پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
پشتپرده برداشت 29 اسفند بانک مرکزی از حساب بانکها چه بود
یک مقام مسئول در نظام بانکی میگوید: برداشت بانک مرکزی از حساب بانکها در تاریخ ۲۹ اسفندماه سال گذشته یعنی زمانی که بانکها حسابهای پایان سال خود را صفر کردند و تعطیلات آغاز شد و هیچکس در بانکها حضور نداشت، انجام شده است.
یک مقام مسئول در نظام بانکی کشور که خواست نامش در خبر ذکر نشود، در گفتگو با مهر در مورد برداشت شبانه بانکها از حساب بانک مرکزی گفت: یکی از وظایف اصلی و اساسی بانک مرکزی نظارت بر مجموعه بانکهای خصوصی و دولتی و نهادهای مالی و اعتباری است.
وی با اشاره به نقش آفرینی نهادهای مالی و اعتباری در بازار پولی و بانکی کشور که با تلاش خود به حضور مردم اعتماد میورزند، افزود: بانک مرکزی با اینگونه اقدامات به جای سوق دادن سرمایهها به سمت بازارهای مالی و پولی واقعی، آنها را به سمت بازارهای کاذب سوق میدهد.
این مقام مسئول بانکی عنوان کرد: این در حالی است که بانک مرکزی باید به تقویت نظام مالی و پولی کشور مبادرت ورزد و آن را در سرلوحه برنامههای خود قرار دهد و در عین حال، مردم را تشویق به سرمایه گذاری در بانکها نماید، زیرا بانکها محل امن برای سرمایه گذاری هستند و دارندگان سرمایه به آن اعتماد میکنند، این برنامه و شیوه در تمام بانکهای دنیا اجرا میشود.
وی خاطرنشان کرد: اگر بانک مرکزی بدون اطلاع قبلی بانکها و بدون اعلام از حساب آنها پول برداشت کند، نقض قرض کرده است و جایگاه بانک مرکزی را به عنوان تقویت کننده نظام پولی قدرتمند و مورد اعتماد ضعیف میکند.
این مقام مسئول در نظام پولی کشور با اشاره به اینکه برداشت شبانه از حساب بانکها نقض یکسری از برنامههای بانک مرکزی است، عنوان کرد: این شیوه آموزش میدهد که دارندگان حساب در بانکها دست بسته و بیاراده هستند و هیچ ارادهای در داراییهای خود ایفا نمیکنند.
وی، گرایش به سمت خصوصی سازی بانکها و بانکداری خصوصی را به منزله اعتماد بیشتر به مدیران بانکی دانست و افزود: در این فضا اگر به سمتی برویم که هیچ ارزش و جایگاهی برای مدیران دولتی و خصوصی قائل نباشیم و بدون اطلاع قبلی به سرمایهها و اندوختههای آنها دست درازی کنیم، چه بلائی بر سر خصوصی سازی خواهد آمد؟ این شیوهها به جای ایجاد تقویت، موقعیت نظام بانکی را تضعیف میکند.
وی نکته مهم دیگر در این مسئله را زمان و مقطع برداشت از حساب بانکها ذکر کرد و گفت: گاهی این برداشت در شرایط مشخص و با اعلام قبلی صورت میگیرد، یک زمان در شرایط ملتهب پایان سال که نیاز است بانکها مانور داده و نقدینگی مورد نیاز جامعه را فراهم کنند، صورت میگیرد که تاثیر منفی بر نظام پولی میگذارد.
وی ادامه داد: برداشت بانک مرکزی از حساب بانکها یک شب قبل از پرداخت یارانههای نقدی صورت گرفته است و این امر این شبهه را در اذهان عمومی مردم ایجاد میکند که دولت با کمبود بودجه برای پرداخت یارانههای نقدی مواجه است و محلی برای تامین نقدینگی یارانههای نقدی ندارد.
این مقام مسئول در نظام بانکی نکته دیگر را بیتوجهی بانک مرکزی به نامهها، گفتهها و مسائل مطرح شده توسط بانکیها و اندیشمندان و کارشناسان بانکی نسبت به برداشت بدون اطلاع و یکباره و شبانه با دلایل حقوقی و کارشناسی و بانکی که آن را غیر قانونی اعلام میکند، دانست.
وی افزود: بانک مرکزی تاکنون بازتابی نسبت به این نوع نامهها، یاداشتها و نظریهها نداشته است در حالی که این بانک تمام این مطالب را مطالعه میکند، بنابراین سکوت طولانی مدت بانک مرکزی نسبت به این انتقادها از بعد رسانهای و اقناع رسانه و مخاطب و کارشناسان نکته مهمی است.
این کارشناس مسایل بانکی با اعلام اینکه برداشت بانک مرکزی از حساب بانکها در تاریخ ۲۹ اسفندماه سال گذشته یعنی زمانی که بانکها حسابهای پایان سال خود را صفر کردند و تعطیلات آغاز شد و هیچکس در بانکها حضور نداشت، انجام شده است، گفت: بانک مرکزی به صورت رسمی اعلام کرده است که این برداشت به عنوان مابه التفاوت نرخ ارزی است که در اختیار بانکها قرار داده است.
وی تصریح کرد: این در حالی است که بانک مرکزی زمانی که این ارز را در اختیار بانکها قرار میداد، عنوان نکرده بود که پس از افزایش قیمت ارز سود حاصل و مابه التفاوت آن را از حساب بانکها برداشت خواهد کرد و این امر غیر قانونی است و قانون عطف به ماسبق نمیشود. در عین حال، کانون بانکهای خصوصی طی نامهای انتقاد خود را به عملکرد بانک مرکزی اعلام کرده است.
منیع: مهر