راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

روزی که قیمت بیت‌کوین از آستانه هزار دلار عبور کرد

درست ۹ سال پیش در چنین روزی، قیمت بیت‌کوین برای نخستین‌ بار از آستانه روانی ۱۰۰۰ دلار عبور کرد و رکورد تاریخی تازه‌ای بر جای گذاشت.

در 27 نوامبر سال ۲۰۱۳، قیمت بیت‌کوین، رمزارز طلایه‌دار بازار در صرافی مت‌گاکس (Mt.Gox)، سد هزار دلار را در هم شکست و توانست برای اولین بار چهاررقمی شود. در آن زمان قیمت دلار در ایران در محدوده دو هزار و ٩۵٠ تومان بود و به این ترتیب هر بیت‌کوین در آن دوره به محدوده دو میلیون و ٩۵٠ هزار تومان رسید.

با وقوع این رخداد تاریخی، بیت‌کوین به صدر اخبار رسانه‌ها راه پیدا کرد و در کانون توجه فعالان بازارهای مالی قرار گرفت. چه عواملی دست به دست هم دادند تا قیمت بیت‌کوین در پنجمین سال عرضه‌اش از حوالی صفر به بیش از هزار دلار صعود کند؟


افزایش تقاضا و کاهش عرضه بیت‌کوین


قیمت بیت‌کوین همانند دیگر کالاهای تجاری در سازوکار عرضه و تقاضای بازار تعیین می‌شود. در سال ۲۰۱۳ تقاضا برای بیت‌کوین به‌ گواه آمار کیف‌پول‌ها و همچنین پذیرندگان این رمزارز روز‌به‌روز در حال افزایش بود. از سویی دیگر، وقوع سلسله‌رخدادهایی باعث کاهش ذخایر بیت‌کوینی صرافی‌ها و پیشی‌گرفتن تقاضا از عرضه شده بود.

کوین‌بیس، صرافی معتبر ارز دیجیتال که آن روزها در قامت یک شرکت نوپا در حال فعالیت بود، به‌شدت دچار کاهش ذخایر بیت‌کوینی شد. در مجموع، فعل‌وانفعالات رخ‌داده در بازار عرضه و تقاضای بیت‌کوین به رشد انفجارگونه بهای این ارز دیجیتال دامن زد.


رویکرد مثبت نهادهای نظارتی


از دیگر عوامل موثر در افزایش قیمت بیت‌کوین، چراغ سبز نهادهای نظارتی در برابر پذیرش ارزهای دیجیتال بود. پیش از صعود بیت‌کوین به قله هزاردلاری، در ماه مارس سال ۲۰۱۳، شبکه اقدام علیه جرائم مالی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا موسوم به FinCEN، دست به انتشار مجموعه‌مستنداتی زده بود که برآیند تفسیر فعالان بازار از آنها، سازگاری نهادهای ناظر با پذیرش و گسترش رمزارزها بود.

یک هفته پیش از هزاردلاری‌شدن بیت‌کوین هم سنای آمریکا میزبان شماری از فعالان بازارهای مالی برای کندوکاو زوایای مختلف بیت‌کوین و دیگر ارزهای دیجیتال بود. این جلسه در آن زمان با نتیجه‌گیری مثبت و سازنده در قبال ارزهای دیجیتال پایان یافت و باعث شد قیمت بیت‌کوین بتواند با رشدی غیرمنتظره از محدوده ۴۷۸ دلار به ۷۴۴ دلار برسد.

در مجموع، رویکرد مثبت وزارت خزانه‌داری ایالات متحده و همچنین تمجید سکان‌دار بانک مرکزی این کشور از بیت‌کوین، دست به دست هم دادند و باعث شدند قیمت این رمزارز بتواند به‌طور پیایی،‌ رکوردهای تاریخی تازه‌ای به ثبت برساند.


