پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
تکنولوژی بلاکچین چه وعدههایی به دنیا داده است و به کدام وعدهها میتوان امیدوار بود؟
بلاکچین میتواند معمالات مالی را توازن ببخشد، تمامی دادههای مالی و اداری جهان را برای همیشه حفظ کند، بصورتی کاملا کارآمد شفافیت و امنیت را در سیستم مالی جهان ایجاد کند و کودکان را از مرگ نجات دهد! اینها تفکرات و شعارهایی است که پیرامون تکنولوژی بلاکچین و پتانسیلهای آن شنیده میشود. اما ماهیت این تکنولوژی چیست؟ تا چه میزان حرفهایی که در مورد آن عنوان میشود درست است؟ آیا واقعاً بلاکچین میتواند چیزی شگفتانگیز و فراتر از تصور را به تمامی صنایع، اعم از اقتصاد، بهداشت، مدیریت و یا حقوق و هنر و … عرضه کند؟ درحقیقت، این مقاله توصیفی از جنبههای مثبت و منفی بلاکچین یا به زبان سادهتر، معایب و مزایای آن است.
اینکه با بیتکوین و ارزهای رمزنگاریشده نظیر آن آشنا باشیم ولی چیزی در مورد تکنولوژی فوقالعاده پشت پرده آنها ندانیم کمی بیانصافی است. در این مقاله قصد داریم در مورد اینکه تکنولوژی بلاکچین چیست بحث کنیم. اینکه چقدر از حرفایی که در مورد آن میشنویم میتوانند درست باشند.
تکنولوژی بلاکچین چیست؟
برخی بر این باورند که بلاکچین، دستگاهی شگفتانگیز است که بعضی از سازمانهای بزرگ از آن استفاده میکنند تا هرگز خطا و اشتباهی در دادههایشان رخ ندهد. واضح است که چنین دستگاهی حداقل در دنیای واقعی وجود خارجی ندارد! پس بلاکچین چیست؟ از لحاظ فنی بلاکچین زنجیرهای از بلوکها است که به هم لینک شدهاند. اگر نمیتوانید آن را متصور شوید، بلاکچین را زیرمجموعهای از یک پایگاه داده با برخی از ویژگیهای مضاعف در نظر بگیرید.
مهمترین چیزی که بلاکچین را از سایر پایگاهدادهها متمایز میکند، قوانین خاصی است که برای ورود داده به آن استفاده میشود. به این معنا که نمیتوان دادهای به آن داد که در تضاد با دادههای ثبت شده قبل باشد. بدین ترتیب دادهها غیر قابل تغییر و دارای ثبات هستند. همچنین دادهها در عین شافیت دارای امنیت نیز هستند. به همین علت است که علیرغم عدم استفاده از سیستم کنترل مرکزی، سامانه دارای ثبات و کاملاً استاندارد است.
شاید بتوان غیرمتمرکزسازی تکنولوژی بلاکچین را جذابترین ویژگی آن برشمرد. این به این معنی است که هیچکس قادر نخواهد بود داراییها و اطلاعات شما را حذف کرده یا تغییر دهد و یا از آن به نفع خود استفاده کند. این زنجیره حسابرسی غیرقابل تغییر، چیزی است که بسیاری از افراد به دنبال هستند. اینکه مجبور نیستید به کسی اعتماد کنید میتواند خیلی مطلوب باشد، هرچند که هزینههایی نیز در بر خواهد داشت.
تکنولوژی بلاکچین به چه قیمتی؟
این زنجیره که توسط تعداد کثیری از کاربران ایجاد شده است میتواند در عین ایدهآل بودن هزینههایی نیز داشته باشد. بیایید کمی روی این مساله دقیق شویم.
-
کندی توسعه سیستم
ایجاد یک سیستم جدید کارآمد و سازگار کار سادهای نیست. یک اشکال کوچک میتواند کل پایگاه داده را دچار اختلال کرده یا آن را تقسیمبندی کند. در چنین حالتی، یک سیستم تقسیمشده هیچگونه سازگاری و هیچ تضمینی برای امنیت اطلاعات نخواهد داشت. بهعلاوه، چنین سیستمهایی باید از ابتدا طراحی و پیریزی شوند تا بتوانند کارآمد و سازگار باشند. در حقیقت هیچگونه راه میانبری برای سرعت بخشیدن به توسعه و رشد سیستم وجود ندارد. اگر بخواهید برخی از پلهها را حذف کنید، یکپارچگی و سازگاری و ارزش بلاکچین از بین خواهد رفت.
