راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

گزارش راه پرداخت از ۶۰ ابربدهکار بانکی طبق فهرست جدید بانک مرکزی / تأمین‌کنندگان کالاهای اساسی؛ بزرگ‌ترین بدهکار بانک‌ها

بانک مرکزی جدیدترین فهرست بدهکاران بانکی تا پایان شهریورماه ۱۴۰۲ را منتشر کرد. بررسی فهرست تسهیلات غیرجاری بانک‌ها نشان می‌دهد که نام شرکت‌های دولتی در بین سه بدهکار بزرگ بانک‌ها تکرار شده است. شرکت بازرگانی دولتی، سازمان تعاون روستایی و پشتیبانی امور دام از بین این شرکت‌ها به‌عنوان تأمین‌کنندگان کالاهای اساسی در کشور، بزرگ‌ترین بدهکار بانک‌ها هستند؛ این‌گونه که شرکت بازرگانی دولتی به‌ دفعات از پنج بانک کشاورزی، سپه، اقتصاد نوین، رفاه کارگران و پست‌بانک وام کلان گرفته و نامش در لیست بدهکاران غیرجاری این بانک‌ها تکرار شده است.

بر اساس اطلاعات منتشرشده در سایت بانک مرکزی از تسهیلات غیرجاری بانک‌ها، تسهیلات ریالی و ارزی متعددی با نرخ و مدت بازپرداخت‌های متفاوت پرداخت شده و بخش قابل توجهی از آنها به صورت بدهی غیرجاری ثبت شده است. این فهرست به این دلیل که بدهی غیرجاری بانک‌ها را به معوق، مشکوک‌الوصول و سررسیدشده تقسیم نکرده و مشخص نیست این بدهی‌ها در کدام دسته قرار دارند، با انتقاداتی مواجه است.

انتقاد دیگر هم این است که فعلاً اطلاعاتی از تسهیلات غیرجاری بانک ملت، ملی، صنعت و معدن، توسعه تعاون، توسعه صادرات، آینده، صادرات، مؤسسه مالی و اعتباری نور، رسالت و مهر ایران منتشر نشده است.

از سوی دیگر، این‌ بار هم در فهرست جدید بانک مرکزی، نام‌های آشنای بدهکاران بزرگ بانک‌ها تکرار شده و بنیاد تعاون ناجا، شرکت بازرگانی دولتی، مپنا، عبدالحسین چراغی، شرکت نفت پترو تار فراساحل، کارخانه ذوب‌آهن سهند غرب، شرکت توسعه بازار صنایع خلاق برهان، شرکت صانیر، شرکت نوآوران ترلان طلوع کیش، شرکت سرزمین جلگه‌های آسمانی، شرکت سیمان جوین، نوین‌آبان فناور، تجهیز و توسعه صنایع هنگام قشم، لیزینگ دی، نگین تجارت اسپادانا (بهروز ریخته‌گران)، افق رهباد خاوران توس، اورینتال اویل کیش و پروژه عمران شهر جدید پردیس ازجمله بدهکاران بزرگ بانک‌ها هستند.

همچنین، عمده‌ بدهکاران بانک‌ها، شرکت‌ها و سازمان‌های دولتی همچون شرکت بازرگانی دولتی، بنیاد تعاون ناجا، پشتیبانی امور دام، مپنا و… هستند که چندین‌مرتبه با مبالغ کلان وام گرفته‌اند. این در حالی است که سهم فعالان بخش خصوصی به نسبت کمتر از بخش‌های دولتی بوده و دسترسی کمتری به تسهیلات بانکی داشته‌اند.

علاوه بر این، اکثر بدهکاران بانک‌ها در حوزه کشاورزی، نفت، پتروشیمی و صنایع فولاد فعال هستند.

نکته دیگر اینکه در مواردی زیرمجموعه‌های بانک‌ها نیز جزو ابربدهکاران بانک بوده‌اند. به‌عنوان‌ مثال، لیزینگ دی یکی از زیرمجموعه‌های گروه مالی دی، ابربدهکار بانک است.

مشاهده فهرست تسهیلات غیرجاری بانک‌ها نشان از ساختار معیوب تسهیلات‌دهی بانک‌ها، هم در حجم تسهیلات و بازگشت آن و هم در تضامین دارد؛ این‌گونه که در مواردی، تضامین درخواستی برخی بانک‌ها رقمی به‌مراتب کمتر از رقم تسهیلات پرداختی است.

