راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

نخستین نشست خبری رئیس سازمان بورس برگزار شد / حذف ناگهانی دامنه نوسان به بازار سرمایه آسیب می‌زند

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در نخستین نشست خبری خود با اصحاب رسانه از موضوعاتی همچون، عرضه اموال مازاد دولت، واریز منابع به صندوق تثبیت، افزایش دامنه نوسان یا حذف آن و افزایش ظرفیت‌های بازار سرمایه سخن گفت.

عشقی در این نشست خبری حذف یکباره دامنه نوسان را برای همه شرکت‌ها غیرممکن دانست و به گفته او ممکن است این کار ابتدا برای شرکت‌های بزرگ‌تر و به مرور انجام شود. رئیس سازمان بورس در خصوص بازارگردانی سهام عدالت نیز گفت: «مقرر شده است در قالب یک صندوق بازارگردانی و با تصویب شورای عالی بورس، این کار انجام شود.»

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در نخستین نشست خبری خود با اصحاب رسانه که صبح روز گذشته ، ۲۱ آذرماه در محل سازمان بورس برگزار شد، ضمن اشاره به نوسانات بازار از سال گذشته، اظهار کرد: «امید می‌رود با تلاش‌های سازمان و دولتمردان در زمینه سیاست‌گذاری و همچنین مجلس و کمکی که رسانه‌ها و فعالان بازار در راستای شفافیت و ارتقای کارایی بازار انجام می‌دهند، بازار به ثبات برسد.»

او در پاسخ به پرسشی در زمینه افزایش ظرفیت‌های بازار سرمایه و برنامه عملیاتی سازمان در این راستا، عنوان کرد: «در حال حاضر، شرکت‌های بسیاری در بورس ثبت شده‌اند؛ اما نکته مهم این است که حجم و میزان فعالیت آن‌ها چقدر است، صنایع مختلفی در بازارهای بورس و فرابورس حضور دارند و با بررسی سهم صنایع موجود در بورس نسبت به کل بورس، به عدد قابل توجهی در ارتباط با سهم صنایع مختلف پذیرش‌شده در بورس می‌رسیم.»

رئیس سازمان بورس با بیان اینکه بیشتر شرکت‌های بزرگ در صنایع در بورس پذیرش‌شده‌اند، ابراز کرد: «در حال حاضر تمهیداتی در ارتباط با پذیرش شرکت‌های تکنولوژی‌محور اندیشیده شده است.»

او با بیان اینکه ۲۰ شرکت در فرآیند پذیرش هستند، ادامه داد: «در حال حاضر، بازار سرمایه هم از نظر شرکت‌های پذیرش‌شده و هم از نظر تعداد سهامداران با افزایش و رشد قابل توجهی برخوردار شده و لازم است زیرساخت‌های موجود به نحوی ارتقا یابند تا کفاف این حجم را بدهد و از ظرفیت‌های لازم برخوردار شویم.»

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ارتباط با واگذاری مازاد اموال دولت در بورس اظهار کرد: «عملیات اصلی در ارتباط با املاک و مستغلات مازاد دولت توسط سازمان خصوصی‌سازی و وزارت اقتصاد، در حال پیگیری است. در بورس نیز، اموالی که عرضه آن‌ها از طریق بورس کالا انجام خواهد شد، در حال پیگیری است. بورس کالا از نظر زیرساخت‌های لازم در این زمینه مشکلی ندارد و رایزنی‌هایی با وزارت اقتصاد نیز انجام شده و اموالی که امکان‌پذیرش آن‌ها در بورس وجود دارد، وارد بورس کالا می‌شوند.»


تصمیمات مقطعی در بازار اثرگذار است


عشقی در خصوص دامنه نوسان گفت: «حذف دامنه نوسان به یک‌باره و در همه شرکت‌های بورسی امکان‌پذیر نیست و آسیب‌های زیادی به بازارسرمایه وارد می‌کند. در حال حاضر که با عدم تعادل در بازار مواجهیم و تصمیمات مقطعی در بازار اثرگذار است، اگر دامنه نوسان را به طور کلی حذف کنیم همان‌طور که گفتم به مشکلات دامن زده می‌شود.»

