راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

شمارش معکوس برای جریمه اپراتورهای مختل کننده کلاب هاوس

علی‌رغم اینکه محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات اعلام کرده بود: «حکمی برای فیلتر کلاب هاوس صادر نشده است.» شبکه اجتماعی کلاب‌ هاوس از 19 فروردین ماه دچار اختلال شد.

به گزارش راه پرداخت، با استمرار 10 روزه این اختلال، سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی با ارسال هشداری به سه اپراتور همراه اول، ایرانسل و شرکت مخابرات به آن‌ها ۲۴ ساعت فرصت داد تا مشکلات مشهود در شبکه اجتماعی کلاب هاوس را برطرف کنند.

مهلت 24 ساعته اپراتورهای اصلی کشور تمام شد و هیچ اقدامی مبنی بر رفع و پیگری این اختلالات انجام نشد، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نیز در مقابل، از این سه اپراتور شکایت کرد.

این شکایت با موضوع اختلال عمدی اپراتورهای مذکور در سامانه‌های رایانه‌ای و مخابراتی و با استناد به ماده ۷۳۷ قانون مجازات اسلامی به دادسرای عمومی و انقلاب تهران تسلیم شد. بر اساس ماده مذکور قانون مجازات اسلامی ایجاد هرگونه اختلال در ارتباطات کشور جرم تلقی می‌شود.

پرونده این شکایت، همین‌جا بسته نشد و وزیر ارتباطات با ارسال نامه‌ای به اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور، خواستار جریمه روزانه ۵۰ میلیاردتومانی برای اپراتورهای مختل کننده شد.

در پی نامه جهرمی، معاون اول رئیس جمهور در جلسه ۲۹ فروردین، به پیشنهاد مشترک وزارت‌خانه‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات، امور اقتصادی و دارایی و اطلاعات و سازمان برنامه و بودجه کشور، تصویب‌نامه موضوع نحوه جریمه ایجاد محدودیت در دسترسی شهروندان و کاربران به خدمات فضای مجازی خارج از روال‌های تعیین شده قانونی توسط کارورها را ابلاغ کرد.

بر اساس این مصوبه، در صورت ایجاد محدودیت، اختلال یا انسداد در نرم‌افزارها، برنامه‌های کاربردی و سایر خدمات مبتنی بر فضای مجازی از سوی اپراتورها، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی موظف است با جمع‌آوری مستندات فنی، در مدت ۲۴ ساعت، محدودیت، اختلال یا انسداد را به کارورها (اپراتورها) اعلام و همزمان مراتب محدودیت، اختلال یا انسداد را در پایگاه اطلاع رسانی خود منتشر کند.

در صورتی که کارورها ظرف مدت 24 ساعت از زمان اعلام سازمان نسبت به رفع محدودیت اقدام نکنند، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی موظف است تا زمان رفع تخلف، روزانه تا سقف ۵۰۰ میلیارد ریال، کارور متخلف را جریمه کند. کارور نیز موظف است با اعلام سازمان مبالغ را به حساب خزانه­ داری کل کشور واریز کند.

اگر پس از یک هفته از اعلام سازمان مذکور،  اپراتور بازهم در این خصوص اقدام نکرد، علاوه بر جریمه تعیین شده، مدت اعتبار پروانه کارور حداکثر به مدت دو سال کاهش پیدا می‌کند.

در نهایت در صورت برطرف نشدن اختلال پس از دو هفته از نامه سازمان، برابر قانون مجازات اسلامی نسبت به اقامه دعوی در مراجع قضایی از سوی سازمان یاد شده اقدام خواهد شد.


اپراتورها چگونه دسترسی به کلاب‌هاوس را مختل کردند؟


سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی که بر اساس مصوبه هیات وزیران موظف شده بود تخلف اپراتورهای همراه‌اول، ایرانسل و مخابرات برای ایجاد اختلال در شبکه اجتماعی کلاب‌هاوس را بررسی کند، جزئیات فنی این تخلف را منتشر کرد:


همراه اول؛ با تغییر DNS


شرکت ارتباطات سیار ایران، با تغییر DNS (خدمات‌دهندگان نام دامنه) کلاب هاوس را بر روی اپراتور خود مسدود کرده است. تغییر دیگر انجام شده در روش مسدودسازی است که به جای بازگرداندن آدرس پیوندها اقدام به عدم پاسخ به آدرس سایت موردنظر کرده‌است. به نحوی که پاسخی برای درخواست این دامنه‌ها از سوی DNS سرورهای آن شرکت داده نمی‌شود اما با DNSهای دیگر مانند ۸.۸.۸.۸ پاسخ داده می‌شود. این موضوع حکایت از این دارد که این دامنه بر روی DNSهای اپراتور همراه اول مسدود شده است. همچنین در ابتدای اختلال با توجه به وجود DNS Cache احتمالا ۱۰۰ درصد کاربران با انسداد مواجه نمی‌شدند.


ایرانسل؛ با تغییر در نحوه مسیریابی


در اپراتور ایرانسل، مسدودسازی به صورت IP در برخی مناطق انجام شده است، به این صورت که ابتدا IP های دامنه WWW.clubhouseapi.com استخراج شده و سپس روی روتر آن اپراتور مسدود شده است.

ایرانسل اقدام به مسدودسازی در برخی مناطق خود کرده و در برخی مناطق دیگر انسداد را حذف کرده است. این انسداد به گونه‌ای به نظر می‌رسد که کاربر احساس می‌کند برنامه کلاب هاوس دچار اختلال است.

بعد از برقراری ارتباط بین کاربر و سامانه مرکزی نرم‌افزار، تجهیزات شبکه اپراتور با درصد بالایی بسته‌های ارتباطی را حذف می‌کند و این کار باعث اختلال شدید می‌شود و پیام‌رسان مکررا جهت برقراری مجدد ارتباط، اقدام می‌کند. در نهایت کاربر پس از طی زمان انتظار طولانی به این نتیجه می‌رسد که ارتباط ممکن نیست.


شرکت مخابرات؛ مسدودسازی آدرس IP


در این اپراتور مسدودسازی به صورت آدرس IP انجام شده است. به این صورت که ابتدای IPهای دامنه سایت کلاب‌ هاوس استخراج شده و سپس بر روی روتر آن اپراتور مسدود شده است. این انسداد نیز به گونه‌ای به نظر می‌رسد که کاربر احساس کند برنامه کلاب‌هاوس دچار اختلال شده است.

حال باید دید با توجه به اولتیماتوم‌های متعدد دولتی آیا اپراتورها در نهایت مجبور به رفع اختلال در کلاب هاوس خواهند شد یا اینکه جریمه‌های میلیاردی را خواهند پذیرفت.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.