پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
جهرمی: تعرفهگذاری اینترنت داخلی و خارجی با مصوبه شورای فضای مجازی انجام شده است
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اعلام کرد: «طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی خدمات داخلی شبکه ملی اطلاعات باید بر خدمات خارجی مزیت رقابتی داشته باشد.»
به گزارش ایسنا، محمدجواد آذری جهرمی در جلسه علنی صبح امروز (دوشنبه) مجلس شورای اسلامی و در جریان پاسخ به سؤال عباس مقتدایی نماینده اصفهان درباره علت عدم تشریح و شفافسازی درخصوص مفاد قرارداد با تلگرام و چرایی محاسبه ترافیک بینالملل برای کاربران این شبکه اجتماعی( قبل از فیلتر شدن این پیامرسان) باوجود استقرار CDN های تلگرام در کشور گفت: «اصل سؤال این است که سرورهای تلگرام به ایران آمده و مستقرشده پس چرا ترافیک را برای مردم نیمبها حساب نکردید؟. من میخواهم یکروند قانونی را به مجلس شورای اسلامی یادآوری کنم. ۲۰ مردادماه ۹۵ در دولت یازدهم سند تدوین الزامات شبکه ملی اطلاعات در شورای عالی مجازی به تصویب رسید. در تعریف مدل اقتصادی شبکه ملی نیز آمده که تعرفه گذاری باید بهگونهای باشد که خدمات داخلی شبکه ملی اطلاعات بر خدمات خارجی مزیت رقابتی داشته باشد.»
به گفته جهرمی، بر اساس سیاستگذاری شورای عالی فضای مجازی، کمیسیون تنظیم مقررات در دولت یازدهم مصوب کرد که اپراتورهای مخابراتی موظف هستند اقداماتشان را برای اینکه محاسبات ترافیکی داخلی و بیرونی مجزا انجام شود به عمل بیاورند. بر همین اساس سیاستگذاری و اعلام نرخ ترافیک داخلی باید حداقل نصف قیمت بینالملل در نظر گرفته شود.
او ادامه داد: «در ابتدای سال ۱۳۹۶ برخی اپراتورها با استناد به این مصوبه، بستههای اختصاصی برای قیمت ارزانتر پیامرسانهای خارجی ارائه کردند که این باعث تذکر جدی دادستان کل کشور و جمعآوری تبلیغات آنها شد. این موضوع در سند طرح کلان معماری شبکه ملی اطلاعات هم تصریحشده است.»
آذری جهرمی تبصره ۱۸ بودجه ۱۴۰۰ هم مجلس شورای اسلامی مزیت رقابتی برای پیامرسانهای داخلی را مورد تأکید قرارداد و ادامه داد: «جمعبندی مجلس انقلابی این بود که با تعرفه گذاری از پیامرسان داخلی حمایت شود در طرح جدید نمایندگان برای مدیریت فضای مجازی هم خدمات داخلی بهتفصیل تعریفشده و حمایت از خدمات داخلی مورد تأکید قرارگرفته است. بنابر همه این قوانین و مقررات اگر حتی سرورهای خارجی هم در کشور مستقر شوند شامل ترافیک نیمبها نخواهند شد.»
اوبابیان اینکه هزینه اضافی در این زمینه از مردم دریافت نشده تأکید کرد: «در مواردی مثل ارزشافزوده و ستاره مربع ما محکم ایستادیم و تا آنجا که به ما مربوط بود تا ریال آخر پولش را به مردم بازگرداندیم.»
آذری جهرمی یادآوری کرد که مرداد ۹۶ با نظر دادستان وقت کشور(رئیسی)، مذاکره با تلگرام آغاز شد و پس از ارائه گزارش مذاکرات در چهارم مرداد همان سال با مجوز دبیرخانه شورای عالی فضای مجازی، CDNها در ایران مجوز استقرار گرفتند. مجموع سرورهایی که در ایران مستقرشده، ۷۰ سرور بوده که مسئولین این پیامرسان خودشان تهیه کردند و ریالی توسط وزارت ارتباطات پرداخت نشد.
او خاطرنشان کرد: «مجموع دارایی تلگرام برای ارائه خدمت در ایران ۱۴۰ هزار دلار بود (باقیمت هر سرور ۲ هزار دلار) که باقیمت دلار آن سال، ۶۰۰ میلیون تومان میشود. مجموع پهنای باند متصل تلگرام، ۳۲۰ گیگابیت بر ثانیه بوده که در پیک، ۱۸۰ گیگابیت بر ثانیه آن مصرفشده است.»
جهرمی تصریح کرد: «تفاهم صورت گرفته با تلگرام باعث صرفهجویی ارزی در خرید پهنای باند ۱۸۰ گیگابیت بر ثانیه اینترنت شد که قیمت آن در سال ۹۶ حداکثر ماهانه ۳۰۰ هزار یورو بود. در ۹ ماه استقرار CDN های تلگرام در ایران ۲.۷ میلیون یورو صرفهجویی در پرداخت ارز برای خرید اینترنت انجام شد که باقیمت یورو در آن روز ۱۵ میلیارد تومان محاسبه میشود که تمام اینها در صورتهای مالی شرکت ارتباطات زیرساخت وجود دارد.»
به گفته او، مذاکره با تلگرام، دستوری بود که حاکمیت در مقطعی برای ما صادر کرد و انجام دادیم. آن زمان بیش از ۷۰ درخواستی که جمعبندی شده و برای تلگرام ارسالشده بود، در پنج مصداق مسدود شد، اما در ادامه چون تلگرام مسائل امنیتی ما را نپذیرفت، دستگاه امنیتی شکایت کردند و در یکروالی این پیامرسان خارجی مسدود شد.
آذری جهرمی در پایان صحبتهایش گفت: «بارها به قراردادی با تلگرام اشاره شده است، درحالی که ما با این پیامرسان قراردادی نداشتیم و صرفاً یک تفاهم بود. تلگرام یک روزی در کشور فعالیت کرده و یک روزی بنابر تشخیص دستگاه امنیتی عملنکرده و مسدود شده است.»
گفتنی است؛ نمایندگان مجلس شورای اسلامی از توضیحات وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص چرایی محاسبه ترافیک بینالمللی برای کاربران شبکه اجتماعی تلگرام قانع نشدند.