ممکن است با خودتان فکر کنید که خوب! چرا پایگاه داده ایجاد نمیشود تا کمکم روی آن کار شود؟ ایجاد پایگاه داده و توسعه آن شاید در سیستمهای متمرکز آسان باشد ولی بلاکچین سامانهای برای سیستمهای غیرمتمرکز است. شما زمانی میتوانید برنده یک بازی جمعی باشید که تمام بازیکنان همراه و همعقیده باشند. با توجه به اینکه بلاکچین دارای سورس غیرمتمرکز است، نمیتوان به سهولت و سرعت نسبت به ایجاد و توسعه آن اقدام کرد.
-
دشواری طراحی ساختارها
افزودن دادههای مناسب به سیستم و اطمینان از اینکه تمامی کاربران و در حقیقت کنترلکنندگان زنجیره بدون هیچگونه خرابکاری و سواستفاده در زنجیره قرار گرفتهاند موضوع بسیار مهمی است. هرچند که سیستم ایجاد شده سازگار باشد، در صورت وجود دادههای نامطلوب بالا در آن، سیستم نخواهد توانست کارایی ایدهآلی داشته باشد و هزینهها و زمان تراکنشها افزایش خواهد یافت. از طرفی، مصادف شدن سازگاری سیستم با تعداد محدود و ناکافی دادههای نیز میتواند مشکلساز باشد.
موارد عنوان شده، چه منظوری را میرسانند؟ چگونه میتوان حالت تعادل بین دادهها و سازگاری سیستم را شناسایی و اعمال کرد؟ یا چرا گرهها، اطلاعات و دادهها را بروزرسانی میکنند یا چگونه تضادهای ایجاد شده در سیستم را شناسایی و رفع میکنند؟ اینها همه سوالاتی هستند که اگر به درستی و دقیق پاسخ داده نشوند، تکنولوژی بلاکچین عملاً فناوری بیهوده و نارکارآمد خواهد بود. تغییر و تصحیح کاراکترهای نامطلوب در چنین سامانههایی ممکن نخواهد بود. چرا که باز هم به دلیل غیرمتمرکز بودن سیستم، هیچ چیزی ثابت نخواهد بود مگر اینکه تمامی مجموعه بخواهند.
-
بالا بودن هزینههای اجرایی
پایگاه داده های متمرکز سنتی فقط یکبار نگارش میشوند. درحالیکه سامانه بلاکچین هزاران بار نیاز به نگارش دارد. دادههای سیستمهای سنتی و متمرکز فقط برای یکبار خوانده و سپس ذخیر میشوند. اما در تکنولوژی بلاکچین، دادهها بارهاوبارها خوانده و تطبیق داده میشوند. همچنین انتقال داده در پایگاه دادههای متمرکز سنتی برای یکبار صورت میگیرد درحالیکه در بلاکچین هزاران هزار انتقال داده در جریان است.
از همین رو است که استفاده و اجرای بلاکچین نیازمند صرف هزینههای گزافی است که مجموعه کلی باید نسبت به تامین آن برنامهریزی و اقدام کند. هرچند که راهکارهایی برای کاهش هزینههای اجرایی تکنولوژی بلاکچین مورد آزمون هستند.
-
پادشاهی کاربران!
این خیلی خوب و جالب است که در چنین سیستم عظیم و گستردهای، کاربران در اولویت هستند. هیچگونه ارفاقی برای شرکتها یا حتی دولتها وجود ندارد. خیلی عالی است که هیچکس نمیتواند حتی کوچکترین کاربران را نیز از سیستم بیرون رانده یا اطلاعات آنها را تغییر دهند یا حذف کنند. هرچند که این نظام، نیازمند بررسی و دقت بسیار بسیار زیادی در طراحی است تا سواستفادهها و خرابکاریهای احتمالی را به صفر برساند.
شاید یکی از نگرانیهای کاربران و دولتها نیز برای استفاده از بلاکچین همین باشد. اینکه برخلاف سیستمهای متمرکز، هیچکسی قابلیت و اختیار مقابله با کاربران مخرب را ندارد و فقط قوانین سیستم هستند که میتوانند حکمرانی کنند.
