پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
رویداد ICT Spring 2017 با حضور نمایندههایی از ایران در لوکزامبورگ برگزار شد
سهشنبه وچهارشنبه هفته گذشته رویداد ICT Spring با حضور ناصر حکیمی، نیما امیرشکاری و دیگر نمایندگانی از ایران، در لوکزامبورگ برگزار شد. ششمین دوره این کنفرانس دو روزه، 19 و 20 اردیبهشت ماه (نهم و دهم ماه می)، با چهار محوریت اصلی فینتک، دیجیتال، صنعت و هوافضا و با حضور پنج هزار متخصص و افراد تأثیرگذار در این حوزهها برگزار شد.
ایران هم با نمایندگانی از بانک مرکزی، پژوهشکده پولی و بانکی، اتحادیه هوافضای ایران و سازمان فضایی ایران در این کنفرانس حضور داشت.
ICT Spring که از سال 2012، همه ساله در لوکزامبورگ برگزار میشود، در این دوره با هدف ایجاد ارتباط بیشتر میان کسبوکارها، تصمیمسازان، مدیران نوآوری، استارتآپها و سرمایهگذاران، بیش از 5هزار نفر از تصمیمسازان و همینطور بیش از 100 سخنران بینالمللی از 72 کشور دنیا را دور هم جمع کرد.
در بین این سخنرانان، خاویر بِتِل (Xavier bettel) نخست وزیر لوکزامبورگ که وزیر ارتباط و رسانه نیز هست همراه با معاونش اتین اشنایدر (Etienne Schneider)، ناصر حکیمی مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی، نیما امیرشکاری مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی، امین سالاری، رئیس انجمن هوا فضای ایران و علی صادقی، یکی از مدیران آژانس فضایی ایران حضور داشتند.
این کنفرانس دو روزه، فرصت بسیار خوبی است تا با وجود تصمیمگیران اصلی و اقراد تأثیرگذار در بخشهای آیتی، مالی، بانکداری، وب و بازاریابی، سرمایهگذارها و استارتآپها، امکان ایجاد همکاریهایی در مقیاس اروپایی و همینطور جذب سرمایه، فراهم شود.
به گفته فابین آمورِتی (Fabien Amoretti) همبنیانگذار این رویداد، ارتباط میان مردم و تکنولوژی گسترش یافته است. در حال حاضر، مفهوم دیجیتال دیگر مختص بازاریابان و آیتیکارها نیست بلکه برای همه افراد است.
.
زنجیره بلوک در خدمت دانش مالی
در نخستین روز این کنفرانس و در بخش فینتک آن، موضوع زنجیره بلوک و بازنگری روشهای پرداخت، مطرح شد. البته چند هفته بعد از بازگشایی مرکز فناوریهای مالی لوکزامبورگ (LHOFT)، این دو موضوع اهمیت بیشتری نیز پیدا کرده است.
در این بخش، ناصر حکیمی سخنرانی با «موضوع بانکداری و پرداخت در ایران، چالشهای رگولاتوری در برابر فینتک» داشت. حکیمی در صحبتهایش گفت:
«ایران پیشرفتهای زیادی در زمینه تکنولوژی کرده است و اکنون قانونگذاری موضوع اصلی و اساسی است.»
اگر بخواهید درباره سابقه فعالیتهای حکیمی بدانید باید بگوییم که حکیمی فعالیتهایش را بهعنوان توسعه دهنده سیستم در اواخر دهه 60 آغاز کرد و در سال 1380 بهعنوان مدیر تحقیقات وارد بانک مرکزی ایران شد.
از سال 1383 تا 1389 او مسئول بخش توسعه و تحقیقات بود و در همان سال هم مدیر بخش سیستمهای پرداخت شد. در سال 91 هم حکیمی مدیر بخش فناوری اطلاعات شد تا بر هر دو بخش سیستمهای پرداخت و فناوری اطلاعات بانک مرکزی نظارت داشته باشد.
حکیمی در طول 16 سال فعالیت خود در بانک مرکزی نقش مؤثری در ایجاد زیرساختهای پرداخت کشور داشته است، مانند شتاب، PSP، ساتنا، پایا، تابا، شاپرک و چکاوک.
