پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
سرمایهگذاری ۱۲ میلیارد دلاری تنسنت روی استارتآپها در سال ۲۰۲۰ / تنسنت از علی بابا پیشی گرفت
شرکت تنسنت در زمینه سرمایهگذاری روی استارتآپها در سال ۲۰۲۰ از شرکت علی بابا پیشی گرفت و بیش از ۱۲ میلیارد دلار برای خرید سهام در ۱۶۳ کسبوکار مختلف، هزینه کرد. به این ترتیب تنسنت به بزرگترین شرکت غیرمالی سرمایهگذار روی کسبوکارهای استارتآپی در کشور چین تبدیل شد.
به گزارش فایننشال تایمز و براساس تحقیقات گروه فناوری چینی Beijing Suiyue Juzi، اقدامات جدی تنسنت برای سرمایهگذاری روی استارتآپها از اواخر سال ۲۰۰۰ آغاز شد و تا پایان فوریه سال ۲۰۲۰، سهام حدود ۸۸۰ شرکت را توانست از آن خود کند. در سال گذشته این شرکت توانست روی ۱۶۳ شرکت سرمایهگذاری کند که نسبت به سال ۲۰۱۹، رشد ۴۰ درصدی داشت. مجموع این سرمایهگذاریها به مبلغ ۱.۳ هزار میلیارد یوان (معادل ۱۲ میلیارد دلار) بوده است.
به نظر میرسد بخش مورد علاقه تنسنت برای سرمایهگذاری، صنعت سرگرمی و بازی است و آمار و ارقام نشان میدهد که در ۱۸۳ شرکت در حوزه سرگرمی و ۱۴۲ شرکت در حوزه بازی، سهام دارد. این غول اینترنت چینی، که بیشتر سودش را از صنعت بازی به دست میآورد، توانسته سود قابل توجهی هم از مشارکت با دیگر حوزهها ازجمله سرویسهای ویدیو و موسیقی به جیب بزند. البته که سرمایهگذاریهای تنسنت صرفا محدود به داخل کشور نمیشود و شامل شرکتهای خارجی نیز میشود. توسعهدهنده بازی ژاپنی به نام پلاتینیوم گیم جزو شرکتهای خارجی است که تنسنت روی آن سرمایهگذاری کرده است.
در زمینه سرمایهگذاری هم باید گفت استراتژی تنسنت نسبت به رقیب داخلیاش، علی بابا، کاملا متفاوت است. برخلاف علی بابا که علاقه دارد سهام زیادی از شرکتها را تصاحب کند تا بتواند به نوعی روی آن شرکت کنترل داشته باشد، تنسنت ترجیح میدهد سهام جزئی از هر شرکتی که رویش سرمایهگذاری میکند، داشته باشد و نمیخواهد خودش را درگیر تصمیمات مدیریتی آنها کند.
ازجمله شرکتهایی که تنسنت در آنها سهم دارد و عرضه اولیه سهام آن شرکتها هم به صورت عمومی اعلام شده میتوان به پیندود، پلتفرم تجارت الکترونیکی تعاملی، میتوآن، سرویس دلیوری غذا و شرکت سنگاپوری سی که ارائهدهنده بازیهای آنلاین و سرویسهای مالی دیجیتال است، اشاره کرد.
در سبد سرمایهگذاریهای تنسنت، نام یونیکورنهایی با ارزش بالای یک میلیارد دلار هم به چشم میخورد. «وی دکتر»، ازجمله این یونیکورنها است که به عنوان یک پلتفرم برجسته جهانی در حوزه فناوریهای بهداشت پزشکی شناخته میشود. باید گفت که سهام تنسنت در استارتآپهای عنوانشده، به استثنای شرکتهای تابعهاش، در پایان سپتامبر سال ۲۰۲۰، حدود ۸۹۰ میلیارد یوآن (معادل ۱۳۷ میلیارد دلار) رشد داشته است. این رقم، رشد ۱۲ برابری شرکت طی پنج سال گذشته را نشان میدهد.
البته در تاریخ ۱۲ مارس، رگولاتورهای چین اعلام کردند که ۱۲ شرکت، ازجمله تنسنت به دلیل خرید سهام شرکتها، بدون اطلاع به مقامات، جریمه شدهاند و گفتند که این اقدام برخلاف قوانین ضد انحصار است.
تنسنت، ارائهدهنده سرویسهای مالی مانند بانکداری خرد موبایلی به مصرفکنندگان و کسبوکارهای کوچک است. در ماه دسامبر سال گذشته، یک شرکت تابعه تنسنت و علی بابا به دلیل انجام اقدامات ضد رقابتی توسط رگولاتورهای بخش ضد انحصاری چین نیز جریمه شد.
باید گفت که محبوبیت سرویس پیامرسان ویچت تنسنت که همزمان به عنوان یک اپلیکیشن پرداخت هم مورد استفاده قرار میگیرد باعث شده تا این شرکت بتواند از سهام ناچیزی که در کسبوکارها دارد، سود زیادی به دست آورد.
البته که رشد درآمد و ارزش شرکت تنسنت باعث شده تا برخی مسائل حاکمیتی درباره این غول اینترنتی همچنان مبهم باقی بماند. این مسائل حاکمیتی ناشی از این واقعیت است که علیرغم سهم بسیار اندک تنسنت در شرکتهایی که رویشان سرمایهگذاری کرده، اما آن شرکتها کاملا مطابق با خواستههای تنسنت پیش میروند. به نظر میرسد تنسنت هرکاری میکند تا از هرگونه نظارتهای دقیق درباره سرمایهگذاریهایش در امان بماند.