گمانه‌زنی مثبت از رویکرد چین در قبال ارزهای دیجیتال


عامل دیگری که به رشد قیمت بیت‌کوین در آن سال‌ها دامن زد، به گمانه‌زنی‌های مثبت فعالان بازار از رویکرد چین نسبت به بیت‌کوین و دیگر ارزهای دیجیتال بازمی‌گشت. در آن هنگام، مقامات قانون‌گذار چینی هنوز دست به اتخاذ سیاست‌های سرکوبگرانه علیه رمزارزها نزده بودند و بسیاری بر این باور بودند که احتمال دارد سرزمین اژدهای سرخ به بزرگ‌ترین پذیرنده بیت‌کوین در جهان بدل شود. همین گمانه‌زنی‌ها تاثیر بسزایی در رشد قیمت بیت‌کوین داشت.

ناگفته نماند که در سال‌های بعد، مقامات چینی ساز مخالفت با ارزهای دیجیتال را کوک کردند و با تصویب و اجرای قانون ممنوعیت مبادلات رمزارزها در این کشور، خط بطلانی بر گمانه‌زنی‌های مثبت جامعه کاربری رمزارزها کشیدند. گرچه برخی معتقدند دولت چین همچنان مقدار زیادی بیت‌کوین و ارز دیجیتال در اختیار دارد و از این بازار بزرگ دست نکشیده است.


انتشار اخبار امیدوارکننده از افزایش پذیرندگان بیت‌کوین


در سال ۲۰۱۳، ریچارد برانسون، مدیرعامل ویرجین گلکتیک (Virgin Galactic)، شرکت پیشتاز فعال در حوزه گردشگری فضایی از پذیرش بیت‌کوین به‌عنوان یک ابزار پرداخت برای خدمات‌رسانی به مشتریان خود خبر داد. انتشار این خبر، موجی از شور و شوق در میان جامعه کاربری رمزارزها به راه انداخت و باعث شد سیر صعودی قیمت بیت‌کوین، جان تازه‌ای بگیرد.

در همان‌ سال، شایعه‌هایی از گوشه‌وکنار به گوش می‌رسید که از اقبال سکان‌دار «ای‌بی» (eBay) و «پی‌پال» (PayPal) به بیت‌کوین و دیگر ارزهای دیجیتال خبر می‌داد.

مجموعه این اخبار سازنده و رخدادهای امیدوارکننده باعث شد قیمت این ارز دیجیتال برای نخستین بار از مرز هزار دلار عبور کند.


قابلیت ضدتورمی بیت‌کوین


تغییرات و نوسانات قیمتی بیت‌کوین، بازتاب‌دهنده این واقعیت است که فعالان بازار با وجود امیدواری به پذیرش فراگیر این ارز دیجیتال در آینده، از تحقق‌نیافتن همه وعده‌های آن چندان راضی نیستند. بیت‌کوین ابتدا با وعده ظهور در قامت یک «ابزار پرداخت فراگیر» در کانون توجه رسانه‌ها قرار گرفت، اما رفته‌رفته نشان داد برای رسیدن به این هدف، زمان بیشتری نیاز است. پس از آن طرفداران بیت‌کوین بر قابلیت‌های ضدتورمی آن و کارکردش به‌عنوان یک «ابزار ذخیره ارزش» تأکید کردند. برآیند این کش‌وقوس‌ها باعث شده بهای بیت‌کوین، افت‌وخیزهای بسیاری را تجربه کند و از مدار پیش‌بینی‌پذیر کوتاه‌مدت بیرون باشد.

در یک دسته‌بندی کلی،‌ می‌توان روند تاریخی تغییرات قیمت بیت‌کوین را به سه بازه زمانی مختلف تقسیم کرد که از این قرارند:

سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۵

در سال ۲۰۰۹ بیت‌کوین عرضه شد. در این سال بهای این رمزارز چیزی حدود صفر بود. در ادامه در ژوئيه ۲۰۱۷، قیمت این رمزارز نوپا به محدوده ۰.۰۹ دلار رسید. چندی بعد در ۱۳ آوریل ۲۰۱۳، قیمت بیت‌کوین با رشدی تقریباً ۳۰برابری از محدوده یک دلار به ۲۹.۶ دلار رسید.

