پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
بعد از سالی وحشتناک برای شرکتهای فناوری، سال ۲۰۲۳ از آن چه کسی خواهد بود؟
سال ۲۰۲۲ سالی بسیار سخت برای شرکتهای فناوری بود. تورم فزاینده، ارزش درآمدهای آتی شرکتها را تحت تأثیر قرار داده و مصرفکنندگان هم فعلاً زیپ کیف پولهای خود را کشیدهاند. جنگ اوکراین و تیرگی روابط میان چین و غرب نیز به این عدم اطمینان افزوده که نتیجه آن، کاهش ارزش شرکتها طی سالی بود که گذشت.
کرونا؛ روندی که کاملاً با آنچه از سال ۲۰۲۱ دیدیم در تضاد است. سالی که همهگیری کرونا، مردم جهان را بیش از پیش به سمت زندگی دیجیتال سوق داد و این حرکت، بیشتر از همه، برای شرکتهای فناوری سودمند بود. با نگاهی به نمودار زیر میتوان دریافت که «شاخص دیوانگی در دوره قرنطینه» برای پنج شرکت فناوری اعم از نتفلیکس، پلوتون، رابینهود، شاپیفای و زوم، پس از اعلام پاندمی در اوایل سال ۲۰۲۰ رو به رشد گذاشته و در سال ۲۰۲۱، پیک خود را تجربه کرده است.
شرکتهای فناوری امسال مجبور شدند تولید خود را کاهش دهند. یکی از روندهای سالی که پشت سر گذاشتیم، توقف بسیاری از پروژههای جانبی، از جمله پروژه پهپاد سلفی شرکت رسانه اجتماعی اسنپ در سال ۲۰۲۲ بود؛ سرنوشتی که پروژههای شرکتهای بزرگ دیگری نظیر متا _ شرکت مادر فیسبوک _ و امثال آن را هم درگیر کرد. روند دیگر، بیکار شدن تعداد کثیری از کارکنان صنعت بود که در نمودار زیر نمایش داده شده است.
کرانچبیس تخمین میزند که تا این لحظه، بیش از ۵۰ هزار پرسنل فناوری در ایالات متحده آمریکا و شاید به عبارت درستتر سیلیکون ولی از کار بیکار شدهاند. اگرچه این تعداد، تنها یک درصد از مجموع افراد شاغل در حیطه فناوری است، اما برخی از شرکتها، شاهد تعدیل نیروی بسیار گستردهای بودهاند. مثال بارز این امر، اخراج ۱۱ هزار نفر از کارکنان متا، یعنی چیزی حدود ۱۳ درصد از پرسنل این شرکت تا ماه نوامبر بوده است. استرایپ نیز مجبور به اخراج ۱۴ درصد از پرسنل خود در سال ۲۰۲۲ شده است. به همین دلیل شاید بهتر است کمربندها را برای سال جدید محکمتر ببندیم!
با اینکه سال ۲۰۲۲ را خیلی بد پشت گذاشتیم، در این مورد که سال ۲۰۲۳ از آن چه کسانی خواهد بود، باید سه فاکتور را مد نظر قرار دهیم: جغرافیا، حیطه کاری و مقیاس.
ارزش شرکتهای فناوری در سال گذشته بدون توجه به موقعیت جغرافیایی آنها کاهش یافته است. در حقیقت، تورم فارغ از موقعیت جغرافیایی، درآمدهای آتی این شرکتها و ارزش آنها را تحت تأثیر قرار داده است. دلیل این امر نیز شاید این باشد که در دنیای امروز، جغرافیا تعریف دقیقی ندارد. امروز بسیاری از شرکتهای غیرغربی نیز بخش قابل توجهی از درآمدهای خود را مرهون اروپا و آمریکا هستند. به همین دلیل باید از مبحث جغرافیا چشم پوشید.
اما در خصوص حیطه کاری باید اذعان کرد که شرکتهای فناوری در ارتباط با مصرفکننده، نخستین شرکتهایی بودند که شروع به افت ارزش کردند. درست است که شرکتهایی نظیر آمازون، گوگل یا مایکروسافت، که در حیطه نرمافزاری فعالیت دارند، در سال ۲۰۲۲ کندیها و افتوخیزهایی داشتند، اما به احتمال زیاد و با حرکت بیشتر مصرفکنندگان به سمت رایانش ابری و نرمافزارها، شاهد رشد چشمگیر این قبیل شرکتها در سال پیش رو خواهیم بود.
در مورد مقیاس نیز باید گفت اصولاً شرکتهای بزرگتر، بیشتر به این دلیل که پول نقد بیشتری در اختیار دارند، در قبال رکود انعطافپذیرتر هستند. این به آنها کمک میکند حتی در شرایط رکود نیز افراد متخصص را استخدام کرده یا دستکم حفظ کنند. ضمن اینکه به آنها این امکان را میدهد تا شرکتهای کوچکتر را خریداری کرده و به قیمتهایی مقرون به صرفه به تملک خود درآورند و این یعنی رشد. پس از بحران مالی سالهای ۲۰۰۷ الی ۲۰۰۹، در سال ۲۰۱۰ میلادی خریدهای شرکتهای فناوری به همان میزان سالهای قبل از بحران بازگشت؛ ولی با قیمتهایی به مراتب پایینتر. این یعنی بحرانها اغلب آبی گلآلود برای شرکتهای فناوری بزرگ هستند تا بزرگ و بزرگتر شوند؛ روندی که احتمالاً در سال ۲۰۲۳ نیز در انتظار غولهای فناوری جهان خواهد بود.