راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

پایان ۱۰دوره‌ای همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت / تغییر نام به بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

دهمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت به مدت دو روز در ۲۹ و ۳۰ آبان‌ماه در مرکز همایش‌های صداوسیما برگزار شد. در این همایش ۱۶ نشست تخصصی، ۱۳ کارگاه آموزشی و ۲۴ کارگاه معرفی محصول با محوریت گذار به بانکداری هوشمند برپا شد.

در مراسم اختتامیه همایش بانکداری الکترونیک پیمان قربانی، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی از تغییر نام همایش برای سال‌های آینده خبر داد. قرار است هم‌راستا با گذار از بانکداری الکترونیک به سمت نسل چهارم بانکداری، نام همایش سالانه به «بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت» تغییر کند.


شش هزار بازدیدکننده


طبق گفته‌های علیرضا ماهیار، مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک در مراسم اختتامیه، یک سال قبل مقام معظم رهبری اعلام کردند که باید در زمره ۱۰ کشور برتر قرار بگیریم. از نگاه او، برگزاری این همایش اقدامی در جهت تحقق این فرمایش مقام معظم رهبری است.

ماهیار نسل چهارم بانکداری را بخش لاینفک زندگی مردم معرفی کرد و بر بانکداری هوشمند در همین راستا تأکید داشت: «دانش‌بنیان‌ها، بانک‌ها و مجموعه‌های فین‌تکی حضور خوبی در اجرای این برنامه داشتند. این همایش بیش از شش هزار بازدیدکننده داشت و این استقبال نشان‌دهنده آینده روشن صنعت بانکداری است. کلان‌داده‌ها، توجه بانک‌ها به فناوری و حضور فین‌تک‌ها نویدبخش تحولات بزرگی در نظام بانکی است.»

او با بیان اینکه تحول دیجیتال و هوشمندسازی اقتصاد دو مبحث مهم این همایش بود، ادامه داد: «امروز معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی ره‌نگاشت فین‌تک را نیز معرفی کرد. از نگاه من این سند می‌تواند سرعت‌بخش هوشمندسازی شبکه بانکی باشد.»

به گفته ماهیار، هوشمندسازی مزایای بسیاری دارد که حذف محدودیت‌های زمانی و بروکراسی اداری و ارائه خدمات هوشمند را در بر می‌گیرد.

او نیز مانند عمده فعالان بانکی کشور، اعتقاد دارد بانک در حوزه سخت‌افزار و زیرساخت شبکه موقتی عمل کرده، اما هنوز از  نوآوری‌ها و خلاقیت‌ها دور است. امیدوارم در آینده شاهد به‌کارگیری نوآوری و تمرکز بر حوزه‌ها باشیم.»

ماهیار ادامه داد: «این مهم یعنی همان خلق ارزش با هوش مصنوعی محقق خواهد شد. در همین راستا هم شرکت ملی انفورماتیک با معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری تفاهم‌نامه‌ ایجاد هوش مصنوعی امضا کرده است.»


حرکت به سمت بانکداری نسل چهار


در ادامه پیمان قربانی، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بیانیه اختتامیه را قرائت کرد: «چالش اصلی بانکداری هوشمند به موضوع امنیت، کیفیت و یکپارچگی داده‌ها ارتباط دارد. یادگیری ماشینی در صورتی کارا و اثربخش است که داده‌های ورودی آن از حیث خطر دستکاری مصون باشد. این اصل باعث شده توجه به بحث حکمرانی داده از الزامات تحقق بانکداری هوشمند باشد. سامانه‌های برخط کشف تقلب و پول‌شویی با استفاده از فناوری‌های داده‌کاوی و یادگیری عمیق قادر هستند با استخراج الگوهای مالی مشتریان نسبت به تراکنش‌های مشکوک اعلام هشدار کنند. توجه به استانداردها و الزامات امنیتی نظیر دسترس‌پذیری و رمزنگاری داده، احراز هویت مشتری، امضای دیجیتال و… برای حفاظت از داده‌های مشتریان و حفظ حریم خصوصی ضرورت دارد.»

قربانی ادامه داد: «فناوری‌های نوین در حوزه تنظیم‌گری باعث می‌شود فرآیند نظارت از حالت پسینی به حالت پیشینی تبدیل و نظارت فعالانه بر ریسک تطبیق امکان‌پذیر شود. به‌کارگیری روش‌های نوآورانه مبتنی بر هوش مصنوعی در حوزه نظارت احتیاطی خرد و کلان می‌تواند در شناسایی و پیشگیری از ریسک‌های کلان اقتصادی و مالی مفید باشد.

تنظیم‌گری فناوری‌های نوین مالی در بانکداری هوشمند پرداخت هم نیازمند هماهنگ‌سازی بین‌نهادی و تدوین سیاست‌های یکپارچه در راستای بسترسازی و توسعه رگ‌تک‌ها و ساپ‌تک‌ها و نیز سندباکس‌ تنظیم‌گری کسب‌وکارهای نوآورانه است.»

بخش دیگر بیانیه اختتامیه به دیفای و رمزارزها دلالت داشت: «نظر به مزایای زیست‌بوم امور مالی غیرمتمرکز (دیفای) در حوزه کاهش هزینه‌ها، بهبود شفافیت و امنیت و از همه مهمتر شمول مالی، توانایی تعامل با زیرساخت‌های مالی غیرمتمرکز (دیفای) ضرورتی انکارناپذیر در آینده صنعت خدمات بانکی محسوب می‌شود.»

آن‌طور که رئیس پژوهشکده پولی و بانکی توضیح داد با توجه به محدودیت‌های موجود در زمینه دسترسی آحاد اقتصادی به تسهیلات خرد، تدوین چهارچوب‌های لندتک نیز الزامی است.

او همچنین اعلام کرد که قرار است هم‌راستا با گذار از بانکداری الکترونیک به سمت نسل چهارم بانکداری، نام همایش سالانه به بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت تغییر کند.

در ادامه مراسم اختتامیه نیز برندگان جشنواره دکتر نوربخش برحسب سه معیار نوآورانه بودن، کاربردی بودن و سودآوری بالقوه معرفی شدند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.