راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

تلاش دولت برای پیش‌بینی‌پذیری و ثبات اقتصادی در کشور / مالیات و مولدسازی اموال دولت؛ دو جایگزین برای استقراض از بانک مرکزی

به گفته سیدابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم، وضعیت باید برای تولیدکننده و مصرف‌کننده، خریدار و فروشنده و برای همه قابل پیش‌بینی باشد. فعالان اقتصادی باید بتوانند چند ماه آینده را پیش‌بینی کنند. دنبال تحقق چنین شرایطی هستیم و این را هم کاملاً دست‌یافتنی می‌دانیم. مالیات و مولدسازی اموال دولت، دو جایگزین دولت برای استقراض از بانک مرکزی جهت تأمین هزینه‌هاست.

به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، رئیس‌جمهور در گفت‌وگوی اخیر تلویزیونی خود با اشاره به تلاش دولت برای ایجاد ثبات اقتصادی در کشور، در پاسخ به این سؤال که دولت با استفاده از چه شیوه‌هایی به غیر از استقراض از بانک مرکزی توانست هزینه‌ها را تأمین کند، تصریح کرد: «فکر می‌کنم باید به شرایط و داشته‌های کشور خوب توجه کنیم و بدانیم که راه‌های مختلفی برای تأمین نیاز مالی کشور وجود دارد. یکی از راه‌های مهم، مسئله مالیات است. مالیات یکی از درآمدهای دولت است که باید درست از آن استفاده کرد.»

رئیس‌جمهور با بیان اینکه فرار مالیاتی همه را رنج می‌دهد، خاطرنشان کرد: «کسانی هستند که درآمدهای سرشاری دارند اما از دادن مالیات فرار می‌کنند. اینها باید مالیات‌شان را پرداخت کنند. دوم مولدسازی دارایی‌های دولت است. دولت دارایی‌هایی دارد که اینها مولد نیستند و از طرف دیگر به‌عنوان دارایی‌های مازاد دولت تلقی می‌شوند. به هر دستگاهی نگاه می‌کنید، زمین و ساختمان و امکاناتی دارد و این امکانات را فریز کرده است. برای چه؟»

رئیسی ادامه داد: «هر دستگاهی نیازهایی دارد، نیازهایش را برطرف کند، ولی در قانون آمده مازاد آنچه در اختیار دولت است، واگذار و به پول تبدیل شود و در اختیار مصارف دولت گذاشته شود. امکاناتی در دولت وجود دارد که در قانون هم مجاز است، لکن آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته است. مالیات و مولدسازی امکانات و دارایی‌های دولت از آن جمله است که باید نسبت به آن توجه شود.»

رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه اگر به این ظرفیت‌های قانونی توجه شود، به نظرم خیلی خوب می‌توانیم کشور را بدون اینکه آثار تورمی داشته باشد، اداره کنیم، گفت: «یکی از نکاتی که در دولت به‌دنبالش بوده و هستیم و از مجلس هم خواهش کردیم که مصوباتی در این رابطه نداشته باشد یا به حداقل برساند، مسئله هزینه‌های جدید برای دولت است. با کسری بودجه جدی مواجه هستیم و این کسری بودجه را باید تا آخر سال حل کنیم. اگر کسری بودجه حل نشود، مشکلات جدی برای کشور ایجاد می‌کند.»


باید درآمدها را افزایش و هزینه‌ها را کاهش دهیم


رئیس‌جمهور اضافه کرد: «یک مسئله درآمد است و دوم هزینه، باید درآمدها را افزایش و هزینه‌ها را کاهش دهیم. هم دولت و هم مجلس کمک کنند که به‌دنبال افزایش درآمدها و کاهش هزینه‌ها برویم. دولت پرخرج، دولت قابل قبولی نیست. باید به‌دنبال این برویم که هزینه‌مان کاهش پیدا کند. بودجه ۱۴۰۱ که این روزها مراحل نهایی تدوین را می‌گذراند، در راستای این است که یک محورش عدالت باشد و توزیع امکانات واقعاً بر اساس عدالت صورت بگیرد.»