در این زمینه، بانک‌های خصوصی در رعایت تناسب مبلغ تضامین با وام‌های کلان عملکرد بهتری در مقایسه با بانک‌های دولتی دارند که این وضعیت، به‌ نوعی تأثیر نفوذ و ارتباط تسهیلات‌گیرندگان کلان با بانک‌ها را در دریافت وام‌های کلان تأیید می‌کند.


شرکت‌ بازرگانی دولتی؛ نامی پرتکرار در فهرست بدهکاران بانک‌ها


برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی در نوبت‌های مختلف از بانک‌های متفاوت وام‌های کلانی دریافت کرده‌اند که شرکت‌های تأمین‌کننده کالاهای اساسی همچون شرکت بازرگانی دولتی یکی از این موارد است. این شرکت از بانک سپه، اقتصاد نوین، پست‌بانک، رفاه کارگران و کشاورزی چندین بار تسهیلات دریافت کرده است.

انتشار اسامی ابربدهکاران بانکی و پیگیری وصول این مطالبات، همواره چالش جدی نظام بانکی بوده و طبق آخرین اعلام، مطالبات غیرجاری بانک‌ها ۲۷۰ هزار میلیارد تومان است. اما برای اولین‌بار، در مناظرات سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، عبدالناصر همتی، رئیس‌کل سابق بانک مرکزی با ارائه کاغذی دست‌نوشته نام ۱۱ بدهکار عمده بانکی را در اختیار سید ابراهیم رئیسی قرار داد.

پس از آن و با روی کار آمدن دولت رئیسی، احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در پاییز سال ۱۴۰۰، از بانک مرکزی خواست که بانک‌ها را به انتشار هر سه ماه یکبار فهرست ابربدهکاران در سایت خود ملزم کند. به مرور زمان، بانک‌ها فهرست بدهکاران خود را در سایت‌شان منتشر کردند و با انتقاد کارشناسان مواجه شدند.

در نهایت، بانک مرکزی در فروردین‌ماه سال گذشته اطلاعات بدهکاران ۱۴ بانک خصوصی و دولتی را منتشر کرد و تاکنون این روند را ادامه داده است، اما کارشناسان همواره به روند نامنظم این انتشار، منسجم نبودن اطلاعات، نبود اطلاعات برخی بانک‌ها و… انتقاد دارند.

اطلاع از میزان بدهی‌های غیرجاری بانک‌ها از این جهت که چه میزان پول در شبکه بانکی قفل شده و دست بانک‌ها را در پرداخت تسهیلات جدید می‌بندد، مهم است. حالا بانک مرکزی جدیدترین فهرست بدهکاران بانکی ۲۴ بانک و مؤسسه اعتباری را منتشر کرده است. بررسی این فهرست از بدهی غیرجاری مشتریان این بانک‌ها نشان می‌دهد که بانک سپه، کشاورزی، پارسیان به ترتیب با ۹۵، ۳۵ و ۱۵.۵ هزار میلیارد تومان بدهی غیرجاری، بیشترین بدهکار از نظر مبلغی را دارند و اطلاعاتی از تسهیلات غیرجاری بانک ملت، ملی، صنعت و معدن، توسعه تعاون، توسعه صادرات، آینده، صادرات، مؤسسه مالی و اعتباری ملل، نور، رسالت و مهر ایران منتشر نشده است.


بنیاد تعاون ناجا؛ بدهکار بزرگ بانک سپه


در ادامه این گزارش به بررسی جزئیات تسهیلات غیرجاری ریالی هر یک از بانک‌ها می‌پردازیم. بانک سپه بیشترین مطالبه غیرجاری از نظر مبلغ را دارد. مجموع تسهیلات غیرجاری این بانک تا پایان شهریورماه سال ۱۴۰۲، تقریباً ۹۵ هزار میلیارد تومان است و بنیاد تعاون ناجا با ۱۳۸ نوبت، از نظر تعداد بیشترین وام را دریافت کرده و در بین سه بدهکار بزرگ این بانک از نظر مبلغی نیز قرار دارد.

