پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
گسترش صنعت:۲۰ بانک خارجی منتظر ورود به ایران
روزنامه گسترش صنعت امروز یکی از تیترهای صفحه اول خود را به این موضوع اختصاص داده که با ورود بانکهای خارجی فناوری نوین هم وارد ایران و صنعت بانکی کشور خواهد شد. گسترش صنعت در این گزارش مدعی شده که بانکهای خصوصی و دولتی کشور آن طور که باید و شاید نتوانستهاند وظایف خود را انجام دهند و حالا با ورود بانکهای خارجی شاهد تحولی در کشور خواهیم بود. متن کامل گزارش در ادامه آمده است:
ورود بانکهای خارجی به ایران بیانگر این واقعیت است که از این طریق میتوان سرمایهها و منابع جدیدی را وارد کشور کرد و پروژههای صنعتی مزیتدار را که فعالیتشان در گرو تامین مالی است با این منابع جدید جان تازهای بخشید.
البته این بخشی از مزیت ورود بانکهای خارجی به کشور است. در واقع بازار اقتصاد ایران این قابلیت را دارد تا با انجام سرمایهگذاریهای خارجی و تسهیل شرایط ورود آنها وضعیت مناسبتری پیدا کند و دانش و فناوری روز را از این طریق وارد کشور و البته فضای رقابتی را در نظام پولی کشور ایجاد کند.
همین مزیتها در کنار دیگر محاسنی که وجود دارد باعث شده که طی سالهای اخیر تلاشهای زیادی از سوی دولت و مجلس برای تسهیل ورود این بانکها در کشور صورت گیرد که ماحصل این تلاشها نیز درخواست ۲۰ بانک خارجی برای حضور در ایران بوده است که به گفته معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در حال حاضر پرونده ۵ بانک از این ۲۰ بانک در حال بررسی است. بهروز علیشیری با بیان اینکه بانکهای خارجی هنوز هم برای فعالیت در ایران درخواست دارند اظهار کرد: این بانکها متقاضی تاسیس شعبه، کارگزاری، نمایندگی و بانک مشترک در کشورمان هستند.
نحوه حضور بانکهای خارجی در ایران
اما نحوه حضور بانکهای خارجی در کشور چگونه است و پروسه دریافت مجوز برای فعالیت این بانکها و شعبشان از چه طریق صورت میگیرد. در این راستا رئیس سازمان سرمایهگذاری میگوید: اجازه تاسیس بانکهای خارجی توسط دولت از مجلس پیش از این اخذ شده و شرایط و نحوه تاسیس بانک و شعب بانکهای خارجی در ایران توسط مجلس به تصویب رسیده است.
علیشیری معتقد است: هر متقاضی تاسیس بانک خارجی یا موسسه مالی خارجی در کشورمان باید در ابتدای امر به بانک مرکزی مراجعه کند و این بانک است که مجوز لازم برای فعالیت بانکی و مالی و پولی را ارائه میکند.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با اعلام اینکه ۵۰ درصد از کارهای مقدماتی مربوط به تاسیس بانکهای خارجی در کشور بر عهده سازمان سرمایهگذاری است، اعلام کرد: ۵۰ درصد بقیه انجام کار برعهده بانک مرکزی است و باید این بانک نسبت به مواردی که برعهده دارد پاسخگو باشد.
وی ادامه داد: بانک مرکزی مسیر کار دریافت مجوز و غیره را روی سایت خود قرار داده و هر موسسه مالی و پولی بینالمللی که بخواهد در داخل کشور و سرزمین اصلی شعبه، کارگزاری، نمایندگی یا بانک مشترک تاسیس کند، باید مدارک لازم را از طریق بانک مرکزی دریافت و پس از تکمیل به این بانک ارائه کند.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین تامین حداقل سرمایه را نیز از الزامات تاسیس بانک خارجی دانست و افزود: با در نظر گرفتن این شرایط هماکنون از ۲۰ تقاضایی که در فهرست درخواستکنندگان تاسیس بانک خارجی وجود دارند، ۵ درخواست فعال است.
البته خبر ۲۰ تقاضا برای ورود بانکهای خارجی به ایران در حالی از سوی معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام میشود که کارشناسان اقتصادی براین باورند که شرایط فعالیت این بانکها بهدلیل مزیتهایی که با خود به همراه دارند باید خیلی پیشتر از اینها در کشور فراهم میشد اما با این حال ورود بانکهای خارجی به کشور را گامی مثبت برای اقتصاد ایران میدانند و از مزیتهای فعالیت این بانکها به کشور میگویند.
