانکداری و کسبوکار، تا حوزههای هویتی و قراردادهای هوشمند بدون واسطه انقلابی شگرف ایجاد کند. اما سوالاتی نیز در مواجهه با انقلاب بلاکچین در ذهن کاربران نقش خواهد بست. اول اینکه، بلاکچین تا چه میزان دارای مقبولیت است؟ و دوم اینکه، این انقلاب حقیقتاً میتواند مطلوب و مثبت باشد؟
برای پاسخ به سوال اول، تاپاسکات در فصل Showstoppers از کتاب خود موانع موجود در مسیر مقبولیت بلاکچین را عنوان کرده است. اما برای پاسخ به پرسش دوم، پدر و پسر عواقب اتوپیایی انقلاب بلاکچین را مورد بررسی قرار داده اند. به این منظور، در صورت بروز خطا از جانب کاربران، امکان و اجازه ایجاد پلتفرم های جدید نظارتی برای نهادها بیان میشود. حال آنکه ماجرای هک DAO پس از کتاب انقلاب بلاکچین تاپاسکات رخ داد. بنابراین، امکان دارد همسو با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، این انقلاب نیز بر علیه بشریت مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
کتابهای بسیار دیگری نیز در این زمینه نگاشته شدهاند، ولی «انقلاب بلاکچین»، مقدمه و توصیفی جامع و بسیار خواندنی بر فناوری زنجیره بلاکها است. اینکه آیا واقعاً انقلابی در پیش رو است؟ یا نه قرار نیست اتفاق عظیمی رخ دهد. و اینکه چه پتانسیلهایی فراتر از دیتابیس تعریف شده توسط ساتوشی ناکاموتو نهفته است؟ حال میخواهد کسی پشت این نام مستعار باشد یا نه!
منبع: The Guardian