جاناتان پرنس از بنیانگذاران Digicash Payment & Jeelis در صحبتهای آغازی خود گفت که در دو روز کنفرانس قرار است درباره فینتک و موضوعاتی مانند زنجیره بلوک، دانش مالی دیجیتالی، فناوریهای بیمه، فناوریهای قانونگذاری و همینطور استارتآپها حرفهای جالبی مطرح شود.
ژان هیلگر رئیس هیئت مشاوران ICT Spring هم در ادامه صحبتهای پرنس گفت: «هفت سال پیش ما این رویداد را راهاندازی کردیم و برای اینکار چالشهای سختی هم داشتیم. اما امروزه ICT Spring یک موفقیت غیرقابل انکار است. ما در این رویداد، بخشهای نوآورانه، از بخش هوافضا گرفته تا فینتک را پوشش میدهیم. نوآوری و کارآفرینی دو موضوع اصلی در ICT Spring است.»
ساید فیهری (Said Fihri) از شرکای شرکت KPMG هم در صحبتهایش گفت: «من فنشناس نیستم. من از دنیای مالی میآیم. فینتکها و زنجیره بلوک موضوعاتی هستند که نشاندهنده بخشهای برهمزننده تکنولوژی هستند. باور من بر این است که تکنولوژی، دسترسی افراد به حوزه مالی را بسیار راحتتر میکند.»
نیکولاس ماکل مدیرعامل Luxembourg for Finance پس از مقایسه فینتک که نسبت به سال گذشته که بسیار بالغتر شده است، موضوع برکسیت را مطرح کرد و اینکه آیا تصمیمات سیاسی تأثیری بر این حوزه دارد یا نه.
فناوریهای قانونگذاری
بحث موضوعات سیاسی که مطرح میشود، پای ایران و اثرات تحریم هم وسط کشیده میشود. به همین دلیل هم نمایندگانی که از ایران در این کنفرانس حضور داشتند، کار سهل و آسانی برای جلب توجه سرمایهگذاران و فراموش کردن دوره تحریمها داشتند.
نیما امیرشکاری هم جزو همین نمایندگان بود که در دومین روز کنفرانس و در بخش فناوریهای قانونگذاری سخنرانی با عنوان «پیشرفتهای فینتک و فرصتهای موجود در ایران» انجام داد.
امیرشکاری صحبتهایش را با ارائه تاریخچهای از ایران شروع کرد و گفت:
«در سال 2017، نسل وای (Gen Y) و نسل زد (Gen Z) اکثریت جمعیت را شامل میشوند. فینتکیها را هم همین دو نسل تشکیل میدهند. ضعف ما در دوران تحریمها تبدیل به قدرت ما شد. ما تلاش کردیم تا فناوریهای محلی را به کمک مهندسان خود توسعه دهیم. ما هیچگونه کارت بینالمللی نداریم؛ این موضوع باعث میشود تقلب کمتری هم در سیستم کارتهای داخلی خود داشته باشیم. اکنون نیز به کمک راهکارهای فینتک، در حال تغییر سیستم بانکداری سنتی خود هستیم.»
درمورد تاریخچه فعالیتهای امیرشکاری باید بگوییم که نیما امیرشکاری کار خود را بهعنوان مدیر پروژه سیستمهای پرداخت ملی کشور شروع کرد. سپس تحصیلاتش را در رشته مدیریت آیتی در مقطع دکترا در سوئیس ادامه داد.
در بازگشت، امیرشکاری عضو پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی شد. همچنین او یکی از بنیانگذاران بزرگترین رویداد ملی کشور به نام بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت است که از سال 90 همه ساله برگزار میشود.
علاوه بر این، امیرشکاری در صنعت پرداخت هم نقش پر رنگی دارد. او به بانکها، PSPها و فینتکهای بسیاری مشاوره میدهد و اخیرا هم بهعنوان مدیرعامل یک اپراتور شبکه مجازی تلفن همراه که بر خدمات بانکداری و پرداخت متمرکز است، معرفی شده است.
