پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
ثبت اختیاری چک در سامانه صیاد از ۲۰ دیماه / آپ و ۷۲۴ اپلیکشنهای مورد تایید بانک مرکزی
صادرکنندگان و دریافتکنندگان چک از ۲۰ دیماه سال جاری بهصورت اختیاری میتوانند فرایندهای ثبت، تائید و انتقال چک را در سامانه صیاد از طریق برنامههای موبایلی مورد تأیید بانک مرکزی انجام دهند.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، بر اساس برنامهریزیهای انجامشده از سوی این بانک در راستای فرهنگسازی و آموزش عموم در اجرای ماده ۲۱ مکرر قانون صدور چک بهمنظور ثبت الکترونیکی چک در سامانه صیاد، در نظر است از تاریخ ۲۰ دیماه سال جاری امکان ثبت، تائید و انتقال چک در سامانه صیاد بهصورت اختیاری از طریق برنامههای موبایلیِ مورد تائید بانک مرکزی که اسامی آنها در سایت شرکت شبکه الکترونیک پرداخت کارت (شاپرک) و همچنین از طریق درگاههای نوین بانکها و مؤسسات اعتباری (اینترنت بانک و همراه بانک) منتشر میشود، فراهم شود. اپلیکیشنهای موبایلی که مورد تأیید بانک مرکزی و اسامی آنها در سایت شاپرک ثبتشدهاند، اپلیکیشنهای آپ و ۷۲۴ هستند.
ثبت، تائید و انتقال چک در سامانه صیاد تا اطلاع ثانوی بهصورت اختیاری بوده و تمام چکها طبق روال سابق بدون نیاز به ثبت در سامانه اشارهشده در شبکه بانکی کشور پذیرش و پردازش خواهند شد. با توجه به اختیاری بودن فرایند ثبت چک در سامانه یادشده، انتقال چک طبق روال سابق از طریق پشتنویسی با ذکر هویت گیرنده جدید شامل نام و نام خانوادگی/نام شرکت و شماره/شناسه ملی معتبر خواهد بود.
تمام صادرکنندگان چک میتوانند با مراجعه به برنامههای موبایلی اشارهشده، اطلاعات چکهایی که قصد صدور آن را دارند، در سامانه صیاد ثبت کنند. متقابلاً دریافتکنندگان چک نیز در صورت ثبت چک از سوی صادرکننده آن، امکان استعلام چک ثبتشده به نفع خود را از طریق برنامههای موبایلی داشته و پس از حصول اطمینان از تطبیق اطلاعات مندرج در فیزیک چک با اطلاعات ثبتشده در سامانه صیاد، میتوانند اطلاعات چک را تائید یا رد کنند. همچنین چنانچه دریافتکننده چک متمایل به انتقال چک به شخص ثالث یا ذینفع جدید باشد، پس از تائید چک، امکان انتقال چک به شخص ثالث برای او فراهم است.
نحوه استفاده از برنامههای موبایلی برای صادرکنندگان و دریافتکنندگان چک به شرح زیر است:
- نحوه استفاده صادرکنندگان چک از برنامههای موبایلی:
صادرکننده چک میتواند با در اختیار داشتن یکی از کارتهای بانکی صادرشده از سوی بانکی که دستهچک خود را صادر کرده و با استفاده از سیمکارت متعلق به خود از طریق برنامه موبایلی، با واردکردن اطلاعات شناسه صیادی ۱۶ رقمی مندرج در برگه چک که قصد صدور آن را دارد، وارد منوی ثبت چک شده و اطلاعات چک صادره خود شامل تاریخ، مبلغ و مشخصات ذینفع را وارد کند.
- نحوه استفاده گیرندگان چک ازبرنامههای موبایلی:
گیرنده چک میتواند با در اختیار داشتن هریک از کارتهای بانکی و سیمکارت متعلق به خود، از طریق برنامه موبایلی، با واردکردن اطلاعات شناسه صیادی ۱۶ رقمی مندرج در برگه چک دریافتی، وارد منوی تائید چک شده و اطلاعات چک ثبتشده به نفع خود را با اطلاعات مندرج در برگه چک تطبیق داده و مراتب تائید و یا عدم تائید خود را اعلام کند. پس از تائید چک، گیرنده میتواند چک ثبتشده را به ذینفع جدید منتقل کند.
علیرغم اختیاری بودن فرآیندهای مرتبط با ثبت چکها در سامانه صیاد تا اطلاع ثانوی، برنامههای موبایلی، اینترنت بانک و موبایل بانک مؤسسات اعتباری فرصت آموزش و آشنایی با سامانه یادشده تا زمان الزامی شدن ثبت سیستمی و ممنوعیت پشتنویسی چکها را فراهم کردهاند و توصیه اکید این بانک نیز بهرهبرداری از زیرساختهای موصوف از سوی صادرکنندگان و دارندگان چک است تا با آموزش و شناخت حاصلشده، قانون صدور چک با سهولت و کیفیت بهتری در جامعه اجرایی شود.