-
عدم کنترل روی بروزرسانیها
بروزرسانیهای اجباری یک آپشن به حساب نمیآیند. در زنجیره بلاکها، بروزرسانیها برای کاربران بهصورت انتخابی است. هرچند که بروزرسانی اجباری برای همه میتواند سرعت و کارایی را ارتقا دهد، ولی چنین فرایندی در سامانه غیرمتمرکز بلاکچین نمیتواند اعمال گردد. بلاکچین، به عنوان یک سیستم غیرمتمرکز، تحت کنترل هیچ واحدی نیست تا از طریق آن بروزرسانی شود. در عوض، برای اینکه سیستم بتواند به عملکرد خود پس از بروزرسانی ادامه دهد تمامی بروزرسانیها باید با سیستمهای پیشین دارای سازگاری باشند. بدیهی است که رسیدن به چنین چیزی مشکل خواهد بود. بخصوص اگر ویژگیها و قابلیتهای جدیدی به سیستم اضافه شود، ماتریس ارائه شده در این حالت بسیار پیچیده بوده و نیاز به زمان انتشار بیشتری دارد. هرچند که بازهم اگر سیستم بصورت متمرکز میبود، این مشکل نیز به سهولت قابل رفع بود. ولی در سامانهای غیرمتمرکز، شما نمیتوانید کسی را مجبور به انجام کاری کنید.
-
دشواری مقیاسبندی
طبیعی است که وقتی هزاران هزار داده در سراسر جهان به صورت مداوم در حال ثبت و پردازش هستند، انتقال، تایید و ذخیرهسازی آنها بسیار پیچیده، سخت و هزینهبر است. حال آنکه در پایگاه دادههای سنتی و متمرکز این مشکل به هیچ عنوان وجود ندارد و فقط هزینه مربوط به ثبت یکبار دادهها تحمیل میشود. البته میتوان با کاهش تعداد گرهها میزان بار را کم کرد.
همان متمرکزسازی بهتر نبود؟!
همانطور که عنوان شد، استفاده از تکنولوژی بلاکچین به دلیل غیرمتمرکز بودن آن دارای مشکلات بسیار زیادی در زمینه طراحی و توسعه بوده، و نیاز به صرف هزینهها و زمان بالایی است تا بتواند کارایی خود را ارائه دهد. پس با این اوصاف، چرا مردم و دولتها به دنبال استفاده از بلاکچین برای حل مشکلات خود هستند؟ چرا به همان سیستمهای متمرکز سنتی خود اکتفا نمیکنند؟
اولاً بسیاری از این صنایع میتوانند در سایه بلاکچین رشد و توسعه بالندهتری داشته باشند. برای مثال، برخی صنایع مالی هنوز هم روی نرم افزارهای دهه ۷۰ میلادی پیاده میشوند. هزینهها و همچنین تدارکات بروزرسانی نرمافزارهای این صنایع بسیار زیاد است. بنابراین، بلاکچین میتواند با تسریع و تسهیل ارائه زیرساختهای IT برای صنایع وسوسهکننده باشد.
دوماً استفاده از بلاکچین به منزله راه رفتن شما در لبه تکنولوژی است. خواه یا ناخواه، تکنولوژی بلاکچین زندگی بشر را متحول میسازد. بشری که میخواهد از طریق این تکنولوژی مدرن، صدای خود را به گوش جهان برساند.
سوماً مردم و صنایع خوردهپا حقیقتاً سیستم نظارتی دولت را نمیپسندند. از همین رو است که برای نجات از سیستم متمرکز و کنترل کننده فعلی، به تکنولوژی بلاکچین و آزادی نامحدود آن دل بستهاند. به نظر میرسد که بلاکچین، حقیقتاً تنها راه خلاصی از دستگاههای سنگین نظارتی دولتها است.
هرچه که هست، بسیاری از صنایع و مردم، تحت تاثیر وعدههایی که در مورد پتانسیلهای تکنولوژی بلاکچین داده شده است، بدون آنکه از بسیاری از آنها و ماهیت و مکانیسم این فرایندها نیز مطلع باشند، از بلاکچین به عنوان یک نجات دهنده و انقلابی شگرف یاد میکنند. هرچند که نمیتوان از مزایا و قابلیتهای این سامانه مدرن و شگفتانگیز غافل شد، ولی بهتر است حقایق نیز در نظر گرفته شوند. مانند مردمی که جرات نمیکردند بیلباس بودن پادشاه را بیان کنند، نباید از وجوه منفی و احتمالاً خطرناک این تکنولوژی نیز چشم پوشید.