نام مشتریتعداد وام بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین مانده بدهی غیرجارینرخ سود مدت قراردادجمع ارزش وثایق
بنیاد تعاون ناجا۱۳۸ بار۱۲.۴ هزار میلیارد تومان۱۲.۴ هزار میلیارد تومان۲۶.۷ درصداعلام نشده۹۸۶۰ میلیارد تومان
پشتیبانی امور دام کشوریک بار۴۱۲۷ میلیارد تومان۴۱۲۷ میلیارد تومان۱۸ درصداعلام نشده۵۹۷۸ میلیارد تومان
شرکت بازرگانی دولتی۱۰ بار۲۳۱۵ میلیارد تومان۲۳۱۵ میلیارد تومان۱۸ درصداعلام نشده۲۶۵۵ میلیارد تومان

شرکت بازرگانی دولتی؛ بزرگترین بدهکار بانک کشاورزی


اطلاعات منتشرشده در سایت بانک مرکزی نشان می‌دهد که مجموع مطالبات غیرجاری بانک کشاورزی معادل ۳۰ هزار میلیارد تومان است. از این میزان مطالبه غیرجاری، شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران بیشترین بدهی غیرجاری را در بین بدهکاران این بانک دارد و تقریباً ۲۰ بار با مبالغ مختلف از بانک کشاورزی وام گرفته است.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین مانده بدهی غیرجارینرخ سود مدت قراردادجمع ارزش وثایق
شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران۱۹ بار۴۹۴۶ میلیارد تومان۴۰۰۰ میلیارد تومان۱۸
درصد
۱۲ ماهه۷۲۰۰ میلیارد تومان
شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشوریک بار۳۴۰۵ میلیارد تومان۳۰۰۰ میلیارد تومان۱۸ درصد۱۲ ماهه ۵۴۰ میلیارد تومان
سازمان مرکزی تعاون روستایی ایرانیک بار۶۳۱ میلیارد تومان۴۸۰ میلیارد تومان۱۸ درصد۲۶۵ ماهه۸۶۴ میلیارد تومان

مپنا؛ بدهکار بزرگ بانک پارسیان


علاوه بر این، بانک پارسیان نیز معادل ۱۵.۵ هزار میلیارد تومان مطالبه غیرجاری دارد که مپنا، شرکت ایران توسعه و شرکت توسعه اعتماد مبین ازجمله بدهکاران این بانک هستند.

نام مشتریتعداد وام دریافتیبیشترین خالص تسهیلاتبیشترین مانده بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
مپنایک بار۳۲۶۹ میلیارد تومان۱۹۳۰ میلیارد توماناعلام نشده۶۰ ماهه۴۳۸ میلیارد تومان
شرکت ایران توسعهیک بار۲۴۴۵ میلیارد تومان۸۱۲ میلیارد توماناعلام نشده ۱۲ ماهه۸۱۲ میلیارد تومان
شرکت توسعه اعتماد مبینیک بار۶۹۰ میلیارد تومان۶۱۹ میلیارد توماناعلام نشده۳ ماهه۸۳۰۰ میلیارد تومان

یک شرکت سیمانی؛ بزرگترین بدهکار بانک تجارت


بانک تجارت نیز معادل ۱۰.۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد که در جدول زیر، سه بدهکار این بانک با بیشترین بدهی غیرجاری آمده است:

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
سیمان جوینهفت بار۸۱۸ میلیارد تومان۱۰۲ میلیارد توماناعلام نشده۱۱۴۴۸۲ میلیارد تومان
درخشان ماکارون پارسیک بار۱۲۴.۵ میلیارد تومان۶۱۱ میلیارد توماناعلام نشده۹۸ ماهه۲۴۶ میلیارد تومان
سرامیک برلیانیک بار۵۵۲ میلیارد تومان۵۵۲ میلیارد تومان۲۶ درصد۶۰ ماهه۱۶۳ میلیارد تومان