تشویق سرمایهگذاری در فعالیتهای مولد
امینی یکی از کارشناسان اقتصادی در این خصوص معتقد است که حضور بانکهای خارجی و شعبشان در کشور عامل ایجاد فضای رقابتی هستند که باید هرچه زودتر شرایط برای فعالیتشان در کشور فراهم شود.
وی درخصوص مزیتهایی که ورود بانکها خارجی به کشور خواهد داشت اظهار کرد: ورود این بانکها در ایران باعث میشود رقابت بین بانکهای داخل و خارج افزایش یابد که به تبع آن کارآیی استفاده از منابع در نظام بانکی ارتقا خواهد یافت و در نهایت به بالا بردن بهرهوری در نظام پولی و مالی کشور کمک خواهد کرد.
او با بیان اینکه، افزایش بهرهوری در نهایت منجر به تشویق سرمایهگذاری در فعالیتهای تولیدی و مولد و در این راستا افزایش رشد اقتصادی کشور میشود، گفت: در مجموع اگر بانکهای خارجی بتوانند به داخل کشور راه پیدا کنند و بتوانند به خوبی تجهیز منابع کنند یا اینکه از منابع خارجی استفاده و آن را در بخشهای مختلف تزریق کنند این امر میتواند به دسترسی آسانتر بنگاههای اقتصادی به منابع مالی کمک کند و بخشی از مشکلات این بخش را کاهش دهد.
امینی با بیان اینکه جایگاه ایران از نظر دسترسی بنگاههای اقتصادی به تسهیلات بانکی نامناسب است و بانکهای خارجی دراین زمینه میتوانند بسیار اثرگذار باشند گفت: اگر بتوانیم از این طریق رقابت را در سیستم بانکی افزایش دهیم و سازوکار تعیین نرخ سود سپردهها و تسهیلات را هم متناسب با شرایط عرضه و تقاضا تنظیم کنیم، ورود بانکهای خارجی میتواند دراین بخش در کنار فعالیت بانکهای کشور به رفع مشکلات بازار پول و اعتبار و همچنین بخشهای اقتصادی کمک کند.
این کارشناس اقتصادی معتقد است: با توجه به مزیت هایی که بانکهای خارجی میتوانند با ورودشان به کشور به همراه بیاورند دراین راستا به نظر میرسد محدودیتها برای فعالیتشان در ایران باید برطرف شود و تعیین نرخ سود تسهیلات و سپردهها برای آنها به شکل دستوری اعمال نشود چون در غیر اینصورت نمیتوانند فعالیت موفقی داشته باشند و ممکن است به دلیل این محدودیتها وارد کشور نشوند.
ورود تکنولوژیهای جدید
عباس ابونوری یکی دیگر از کارشناسان اقتصادی دراین رابطه با تاکید براینکه مقدمات ورود بانکهای خارجی به کشور باید خیلی زودتر از اینها فراهم میشد تا شاهد ورود سرمایههای خارجی به کشور باشیم گفت: زمانی که بانکهای خارجی به کشور وارد شود این امر ورود تکنولوژیهای جدید به کشور را نیز به دنبال خواهد داشت.
او با بیان اینکه یکی از مشکلاتی که کشور ما با آن مواجه است نبود تکنولوژیهای جدید در بخشهای مختلف است گفت: نبود تکنولوژیهای جدید در کشور ما باعث شده که قیمت تمامشده کالا در ایران نسبت به سایر کشورها بسیار بالا باشد که درصورت ورود بانکهای خارجی به کشور و ورود فناوریهای جدید نرخ تمام شده خدمات نیز در سیستم بانکی کاهش خواهد یافت. ابونوری معتقد است به دلیل اعمال سیاستهای دستوری، طی سالهای اخیر بانکهای کشور آنطور که باید نتوانستهاند در ارائه خدمات و پیشبرد اهداف اقتصادی موثر باشند و حتی فعالیت بانکها خصوصی در نظام پولی کشور در این زمینه چندان تاثیرگذار نبوده است که در این شرایط ورود بانکهای خارجی میتواند اثرات مثبتی را برای اقتصاد کشور به همراه آورد.