پس مزیت تکنولوژی بلاکچین چیست؟
همه آنچه که در مورد خطرات و جنبههای منفی تکنولوژی بلاکچین عنوان شد، غالبآً به ساختار و طراحی غیرمتمرکز آن برمیگردد. از همین رو، به نظر میرسد که میتوان با تصحیح، کنترل یا حذف این ساختار، قابلیتها و پتانسیلهای بلاکچین را ارتقا بخشید. درحقیقت برای اینکه این نقطه ضعف سیستم پوشش داده شود، لازم است سیستم به نحوی طراحی شود که نیاز به بروزرسانی یا کنترل و تغییر دادهها در آن وجود نداشته باشد یا به حداقل برسد. در عین حال، بسیاری از صنایع نیز نیازمند بروزرسانی و تغییرات مداوم هستند و نمیتوانند از بلاکچین برای پیشبرد برنامههای خود در دراز مدت استفاده کنند.
اما آنچه که جالب به نظر میرسد این است که عدم تغییر در پول میتواند بسیار مثبت باشد. در حقیقت بهتر است پول در طول زمان تغییر نکند. با وجود اینکه ثبات یا تغییر در صنایع میتواند بسته به شرایط مثبت یا منفی باشد، ثبات در پول کاملا هوشمندانه و ایدهآل است. به همین دلیل است که تکنولوژی بلاکچین، بهترین انتخاب برای پشت پرده ارزهای رمزنگاریشده نظیر بیتکوین است. در حقیقت، اینکه در حال حاضر بسیاری از صنایع به دنبال استفاده از بلاکچین برای ارتقای کارآمدی سیستم خود هستند، به معنای جایگزینی کامل این سیستم با نظام سابق نیست و هنوز راه زیادی برای پیمودن پیش روی ماست.
نتیجهگیری
تکنولوژی بلاکچین امروزه برای بسیاری از مردم شناخته شده است. اما نباید این واژه و ماهیت آن را با بیتکوین اشتباه گرفت. اشتباه رایجی که بین اغلب مردم وجود دارد. درصورتیکه از سیستمی متمرکز برای مراودات خود استفاده میکنید، احتمالا تکنولوژی بلاکچین با تمام قابلیتهایی که دارد، نخواهد توانست پاسخگوی جامعی برای نیازهای شما باشد. اگر هم سیستمی غیرمتمرکز هستید، بهتر است کمی روشنتر در مورد ساختار و سامانهای که دارید فکر کنید چرا که در سامانهای غیرمتمرکز، عملاً شمایی وجود ندارد.
در اوایل قرن بیستم، بسیاری از مدیران صنعتی روی استفاده از سیستمهای جاوا و XML پافشاری میکردند. صرفنظر از اینکه این سیستمها بیشتر ابزار بودند تا محصول، ولی با زوم روی ویژگیهای آنها بسیاری از مسایل قابل حل شد. تکنولوژی بلاکچین را نیز میتوان سیستمی با شرایط مشابه دانست. تمرکز روی ایرادات و نقصهای سیستم در کنار پتانسیلهای آن میتواند بهترین زمینه را برای بهرهمندی از آن ایجاد کند.
در غیر این صورت به نظر میرسد، مفهوم فعلی بلاکچین به سمت احتمالات نزدیک به صفر میل میکند. ایدهآلترین حالت، قابلیت سامانهای با امنیت و شفافیت سیستمهای غیرمتمرکز، با هزینههای قابل قبول و در عین حال کنترل متمرکز است. تلفیقی از دو دنیای مختلف که میتواند تمام نیازهای زمان بشر را پاسخگو باشد. اما این امکان نیز وجود دارد که از هر دو قابلیت محروم شویم. با تقبل هزینههای غیرمتمرکزسازی بالا، از مزایای سیستم متمرکز خود نیز محروم شده، و نقصهای جدیدتر و سنگینتری را متحمل شویم.
منبع: Medium; Jimmy Song