سه بدهکار بزرگ بانک پاسارگاد


بانک پاسارگاد نیز ۷۲۲۰ میلیارد تومان مطالبه غیرجاری دارد که شرکت تجهیز و توسعه صنایع هنگام قشم، گروه مپنا و توسعه اعتماد مبین سه بدهکار با بیشترین بدهی غیرجاری این بانک هستند.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین مبلغ پرداختیبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
تجهیز و توسعه صنایع هنگام قشمدو بار ۴.۲ هزار میلیارد تومان۶۳۳ میلیارد تومان ۹ درصد۴۸ ماهه۲۰.۳ هزار میلیارد تومان
گروه مپنایک بار۴۴۲ میلیارد تومان۴۴۲ میلیارد تومان۱۸ درصد۲۴ ماهه۱۳۷۶ میلیارد تومان
توسعه اعتماد مبیندو بار۴۰۰ میلیارد تومان۴۲۳ میلیارد تومان۱۸ درصد۳ ماهه۳۴۱۰ میلیارد تومان

سایپا؛ دومین بدهکار بزرگ بانک اقتصاد نوین


طبق فهرست جدید بانک مرکزی از تسهیلات غیرجاری بانک‌ها، بانک اقتصاد نوین معادل ۶۸۷۲ میلیارد تومان بدهی غیرجاری دارد که شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران با هفت نوبت وام و ۱۳۱۵ میلیارد تومان بدهی غیرجاری، بزرگ‌ترین بدهکار بانک اقتصاد نوین است.

نام مشتریتعداد وام دریافتیبیشترین خالص تسهیلاتبیشترین مانده بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایرانهفت بار ۱۰۰۰ میلیارد تومان۱۳۱۵ میلیارد تومان۱۸ درصداعلام نشده۳۹۶۰ میلیارد تومان
سایپا۱۰ بار۲۶۶ میلیارد تومان۲۶۶ میلیارد تومان۱۸ درصداعلام نشده۴۰۰ میلیارد تومان
ترانسفورماتور توزیع زنگان۱۳ بار۷۵ میلیارد تومان۷۰ میلیارد تومان۱۵ درصددو ماهه۱۰۴ میلیارد تومان

یک شخص حقیقی؛ بزرگترین بدهکار بانک شهر


بانک شهر نیز تقریباً ۶۲۴۱ میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد که در جدول زیر سه بدهکار این بانک با بیشترین بدهی غیرجاری ذکر شده است:

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
عبدالحسین چراغی یک بار۷۹۵ میلیارد تومان۷۹۵ میلیارد تومان۱۸ درصد۶۰ ماهه۱۹۱۰ میلیارد تومان
فرآوری مس درخشان تخت گنبددو بار۳۹۰ میلیارد تومان۳۹۰ میلیارد تومان۲۳ درصد۳ ماهه۸۸۸ میلیارد تومان
اقتصادی نگین گردشگردی ایرانیانیک بار۳۲۵ میلیارد تومان۳۲۵ میلیارد تومان۲۲ درصد ۱۸ ماهه۲۵۳ میلیارد تومان

ریخته‌گران؛ همچنان بزرگترین بدهکار بانک سرمایه


در فهرست بانک مرکزی از تسهیلات غیرجاری، مطالبات غیرجاری بانک سرمایه تقریباً ۶۲۰۰ میلیارد تومان اعلام شد و بهروز ریخته‌گران همچنان رتبه اول در بدهکاران بانک سامان را دارد.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
نگین تجارت اسپادانا (بهروز ریخته‌گران)سه بار۷۹۱ میلیارد تومان۱۷۵ میلیارد تومان۲۴ درصد۳۶ ماهه۱۲۰ میلیارد تومان
صادرات تجهیزات و خدمات صنایع آب و برق ایران صانیریک بار۳۳۷ میلیارد تومان۱۱۷ میلیارد تومان۱۰ درصد۱۲ ماهه۱۷۸ میلیارد تومان
شایان شیمی خوزستان- زال‌پوریک بار۳۸۹ میلیارد تومان۱۱۵ میلیارد تومان۳۱ درصد۴ ماهه۴۱۰ میلیارد تومان

