پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
سندباکس بازار سرمایه در وزارت اقتصاد رونمایی شد / فرصتی برای خلق ابزارهای نوآورانه
جلسه رونمایی از طرح محیط آزمون تنظیمگری (سندباکس) بازار سرمایه و طرح مرکز تعالی اقتصاد هوشمند و تحول دیحیتال شریف در وزارت اقتصاد امروز ۱۱ خردادماه برگزار شد.
در این جلسه که فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی، علی عبدالهی، رئیس مرکز فناوری اطلاعات و توسعه اقتصاد هوشمند وزارت اقتصاد، امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس، جمعی از فعالان بخش خصوصی و اصحاب رسانه حضور داشتند، درباره اهمیت راهاندازی این سندباکس و مرکز تعالی اقتصاد هوشمند صحبت شد.
وزیر اقتصاد بهعنوان اولین سخنران این جلسه به موضوع دورزدن تحریمها با تکیه بر فناوری اشاره کرد و توضیح داد: «رمزارزها قابلیت دور زدن تحریمها دارند، اما باید با استخراجهای غیرمجاز و غیرقانونی مقابله کرد. به این سمت برویم که سریعتر خودمان را با اجزای اقتصاد هوشمند منطبق کنیم. بازار سرمایه کشورمان از لحاظ بهکارگیری فناوریها بالاترین رتبه در دنیا را دارد.»
او در ادامه به مشکلات موجود در معاملات وجوه بازار سرمایه و آماده نبودن سیستم الکترونیکی کارگزاریها اشاره کرد و توضیح داد:« این مساله غیرقابل قبول است که همه اجزای بازار سرمایه الکترونیکی نشده باشد. باید در این خصوص با سرعت لازم و مدیریت قوی مسیر را طی کنیم تا عقب نمانیم. بورس منابع کمی ندارد و قدرت جذب سرمایه هم دارد. بنابراین اصلا نباید متوقف شد و باید خودجوش جلو رفت.»
دژپسند به بحث ناتمام ماندن قانون پایانههای فروشگاهی اشاره کرد و در این باره توضیح داد: «سال گذشته باید بحث پایانههای فروشگاهی را به سرانجام میرساندیم، اما بهدلیل شیوع ویروس کرونا این موضوع ناتمام ماند. تا پایان سال جاری باید این طرح اجرایی شود.»
آمادهسازی ۱۰ طرح در سندباکس
علی عبدالهی، رئیس مرکز فناوری و اقتصاد هوشمند در این جلسه اشاره کرد که اقتصاد هوشمند مکانیزمهایی دارد که یکی از آنها بحث تنظیمگری هوشمند بوده است. در این راستا در سال ۱۳۹۸ دستورالعمل ایجاد نظام مدیریت یکپارچه محیطهای آزمون تنظیمگری کسبوکارهای نوآورانه در فضای مجازی به تصویب رسید و در تیرماه ۱۳۹۹ ابلاغ شد. اکنون حدود ۱۰ طرح در این محیط آماده شده که راهاندازی سندباکس بازار سرمایه، صدور برات دیجیتال مبتنی بر فناوری دفتر کل توزیعشده، سوخترسانی سیار با امکان ثبت درخواست در اپلیکیشنهای موبایلی از طرح های اجراشده هستند.
او در ادامه مروری بر سند اقتصاد هوشمند داشت و در این باره گفت: «طبق این سند ما تلاش کردهایم که از وضع مطلوب به وضع هوشمند برسیم. از مصادیق مهم آن هم ایجاد سندباکس و هاب نوآوری است و اکنون شاهد هستیم که ۷۳ محیط آزمون در بازارهای مالی و بازار سرمایه شکل گرفتهاند.»
نقش دولت تنظیمگری است نه تصدیگری
محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس در ادامه درخصوص سندباکس بازار سرمایه توضیح داد: «معمولاً مدیران در هر جایی که باشند ممکن است با طیف وسیعی از ایدهها و دیدگاهها مواجه شوند. برخی ایدهها در نگاه اول پر ریسک یا کمریسک در نظر گرفته میشوند، اما ایدههایی وجود دارند که درجات مختلفی را شامل میشوند. در این میان نمیدانیم که نتایج و عواقب این طرحها چه هستند. به همین دلیل بسیاری از ایدههای جدید در این شرایط کنار گذاشته میشوند، درحالیکه مطمئن هستیم در میان آنها ایدههای ارزشمند هم وجود دارند.»
