پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
در گفتوگو با مدیرعامل هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر مطرح شد / در مسیر توسعه پلتفرم پرداخت خرد یکپارچه شهری و اخذ مجوز پیاسپی
هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر، مجموعه چند شرکت است که بازوهای عملیاتی بانک شهر در زمینه فناوری اطلاعات هستند. بانکی که متعلق به شهرداریهاست و بیش از ۷۵ درصد سهامداران آن شهرداریهای کلانشهرها هستند. توسعه پلتفرم پرداخت خرد یکپارچه شهری، اپراتوری میزبانی مراکز داده شهری، اخذ مجوز پیاسپی و توسعه بانکداری دیجیتال در بانک شهر از برنامههای این هلدینگ برای آینده است. در ادامه با علی نوری که از ابتدای تیرماه مدیریت این هلدینگ را بر عهده گرفته گفتوگو کردهایم.
علی نوری متولد سال ۱۳۵۳، با مدرک تحصیلی فوق لیسانس مهندسی صنایع و دانشجوی دکتری مدیریت تکنولوژی، از ابتدای تیرماه امسال مسئولیت هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر را به عهده گرفته است.
بانک شهر بهعنوان یک بانک خصوصی که اکثریت سهام آن متعلق به شهرداریهاست، نیازهایی در زمینه توسعه فناوری اطلاعات دارد. از طرف دیگر شهرداریها نیازمندیهایی در زمینه توسعه خدمات شهری به شهروندان دارند. در نتیجه این دو نیازمندی، فلسفه وجود هلدینگ فناوری اطلاعات شکل میگیرد. وظیفه هلدینگ فناوری اطلاعات این است که بتواند ابزارهای مناسبی برای بانک شهر و همچنین زیرساختهای قابل قبولی برای شهرداریها فراهم کند تا علاوه بر ارائه خدمات به بانک شهر، ابزارهای مناسبی برای ارائه خدمات بانکی به شهرداریها فراهم آید.
نوری در ابتدا به پیشینه و تاریخچه شکلگیری هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر اشاره کرد و گفت: «در سالهای اخیر در زمینه فناوری اطلاعات، بانک شهر سه شرکت مجزا را با نامهای شرکت راهبرد هوشمند شهر، شرکت فناوران ایمن شبکه فاش و شرکت توسعه و نوآوری شهر تحت پوشش داشت. در ساختار جدید سهام این شرکتها در مجموع به شرکتی تحت عنوان «شرکت ارتباطات همراه هوشمند شهر» انتقال یافت که عملاً نقش هلدینگ فناوری اطلاعات را برای مجموعه بانک شهر ایفا میکند.
میزبانی داده برای شهرداریهای کل کشور
مدیرعامل هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر پس از بیان و تفکیک وظایف هر کدام از قسمتهای هلدینگ، مختصری درباره عملکرد شرکتها تا به اینجای کار و همچنین پروژههای ترسیمشده در دستور ادامه کار توضیح داد: «شرکت توسعه و نوآوری شهر پلتفرم بانکداری دیجیتال بانک را توسعه میدهد و محصول آن هم «همراهشهر پلاس» است؛ همچنین این قسمت پشتیبانی خدماتی که توسط شهرنتها صورت میگیرد را هم بر عهده دارد.
شرکت فناوران ایمن فاش در حوزه کیف پول ارائه خدمت میکند؛ مثلاً کیف پولی که به شهرداریها ارائه میشود، کیف پول تعاملی بانک مرکزی و کیف پول پرداخت خرد شهری. محصول ارائهشده توسط این شرکت، کیف پول شاتوت است.
شرکت راهبرد هوشمند شهر نیز خدمات پرداخت الکترونیک خرد شهری در اتوبوسها و مترو، پشتیبانی زیرساخت شعب بانک شهر و حوزه پرداخت الکترونیک و پشتیبانی دستگاههای کارتخوان بانک شهر را عهدهدار است.
از موضوعات جدیدی که هلدینگ دنبال میکند، خدمات میزبانی داده برای شهرداریهای کل کشور، پشتیبانی مالی زنجیره تأمین یا SCF، موضوع توکنایزکردن املاک (ذخیره دارایی بهصورت دیجیتال در یک کیف پول) و مسئله ریال دیجیتال است.
او در مورد پیشرفت مسئله توکنایزکردن املاک گفت: «با توجه به اینکه پیشبرد این کار مستلزم انجام فرایندهایی اجرایی در بانک است، میتوان گفت تا به اینجا کار، املاک مورد نظر در حال شناسایی است و برای پشتیبانی پلتفرم هم از مجموعه ققنوس در این زمینه کمک گرفته شده است.»
تأمین زنجیره مالى شهرداریها و پروژه ریال دیجیتال
مدیر هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر، آیندهای که برای فعالیتهای پیش روی این نهاد وجود دارد را اینگونه توصیف کرد: «خدماتی که به بانکها و شهرداریها ارائه میدهیم نیاز به توسعه، اصلاح عملکرد و افزایش بهرهوری دارد؛ بهطور مثال ما برنامههایی برای توسعه و پیشرفتهتر کردن حوزه بانکداری دیجیتال داریم. از سوی دیگر موضوعی با شهرداریها تحت عنوان «کارت شهروندی یکپارچه کشور» دنبال مىشود و با شهرداری تهران تحت عنوان «پروژه شهرزاد» مذاکراتی صورت گرفته که از چند ماه آینده کار آغاز خواهد شد.
طى هماهنگیهایی که با شهرداریها و بانکها صورت گرفته، در نظر داریم خدمات شهروندی یکپارچه ارائه دهیم که شهروندانی که به پلتفرمهای مالی دیگری هم متصل هستند بتوانند بهصورت یکپارچه در تمام شهرها از خدمات پرداخت خرد استفاده کنند.