شرکت بازرگانی دولتی؛ بدهکار ۱۳۰۰میلیاردی بانک رفاه کارگران


بررسی تسهیلات غیرجاری بانک رفاه کارگران نشان می‌دهد که این بانک ۴۳۵۴ میلیارد تومان مطالبه غیرجاری دارد و شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران، گروه سایپا و ترانسفورماتور توزیع زنگان بیشترین بدهی را به این بانک دارند.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایرانهفت بار۱۰۰۰ میلیارد تومان۱۳۱۵ میلیارد تومان۱۸ درصدیک ماهه۳۹۶۰ میلیارد تومان
سایپا۱۰ بار۲۶۶.۸ میلیارد تومان۲۶۶.۸ میلیارد تومان۱۸ درصدیک ماهه۴۰۰ میلیارد تومان
ترانسفورماتور توزیع زنگان۱۳ بار۷۵ میلیارد تومان۷۰ میلیارد تومان۱۵ درصددو ماهه۱۰۴ میلیارد تومان

پروژه عمران شهر پردیس؛ بزرگترین بدهکار بانک مسکن


طبق اطلاعات بانک مرکزی، بانک مسکن نیز تقریباً ۴۱۰۰ میلیارد تومان مطالبه غیرجاری دارد و بیشترین مطالبه غیرجاری این بانک از نظر مبلغی نیز پروژه عمران شهر جدید پردیس است.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
عمران شهر جدید پردیسیک بار۱۵۳۰ میلیارد تومان۱۵۳۰ میلیارد تومان۱۸ درصد۳۶ ماهه۱۴۲۰ میلیارد تومان
شرکت سامان پیشرو کرمانشاهیک بار ۴۱۳.۵ میلیارد تومان۴۱۳.۵ میلیارد تومان۱۸ درصد۲۴ ماهه۸۴ میلیارد تومان
شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشوریک بار۲۶۸ میلیارد تومان۲۶۸ میلیارد تومان۱۸ درصد۱۲ ماههاعلام نشده

سه بدهکار بزرگ بانک خاورمیانه کیست؟


طبق این گزارش، بانک خاورمیانه ۲۱۳۸ میلیارد تومان مطالبه غیرجاری دارد که بخش زیادی از آن به صورت تسهیلات ارزی از نوع دلار و یورو پرداخت شده است. ساختار معیوب پرداخت تسهیلات در تضامین درخواستی نیز مشهود است. در اینجا، مبلغ تضامین درخواستی بانک خاورمیانه به شرکت نوین آبان فناور رقمی به‌مراتب کمتر از رقم تسهیلات پرداختی به این شرکت است؛ ۷۳ میلیارد تومان وثیقه در قبال ۳۰۴ میلیارد تومان وام!

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
نوین آبان فناوریک بار۳۰۴ میلیارد تومان۳۰۴ میلیارد تومان۴ درصد۱۰۳ ماهه۷۳ میلیارد تومان
فرهیختگان زرنامپنج بار۲۸۶ میلیارد تومان۲۸۶ میلیارد تومان۹ درصدسه ماهه۶۱۲ میلیارد تومان
ول سرویسز ایران متدهای شلومبرژهدو بار۱۴۲ میلیارد تومان۱۴۲ میلیارد تومان۱۸ درصد۱۲ ماهه۱۵۰ میلیارد تومان

برنج آوازه؛ دومین بدهکار بزرگ بانک گردشگری


در فهرست بانک مرکزی، مطالبات غیرجاری بانک گردشگری در مجموع ۲۰۰۴ میلیارد تومان اعلام شده که شرکت نوآوران ترلان طلوع کیش از بزرگ‌ترین بدهکاران این بانک است.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
نوآوران ترلان طلوع کیشیک بار۳۰۸ میلیارد تومان۲۴۵ میلیارد توماناعلام نشده اعلام نشده۱۸۳۱ میلیارد تومان
کشت و صنعت برنج آوازهیک بار۲۷۰ میلیارد تومان۲۳۲ میلیارد توماناعلام نشدهاعلام نشده۷۰۵ میلیارد تومان
تجارت مروارید سولدوزیک بار۲۰۰ میلیارد تومان۱۷۶ میلیارد توماناعلام نشدهاعلام نشده۳۰۰ میلیارد تومان