او اضافه کرد که ما به ایدهها در سندباکس اجازه میدهیم که در یک محیط آزمایشی به اجرا درآیند. این محیط فرقی با محیطهای واقعی ندارد و فقط بدون قوانین و مقررات دست و پاگیر فرصت بروز و رشد پیدا میکنند. از سوی دیگر اشکالات آنها نیز در این محیط برطرف میشود.
او با بیان اینکه بازار سرمایه محیط پویایی است و در صنعت نوآوری نقش بالایی دارد، توضیح داد: «بنابراین برای ما مطلوب است که با ایجاد این محیط فرصت دهیم ابزارهای جدید راهاندازی شوند.»
موضوع بعدی که دهقان به آن اشاره کرد تنظیمگری بود و در این باره توضیح داد: «نقش دولتها تنظیمگری است و باید از تصدیگری و دخالت جلوگیری کنند. سازمان بورس که وظیفه آن تنظیمگری است باید این موضوع را دنبال کند. از سوی دیگر دولت یا یک سازمان نمیتواند بهطورمستقل تنظیمگری انجام دهد و بدون مشارکت ذینفعان امکانپذیر نیست.»
بهگفته رئیس سازمان بورس، تنظیمگری فضایی را فراهم میکند که مقرراتگذاری صرفا توسط متولی کار صورت نگیرد، بلکه در محیط به اجرا گذاشته شود تا نهادهای دیگر هم واکنش خود را نسبت به ابزار جدید نشان دهند. نتیجه این خروجی این است که مقرراتی وضع خواهد شد که مشارکت ذینفعان بهطور عملی دیده شود.
فعالان حوزه رمزارز آماده پذیرش رگولاتوری هستند
امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس سخنران بعدی این جلسه بود که با بیان اهداف راهاندازی این سندباکس، توضیح داد: «طرحهای نوآورانه در بازار سرمایه بعضا رد میشوند. سندباکس ایدههای جدید را به چالش میکشاند و مقررات جدید هم برای آنها ایجاد میکند.»
او با اشاره به اینکه موضوعات سندباکس ذیل فینتک قرار میگیرند، گفت: «در دنیایی که سامانههای مبتنی بر بلاکچین نظارت کنند مفهومی مانند حسابرسی وجود نخواهد داشت و باید بازنویسی در امور مالیاتی انجام شود. هوش مصنوعی نیز اکنون قویتر از بلاکچین در بازار سرمایه وجود دارد.»
رضا قربانی، عضو هیاتمدیره نظام صنفی رایانهای استان تهران در این جلسه با تاکید بر اینکه سندباکس بازار سرمایه باید بهعنوان اولین فعالیت خود به بحث رمزارزها بپردازد، توضیح داد: «واقعیت این است که بخشی از داراییهای دیجیتال به شدت پیشرفت کرده و چه به شکل ماینینگ و چه تبادل در حال توسعه است. در این مسیر باید از فعالان بخش خصوصی کمک گرفت.»
او در ادامه اشاره کرد که نباید حوزه رمزارز را وارد فضای سیاسی کرد. همانطور که فعالان این حوزه هم نمیخواهند که وارد این فضا شوند. فعالان حوزه داراییهای دیجیتال خود آماده پذیرش رگولاتوری هستند و در حال حاضر نیز در مراکز تبادل رمزارز در روز دو یا سه هزار میلیارد تومان پول جابهجا میشود.»
عباس آشتیانی، رئیس کمیسیون بلاکچین و رمزارز نظام صنفی رایانهای کشور نیز در این جلسه به دو معضل در بخش رگولاتوری اشاره کرد و توضیح داد: «از وزارت اقتصاد انتظار میرود که موضوع بلاکچین را از رمزارزها جدا کنند. آنچه که ما بلاکچین میدانیم رمزارز نیست و باید این اشتباه هرچه سریعتر برطرف و این مساله در موضع سندباکس ایجاد شود. معضل دوم این است باید تبعیض در تعرفه برق در حوزه استخراج رمزارها برداشته شود.»
در این جلسه از مرکز تعالی اقتصاد هوشمند و تحول دیحیتال شریف نیز رونمایی شد. در این مرکز قرار است اکوسیستمی شکل بگیرد تا استارتآپها بدون دغدغه بتوانند فعالیت کنند. از اهداف راهاندازی این مرکز کمک به خلق فرصتها برای کسبوکارهای جدید و اشتغالزایی مبتنی بر پیشرانهای تحول دیجیتال است.