تأمین مالی زنجیره تأمین، اپراتوری میزبانی مراکز داده شهری، توسعه زیرساختها و ایجاد تعامل بین پلتفرمهای زیرساخت پرداخت خرد شهری از دیگر برنامهها و اهداف هلدینگ است.
نوری بنا به ملاحظات موجود در پاسخ به سؤالی در مورد آینده ریال دیجیتال گفت: «در ادامه پیشنهاد بانک مرکزی به بانک شهر و براساس ملاحظاتی که بانک مرکزی در نظر دارد این کار در حال پیشرفت است و کمی جلوتر در آیندهای نزدیک حتماً اخباری در مورد آن اعلام خواهیم کرد.»
او در ادامه با شرح چگونگى پشتیبانی تأمین زنجیره مالى شهرداریها و بانکها و خبر اجرای آن در شهرداری یکی از شهرها تا پایان سال، به این نکته اشاره کرد که نیاز مجموعههای مختلف تأمین منابع مالی و عمومی پیمانکارهایی است که با آنان در ارتباط هستند و بانک هم بهعنوان یک نهاد مالی نیاز به تأمین صحیح زنجیره مالی با توجه به پروتکلهای موجود دارد. بانک شهر بهعنوان بانک عامل شهرداری پیگیر این فرایند است.
نوری سه موضوع را محورهای اصلی هدفگذاری هلدینگ در چهار سال آینده دانست و گفت: «یکی از اهداف ما اخذ مجوز پیاسپی است که بانک با مشارکت شهرداریها برای آن اقدام کرده، توافقات اولیه با مجموع سهامداران صورت گرفته و در حال پیگیری از مسیرهای قانونی است. دومین مسئله بحث توسعه بانکداری دیجیتال، بهعنوان بازوی اجرایی بانک است که در حال اجراست و هدفگذاری سوم اجرای طرح پرداخت خرد یکپارچه شهری است که درباره آن قبلتر اشاراتی کردم.»
سه چالش اصلی مدیریت هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر
نوری، مدیر هلدینگ فناوری اطلاعات بانک شهر، در توضیح چالشهای پشت سرگذاشته و پیش روی این نهاد گفت: «بیگمان چالشهایی را میتوان برای هر نهادی نام برد و بانک شهر؛ بهخصوص هلدینگ فناوری اطلاعات از این ماجرا جدا نیست. اولاً بحث آییننامهها و رگولاتوری موضوعات مختلف مطرح است که عملاً فرایند توسعه را در برخی حوزهها محدود کرده. البته نباید زحماتی که بانک مرکزی این دوره در این راستا کشیده را نادیده گرفت. مسئله دیگر این است که با توجه به افزایش نرخ ارز و اعمال تحریمها، سرمایهگذاری در حوزه فناوری اطلاعات مخصوصاً در زمینه زیرساختها مثل مراکز تأمین داده بسیار پرهزینه شده است. دیگر چالشی که ما با آن روبهرو هستیم، چالش تأمین منابع است که البته با ایجاد فضای هماهنگ و همکاری میان بانکها و همافزایی و اشتراکیسازی زیرساختها برونرفت از این چالشها میسر میشود.»
نوری در پاسخ به سؤال خبرنگار «راه پرداخت» در خصوص تأثیر کنترل ترازنامههای بانکی بر هلدینگهای فناوری اطلاعات بانکها گفت: «قطعاً برای بازوهای فناوری اطلاعاتی مثل این هلدینگ ایجاد چالشهایی مىکند؛ به طوری که افزایش سرمایه هلدینگ فناوری اطلاعات مستقیماً منوط به افزایش سرمایه بانک است و این مسئله مسیر توسعه را کند خواهد کرد.»
نوری در پایان، ضمن ابراز امیدواری از آینده این نهاد افزود: «مجموعه هلدینگ در ساختار جدید خود مجموعه جوان و نیازمند توسعهای است و مىتوان امید داشت که در ادامه شاهد و شنونده اخبار خوبی در حوزه فناوری اطلاعات از سمت این مجموعه باشیم.»
طی ۱۰ سال گذشته !!!
به بانک مرکزی خرده گرفته شد که چرا شبکه پرداخت در اختیار شرکت هایی با نگاه سنتی قرار گرفته است ؟
چرا رقابت با نگاه سنتی بین شرکت هایی با ابزارهای پرداخت (بدون نوآوری) و شبکه فرسوده است ؟
چرا فقط همین ۱۲ شرکت PSP ؟
ابتدا باید گفت
بانک مرکزی هیچگونه تصمیمی برای ارائه مجوز PSP به هیچ شرکتی را ندارد و نخواهد داشت !!!
اما به همین منظور سال گذشته بانک مرکزی بر آن شد که چگونه همه را ساکت کند و چگونه مجوز ندهد !!!!
یک) مبلغ ۱۰۰۰ میلیارد تومان بیاورید.
دو) سهامدارانت به هیچ عنوان به دولت وصل نباشند.
سه) …..
اما هیچکدام از مفاد ابلاغیه بانک مرکزی مانعی برای برای حضور متقاضیان نشد
و به همین منظور بانک مرکزی نظام کارمزد را اصلاح کرد !!
اما چه اصلاحی ؟
شرکتی که قصد تاسیس شرکت PSP را دارد با نظام جدید کارمزد در چه بازه زمانی سود دهی خواهد داشت ؟
در کل
طی یکسال گذشته چندین شرکت برای تاسیس شرکت PSP اقدام کردند
و تمامی شرکت های رد صلاحیت شدند !!!
و باید گفت بانک مرکزی هیچگونه تصمیمی برای ارائه مجوز PSP به هیچ شرکتی را ندارد و نخواهد داشت !!!