در ادامه، بیت‌کوین به ورطه سقوط افتاد و بازار این ارز دیجیتال دچار رکود سراسری شد. در سال ۲۰۱۳ اما روحی تازه به کالبد بیت‌کوین دمیده شد و این رمزارز در حالی که در روزهای نخست سال در محدوده ۱۳.۲۸ دلار دادوستد می‌شد، در روزهای پایانی سال از آستانه روانی هزار دلار عبود کرد و حتی تا حوالی ۱۲۳۷ دلار نیز پیش رفت.

سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰

در سال ۲۰۱۶ جوی آرام بر بازار بیت‌کوین حکم‌فرما بود و در حوالی ۹۰۰ دلار میان معامله‌گران دادوستد می‌شد. در ادامه در سال ۲۰۱۷، قیمت بیت‌کوین حرکت صعودی انفجاری خود را از محدوده هزار دلار شروع کرد و در ۱۵ دسامبر به بیش از ۱۹ هزار دلار رسید. در همین ایام بود که بار دیگر به صدر اخبار رسانه‌ها بازگشت و شاهد موجی از استقبال فعالان بازارهای مالی بود.

در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ بار دیگر دچار سقوط نابهنگام شد و تا اواسط دسامبر ۲۰۱۹ بهای آن حتی تا محدوده ۶۶۳۵ دلار هم پایین رفت.

در سال ۲۰۲۰ و همزمان با آغاز همه‌گیری کرونا بار دیگر بیت‌کوین با داعیه ایفای نقش به‌عنوان یک ابزار ذخیره ارزش توانست روی مدار رشد قرار گیرد. در حالی که در روزهای نخست همه‌گیری، بیت‌کوین با شدیدترین افت تاریخ خود روبه‌رو شد، اما توانست تا پایان سال ۲۰۲۰ با رشدی دست‌کم ۴۰۰درصدی خود را به حوالی ۲۹ هزار دلار برساند.

۲۰۲۱ تا زمان حال

بیت‌کوین سال ۲۰۲۱ را با قدرت آغاز کرد و توانست ظرف یک ماه رکورد قیمتی خود در سال ۲۰۲۰ را بشکند و از مرز ۴۰ هزار دلار عبور کند. در اواسط آوریل ۲۰۲۱ هم با راهیابی صرافی کوین‌بیس به تالار بورس آمریکا، بهای بیت‌کوین توانست سقف قیمتی تازه‌ای را بر جای بگذارد و از مرز ۶۰ هزار دلار عبور کند.

در تابستان سال ۲۰۲۱ اما قیمت‌ بیت‌کوین با افت ۵۰درصدی به محدوده ۳۰ هزار دلار بازگشت. بار دیگر در ماه نوامبر، بیت‌کوین توانست سقف قیمتی خود را تکرار کند و به محدوده ۶۸ هزار دلار برسد.

در ادامه اما با کاهش موج همه‌گیری ویروس کرونا، افزایش تورم و رشد پیاپی نرخ بهره، بهای بیت‌کوین دچار کاهش‌های متوالی شد و اکنون این ارز دیجیتال در محدوده ۱۶ هزار دلار میان معامله‌گران دادوستد می‌شود و برخی با نامگذاری زمستان بر این فصل نزولی بیت‌کوین، در انتظار بهاری پررونق هستند.

برای اطلاع از قیمت بیت‌کوین و سایر ارزهای دیجیتال، همچنین خریدوفروش در این بازار می‌توانید به سایت و اپلیکیشن صرافی ارز دیجیتال نوبیتکس مراجعه کنید.

منبع Nobitex
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.