به گفته او راه‌های مختلفی برای برداشتن دامنه نوسان وجود دارد، مثلاً ممکن است این کار ابتدا برای شرکت‌های بزرگ‌تر و به مرور انجام شود.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص کمبود نقدینگی و برنامه‌های سازمان در این خصوص گفت: «موضوع بازگشت اعتماد به بازار منحصر به سازمان بورس نیست بلکه نیازمند همکاری همه دستگاه‌های مرتبط و کل اقتصاد کشور است.»


بررسی ساختار اجرایی سهام عدالت در یک کارگروه


او در خصوص سهام عدالت گفت: «سهام عدالت مسیری طی کرده و فرایند آن تاکنون با ایراداتی همراه شده که به موجب آن متوقف شده است. بر همین اساس، قرار است کارگروهی ساختار فرایند اجرایی سهام عدالت را بررسی کرده تا اگر نیاز به اصلاحاتی داشته باشد به سرعت اقدامات لازم را انجام داده و سهام عدالت را به عنوان یک دارایی خوب برای مردم برای معامله و مدیریت مالکیت به صاحبان اصلی انجام دهیم».

رئیس سازمان بورس تصریح کرد: «برای بازارگردانی سهام عدالت، مقرر شده است در قالب یک صندوق بازارگردانی و با تصویب شورای عالی بورس، این کار انجام شود. ارزش سهام عدالت بر اساس ارزش بازار تعیین می‌شود. تلاش است ارزش سهام عدالت حفظ شود و منافعی برای سهامداران عدالت داشته باشد.»

عشقی در خصوص روش‌ جدید عرضه اولیه و احتمال ایجاد رانت برای صندوق‌ها نیز توضیح داد: «این روش برای همه صندوق‌ها امکان‌پذیر است بنابراین همه سهامداران می‌توانند از این امکان استفاده کنند و این به معنی نبود رانت در این رابطه است.»

طبق گفته‌های او روش قبلی با توجه به تجاربی که وجود دارد کاملاً کنار گذاشته نشده منتها روش قبلی با مشکلاتی درگیر بود، مشکل این بود که عرضه سهام کوچک با متقاضیان چندمیلیونی سبب می‌شد تا به هر کد تعداد ناچیزی سهم تعلق بگیرد. این موضوع شرکت‌های کوچک را با مشکلات زیادی در خصوص مدیریت سهامداران خود مواجه می‌کرد.

او ادامه داد: «از طرفی دیگر اختصاص تعداد بسیار کم سهم به سرمایه‌گذاران آن سود قابل توجهی را برای آن‌ها به دنبال نداشت. با این حال این روش عرضه اولیه هنوز بسته نشده و برای شرکت‌های بزرگ و سهم‌های بزرگ‌تر و گسترده‌تر عرضه می‌شود.»

عشقی در پاسخ به سؤال یک خبرنگار مبنی بر چگونگی تأمین مالی دولت از محل فروش اموال و سهام در بورس با توجه به عدم استقبال سهامداران گفت: «سودآوری شرکت‌ها بسیار خوب است. قطعاً بازار همیشه در این شرایط نمی‌ماند. دولت هم در بازاری که تقاضا وجود دارد سهام عرضه خواهد کرد. با توجه به شرایط کنونی امسال عرضه اولیه خرد نخواهیم داشت، برای سال آینده هم عددهای تأمین بودجه دولت از طریق فروش اموال و سهام در بورس کمتر دیده شده است.»

به گفته او دولت به کشش بازار برای عرضه سهام خود توجه دارد و در ماه‌های آینده شرایط بازار بهتر خواهد شد.

رئیس سازمان بورس ادامه داد: «از تصمیم مجلس برای تحقیق و تفحص از سازمان بورس، استقبال کردیم. اتفاقاتی که در سال ۹۸ افتاده، ابهاماتی را در ذهن سهامداران ایجاد کرده و با این کار، امکان اصلاحات فراهم می‌شود. در حال تشکیل بدنه کارشناسی تحقیق و تفحص هستیم.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.