در همین بخش نیز نادیا منظری (Nadia Manzari) رئیس بخش نوآوری، پرداخت و زیرساختهای بازار CSSF (کمیته نظارت بر بخش مالی در لوکزامبورگ) گفت: «صنعت مالی، به توسعه فناوریهای قانونگذاری شتاب بیشتری داده است و این فناوریها خود مکمل بخش فینتک هستند. برای مثال فناوریهای قانونگذاری راهکاری پرداخت آنلاین را سادهتر میکند موضوع فناوریهای قانونگذاری از آن جهت اهمیت دارد که موجب ایجاد تغییراتی در حوزه مالی میشود و خطرات موجود را بررسی میکند.»
آینده دانش مالی دیجیتالی
در بخش آینده دانش مالی دیجیتالی، رابرت شارف (Robert Scharf) مدیر بخش بورس اوراق بهادار لوکزامبورگ دنیای دیجیتال را دنیایی هیجانانگیر توصیف کرد که کسبوکارها را تغییر میدهد. شارف در ادامه گفت: «دانش مالی برای ایجاد تغییرات به وجود آمده است. اما هنوز بخش بانکداری و دانش مالی از تمامی پتانسیلهای موجود در تکنولوژیهای روز استفاده نمیکنند.»
هری وولارد (Harrie Vollaard) مدیر بخش نوآوری و فینتک رابوبانک، صحبتهایش را با استعاره جالبی شروع کرد. «نگاه به نوآوری در صنعت بانکداری درست مانند نگاه کردن به ستارهها در آسمان بهصورت یک صورت فلکی است. ما هر روز تلاش میکنیم تا با محصولات و سرویسهای خود، تجربه مشتریانمان را بهبود دهیم.»
.
بازنگری روشهای پرداخت
در بخش بازنگری روشهای پرداخت هم پاسکال راجیست (Pascal Rogiest) مدیرعامل شرکت Luxtrust درباره موضوع هویتهای افزوده قابل اعتماد برای احراز هویت و خدمات امضا صحبت کرد و گفت: «پشت این عنوان موضوع بسیار مهمی به نام هویت پنهان شده است. روندهای بسیاری برای افزایش نیاز به سیستمهای هویتی مؤثر و کارآمد وجود دارد؛ مانند تقلب و جرائم سایبری، افزایش موبایل، اقتصاد مشارکتی و مجازی و همینطور نوآوریهایی مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و ….»
در ادامه میزگردی هم با حضور جوشن سیِجرت (Jochen Siegert) مدیر ارشد عملیات Traxpay، گلا بوسکوویچ (Ghela Boskovich)، رومن مازریز (Romain Mazeries)، کیم فاگلسانگ کریستوفرسن (Kim Fuglsang Kristoffersen) و نصیر زوبیری (Nasir Zubairi) مدیرعامل LHoFT تشکیل شد که موضوع آن روشهای جدید پرداخت بود و موضوعات بسیاری از قبیل پرداختهای همراه، ارتباط و آینده کارتهای اعتباری، توکن، قانونگذاری و فرصتهای ایجادشده توسط زنجیره بلوک و فینتکها در آن مطرح شد.
در این کنفرانس که تمامی بازیگران اصلی هم در آن حضور داشتند، فرصت بسیار خوبی فراهم شد تا ژان دیِدریچ (JEAN DIEDRICH) رئیس انجمن متخصصین جامعه اطلاعات (APSI) موضوع ایجاد API بانکی لوکزامبورگی را مطرح کند.
هدف از ایجاد این API بانکی، توسعه تکنولوژی است که به کمک آن بانکها و دیگر بازیگران این عرصه بتوانند از این طریق برای بازاریابی محصولاتشان استفاده کنند.
Pitch Your Startup
در پایان روز اول و بعد از اتمام سخنرانیها، نوبت به 19 استارتآپی که برای ارائه در این دوره از رویداد ICT Spring برگزیده شده بودند رسید تا به ارائه استارتآپشان مشغول شوند.
برنده نفر اول جایزه 50 هزار یورویی، نفر دوم امکان حضور در برنامه شتابدهنده سهماهه در ایالات متحده و نفر سوم، امکان حضور در برنامه شتابدهنده سهماهه در لوکزامبورگ را به دست میآورد.