لیزینگ دی؛ بزرگ‌ترین بدهکار بانک دی


بانک دی نیز ۱۶۳۷ میلیارد تومان مطالبه غیرجاری دارد که شرکت لیزینگ دی به‌عنوان زیرمجموعه بانک دی بیشترین بدهی به این بانک را دارد و بانک دی ابربدهکار خودش است.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلات بیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
لیزینگ دییک بار۶۰۲ میلیارد تومان۶۰۲ میلیارد توماناعلام نشدهاعلام نشدهاعلام نشده
سرمایه‌گذاری تولیدی بین‌المللی گروه پرواز تجارت ایرانیانچهار بار۱۰۶ میلیارد تومان۸۲.۷ میلیارد تومان۲۲ درصد۱۲ ماهه۱۷۳ میلیارد تومان
خدمات بازرگانی و صنایع غذایی آسان اندیشان شفق (خونه به خونه)شش بار۱۰۳ میلیارد تومان۸۰ میلیارد تومان۲۲ درصد۱۲ ماهه۹۷.۵ میلیارد تومان

مطالبه ۲۷۰ میلیاردی مؤسسه اعتباری ملل از افق رهباد خاوران


بررسی مطالبات غیرجاری نیز نشان می‌دهد که مؤسسه اعتباری ملل 1421 میلیارد تومان مطالبه غیرجاری دارد و سه بدهکار این بانک با بیشترین مبلغ بدهی غیرجاری در جدول زیر آمده است:

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
افق رهباد خاوران توسسه بار۳۵۳ میلیارد تومان۲۷۲.۵ میلیارد توماناعلام نشده۱۲ ماهه۱۷۶۵ میلیارد تومان
توسعه توس بان امیندو بار۳۰۴ میلیارد تومان۲۳۵ میلیارد توماناعلام نشده ۱۲ ماهه۱۲۹۶ میلیارد تومان
خاوران جم گسترش تابرانیک بار۲۱۰ میلیارد تومان۱۶۲ میلیارد توماناعلام نشده۱۲ ماهه۱۰۵۰ میلیارد تومان

بدهی ۴۳۷میلیاردی یک شرکت نفتی به بانک ایران‌زمین


بانک ایران‌زمین معادل ۱۳۳۹ میلیارد تومان مطالبه غیرجاری دارد که شرکت نفت پترو تار فراساحل با پنج نوبت و ۴۳۷ میلیارد تومان، بیشترین بدهی غیرجاری را به این بانک دارد. جزئیات مربوط به سه بدهکار بزرگ بانک ایران‌زمین در جدول زیر آمده است:

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
نفت پترو تار فراساحلپنج بار۴۳۷ میلیارد تومان۴۳۷ میلیارد توماناعلام نشدهاعلام نشده۱۳۱۱ میلیارد تومان
پالایشگاه نفت پترو ماد کیشیک بار۲۳۶ میلیارد تومان۲۳۶ میلیارد توماناعلام نشده اعلام نشده۷۰۸ میلیارد تومان
گروه سرمایه‌گذاری تولیدی و بازرگانی میامی نگین تیسانشش بار۱۲۲ میلیارد تومان۱۲۲ میلیارد توماناعلام نشدهاعلام نشده۳۶۶ میلیارد تومان

یک کارخانه ذوب‌آهن؛ بزرگترین بدهکار بانک سامان


در فهرست بانک مرکزی از تسهیلات غیرجاری، مطالبات غیرجاری بانک سامان معادل ۱۲۱۲ میلیارد تومان اعلام شده که در جدول زیر جزئیات مربوط به سه بدهکار این بانک با بیشترین میزان بدهی غیرجاری ذکر شده است:

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
ذوب آهن سهند غربسه بار۱۶۴ میلیارد تومان۱۶۴ میلیارد تومان۱۴ درصد۱۲۶ ماهه۹۰۲ میلیارد تومان
خدمات تجاری هوشمند تسهیل کارسه بار۱۵۸ میلیارد تو مان۹۳ میلیارد تومان۱۸ درصد۲۴ ماهه۹۷ میلیارد تومان
شرکت نوبین آزمادو بار۱۶۷ میلیارد تومان۹۰ میلیارد تومان۲۱ درصد۹ ماهه۱۹۵ میلیارد تومان