او در پاسخ به سؤالی درباره ضرورت عدالت در نظام توزیع تصریح کرد: «اول اینکه معتقدیم باید سامانه جامع فعال شود. بخش‌های مختلف سامانه‌هایی دارند، اما جامعیت ندارد و اینها به هم متصل نیستند. نمی‌توانیم از آنها به‌طور کامل بهره‌برداری کنیم. بندرها، گمرکات، بانک و بخش‌هایی مثل وزارت صمت، اینها باید با هم لینک شوند؛ سامانه جامع تجارت، سامانه جامعی که بتواند به‌موقع وضعیت مالی و اقتصادی را تشخیص دهد و بتواند تبادلات را رصد کند. در این وضعیت فرار مالیاتی کمتر اتفاق می‌افتد. حقوق دولت کاملاً می‌تواند دنبال و رصد شود و بخش‌های مختلف می‌توانند آن را ببینند.»

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: «الان یکی از کارهای بااولویتی که باید در کشور انجام دهیم و وزیر اقتصاد و وزیر صمت هم آن را اعلام کردند، بحث شکل‌دادن این سامانه جامع است که یکی از آرزوها برای همه مسئولان مربوطه است. به مردم عزیزمان نوید می‌دهم که به‌زودی این سامانه جامع ان‌شاءالله مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. کارهای مقدماتی آن انجام شده و یکسری اقدامات می‌خواهد که این اقدامات با قوت در دولت انجام می‌شود.»

سیدابراهیم رئیسی در ادامه با اشاره به تصویب قوانین لازم در مجلس برای رونق کسب‌وکارها و تأکید بر اینکه دولت برای رفع مشکلات از پیش پای تولیدکننده، کارآفرین و سرمایه‌گذار مصمم است، گفت: «فکر می‌کنم در این رابطه باید دست‌های ناسالم را قطع کنیم و دولت مصمم است که به این روابط ناسالم خاتمه دهد.»


کاری که به اقتصاد شوک وارد کند، انجام نخواهیم داد


رئیس‌جمهور با بیان اینکه هشت میلیارد دلار ارز ترجیحی که قرار بود امسال برای تأمین کالاهای اساسی هزینه شود، قبل از آغاز فعالیت این دولت تمام‌شده بود، افزود: «به مردم عزیزمان عرض کرده بودیم کاری که به اقتصاد شوک وارد کند، انجام نخواهیم داد و مردم را غافلگیر نمی‌کنیم. در جلسات تخصصی مسئله ارز ترجیحی بررسی‌ شده و تمهیداتی در دولت برای این قضیه اندیشیده شده تا بتوانیم دست دلال‌ها را قطع کنیم و این پول مستقیم در جیب مردم قرار بگیرد.»

رئیسی ادامه داد: «بررسی کردیم که چگونه این امکان به جای اینکه در دست دلالان قرار بگیرد و مردم از آن بهره نبرند، در نظام توزیع و در نظام تخصیص این اعتبارات به دست مردم برسد و واقعاً دست جریان دلالی و سوداگری را قطع کنیم. تلاش‌مان این است. قبلاً هم قول دادم و باز هم عرض می‌کنم ما در تصمیمات اقتصادی مردم را غافلگیر نخواهیم کرد. مسائل را با مردم در میان می‌گذاریم؛ به نحوی که مردم عزیزمان در جریان باشند. ان‌شاءالله با تمهید مقدماتی که الان این مقدمات انجام می‌شود، اگر اصلاحات و اقداماتی در این رابطه کنیم، هم از نظر اقتصاددانان و صاحبان اندیشه بهره‌مند می‌شویم و هم مردم عزیزمان و بازار را در جریان خواهیم گذاشت.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.