پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
گزارش اقتصادی اسفندماه ۱۳۹۸ شاپرک منتشر شد / برخلاف سالهای گذشته تراکنشهای کارتی در اسفندماه کاهش یافت
طبق پیشبینیها بهدلیل شیوع ویروس کرونا و کاهش خریدها، برای اولین بار تعداد تراکنشهای شاپرک در اسفندماه بر خلاف سالهای گذشته کاهش یافته است.
شماره ۵7 «گزارش اقتصادی شاپرک»، بولتن تخصصی شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک)، حاوی اطلاعاتی از وضعیت پرداخت الکترونیک کشور در اسفندماه ۱۳۹۸ منتشر شد.
بر اساس گزارش شاپرک، در اسفندماه ۱۳۹۸، بیش از ۲ میلیارد و 280 میلیون تراکنش به ارزش بیش از سه میلیارد و 281 میلیون در شبکه شاپرک انجام شده که نسبت به بهمنماه 1/37 درصد در تعداد کاهش داشته است. در جدول زیر آمار تعداد و ارزش تراکنشهای شاپرک در بهمن و اسفندماه 1398 و درصد تغییرات آن درج شده است.
عملکرد شبکه شاپرک در توزیع ابزار پذیرش
تعداد ابزارهای شاپرکی در مجموع نسبت به بهمن ماه رشد 0/83 درصدی را تجربه کردهاند که به نظر میرسد سبب این تغییر، افزایش 0/92 درصدی تعداد ابزار کارتخوان فروشگاهی است. ابزارهای پذیرش اینترنتی در اسفند 1398 نسبت به بهمنماه 0/34 درصد کاهش داشته و تعداد ابزار پذیرش موبایلی در مدت مشابه با افزایش 1/26 درصدی همراه بوده است.
سهم شرکتهای پیاسپی در تعداد و مبالغ تراکنش
طبق این گزارش بهترتیب شرکتهای بهپرداخت ملت، پرداخت الکترونیک سامان، تجارت الکترونیک پارسیان، آسان پرداخت پرشین و ایران کیش بیشترین سهم را از نظر تعداد تراکنشهای شاپرکی در اسفندماه ۱۳۹۸ داشتهاند.
به ترتیب شرکتهای بهپرداخت ملت، پرداخت الکترونیک سامان، تجارت الکترونیک پارسیان و ایران کیش بیشترین سهم را از نظر مبلغ تراکنشهای شاپرکی در اسفندماه ۱۳۹۸ داشتهاند.
همانگونه که در دو شکل بالا ملاحظه میشود، شرکت بهپرداخت ملت با سهم 22/48 درصدی از تعداد تراکنشها و سهم 23/78 درصدی از مبلغ آنها همچنان بیشترین سهم را به خود اختصاص داده و در جایگاه نخست هر دو بازار قرار گرفته است. اختلاف سهم مبلغی بیش از 7 درصدی بین دو شرکت نخست بازار، نقش شرکت بهپرداخت ملت را در میزان ارزش ریالی تراکنشهای پرداخت کارت به روشنی نشان میدهد. این در حالی است که شاخص فوق در مولفه تعدادی رقمی در حدود سه درصد است. مقایسه دو شکل بالا با شکلهای مشابه در گزارش بهمنماه سال 98، حکایت از آن دارد که نوسانات این سهمها چندان قابل توجه نبوده و در هر دو مولفه سهم تعدادی و مبلغی تغییری در ترتیب شرکتها بر حسب بیشترین میزان رخ نداده است.
سهم بانکها در تعداد و مبالغ تراکنش
براساس آمار منتشرشده در این گزارش به ترتیب بانکهای ملت، ملی، صادرات، سپه، پارسیان و کشاورزی و بیشترین سهم پذیرندگی از کل تعداد تراکنشهای شاپرکی را در اسفندماه ۱۳۹۸ داشتهاند.
به ترتیب بانکهای ملت، ملی، صادرات، سپه، کشاورزی و تجارت بیشترین سهم پذیرندگی از کل مبلغ تراکنشهای شاپرکی را دراسفندماه ۹۸ داشتهاند.
از دو شکل بالا ملاحظه میشود که بانک ملت با سهم 22/71 درصدی از تعداد تراکنشها و سهم 23/24 درصدی از مبلغ تراکنشها، همچنان با اختلاف زیاد، بالاترین سهم از پذیرش تراکنشهای بازار را به خود اختصاص داده و در جایگاه نخست در بین تمام بانکهای پذیرنده قرار گرفته است.