نام بیمارستان امید در میان سه بدهکار بزرگ بانک کارآفرین


میزان مطالبات غیرجاری بانک کارآفرین به میزان ۶۶۴ میلیارد تومان است که صادرات تجهیزات و خدمات آب و برق ایران صانیر، گروه پزشکی بهزیست بیمارستان امید و توسعه راهکارهای هوشمند امین بدهکارهای بزرگ این بانک هستند.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
صادرات تجهیزات و خدمات آب و برق ایران صانیریک بار۱۹۱ میلیارد تومان۱۳۰ میلیارد تومان۱۲ درصد۳ ماهه۸ میلیارد تومان
گروه پزشکی بهزیست بیمارستان امیدیک بار۱۴۸ میلیارد تومان۸۸.۴ میلیارد تومان۱۸ درصد۸۸ ماهه۴۶۳ میلیارد تومان
توسعه راهکارهای هوشمند امینپنج بار۷۵ میلیارد تومان۶۲ میلیارد تومان۱۸ درصد۳ ماهه۳۷۸ میلیارد تومان

بدهی ۵۰۰ میلیارد تومانی شرکت بازرگانی دولتی به پست‌بانک


پست‌بانک در کل معادل ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی غیرجاری دارد که این بدهی متعلق به شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران است.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایراندو بار۴۷۶ میلیارد تومان۳۰۰ میلیارد تومان۱۸ درصد۳۶ ماهه۴۶۰ میلیارد تومان

۹۳ میلیارد تومان؛ مطالبه غیرجاری بانک ایران‌ونزوئلا


بانک ایران‌ونزوئلا نیز تقریباً ۹۳ میلیارد تومان مطالبات غیرجاری دارد که شرکت سرزمین جلگه‌های آسمانی با ۳۸ میلیارد تومان بدهی غیرجاری، بیشترین بدهی را به این بانک دارد.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلاتبیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
سرزمین جلگه‌های آسمانییک بار۳۰۱ میلیارد تومان۳۸ میلیارد تومان۱۸ درصد۳۶ ماهه۷۱۵ میلیارد تومان
پلی استایرن انتخابشش بار۵۵ میلیارد تومان۵.۸ میلیارد توماناعلام نشدهاعلام نشده۱۳۴ میلیارد تومان
سرمه فیروزآبادهشت بار۳۸.۸ میلیارد تومان۴.۱ میلیارد توماناعلام نشدهاعلام نشده۱۵۱ میلیارد تومان

بزرگترین بدهکاران بانک سینا


بانک سینا ۷۳ میلیارد تومان مطالبه غیرجاری دارد که عمده این بدهی برای شرکت توسعه بازار صنایع خلاق برهان است.

نام مشتریتعداد وام دریافتی بیشترین خالص تسهیلات بیشترین بدهی غیرجارینرخ سودمدت قراردادجمع ارزش وثایق
توسعه بازار صنایع خلاق برهانیک بار۵۴ میلیارد تومان۵۴ میلیارد تومان۱۸ درصد۱۸ ماهه۲۸۰ میلیارد تومان
توسعه اعتماد مبینیک بار۱۸.۹ میلیارد تومان۱۹ میلیارد تومان۱۸ درصد۶۱ ماهه۴۲ میلیارد تومان
خانه ایرانیانیک بار۲.۱ میلیارد تومان۳۲۳ میلیون تومان۱۸ درصد۳۷ ماهه۸.۵ میلیارد تومان

با این تفاسیر، بررسی اطلاعات بانک مرکزی از تسهیلات غیرجاری نشان‌دهنده تداوم ساختار معیوب و ناعادلانه بانک‌ها در پرداخت تسهیلات و روند افزایشی تسهیلات غیرجاری در مقایسه با آخرین آمار منتشرشده است. این موضوع از این جهت که همچنان بخش قابل‌توجهی از پول و منابع بانک‌ها در دست عده‌ای خاص مسدود شده و پرداخت تسهیلات جدید را برای بانک‌ها با مشکل مواجه می‌کند، اهمیت دارد.

به همین منظور، یکی از راه‌حل‌های مؤثر، تسهیل دسترسی مردم به تسهیلات بانکی، اصلاح ساختار تسهیلات‌دهی و وصول مطالبات است؛ زیرا بخش قابل‌ توجهی از منابع مسدودی بانک‌ها را آزاد می‌کند.

1 دیدگاه
  1. مجتبی می‌گوید

    خوب این آمار بیانگر اینه که تمام شرکت‌های ایرانی با اتکا به وام سر پا هستن یعنی خیلی اوضاع اقتصاد خر تو خره مردم بایست مواظب پول خود در بانک ها باشن چو طبق این آمار دیگه پولی تو بانک ها نمونده

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.