پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
اتاق تهران / بیتکوین این روزها در بازارهای جهانی رکوردهای مختلفی را به جای گذاشته است. بورس شیکاگو روز قبل معاملات آتی بیتکوین را برگزار کرد و بورس نیویورک هم اعلام کرده اواسط سال آینده بیتکوین را وارد معاملات خود میکند. نیکلاس مادورو، رییس جمهوری ونزوئلا هم چندی پیش اعلام کرد که میخواهد بدهیهای دولتش را با بیتکوین بپردازد. به هرحال بیتکوین این روزها در صدر خبرهای دنیا قرار گرفته است. براساس گزارشهای بینالمللی سال 2011 قیمت آن زیر یک دلار بود. اوایل سال جاری هم حدود هزار دلار فروخته میشد و حالا به 17 هزار دلار رسیده است. با حسین سلیمی، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران درباره بیتکوین و تأثیر آن در اقتصاد گفتگویی انجام شده است:
بیتکوین در دنیا چطور عمل میکند؟
بیتکوین عملاً در دنیا کار میکند؛ اما مشکلاتی هم دارد. یکی از مواردی که برای من سؤال است این است که قانون پولشویی بهصورت صد در صد اعمال میشود ولی در بیتکوین اعمال این قوانین چطور انجام میشود. به اعتقاد من کارکردن با بیتکوین خیلی تعجبآور است، اما میبینیم که کار میکند.
دیروز بورس شیکاگو معاملات آتی بیتکوین را انجام داد و به این صورت اولین سازمانی که تحت نظارت دولتی بود وارد معاملات بیتکوین شد. به این ترتیب گویا روند قانونی شدن آن در پیش است.
بله. میبینیم که بیتکوین آرامآرام در بازارهای جهانی ورود کرده است. اما برای ایران که وارد این بازار نشده و خیلی در این مسائل عمل نکردهایم، قابل تأمل است. اینکه در ساختار بانکی ایران چه اتفاقی رخ خواهد داد، خودش بحثی جداگانه است. در کشور ما هنوز قوانین قدیم بانکی اعمال نشده و مشخص نیست اگر قوانین جدید بیتکوین هم به سیستم بانکی اضافه شود، چه اتفاقی رخ خواهد داد.
اقتصاددانان و نوبلیست های جهان درمورد بیتکوین هشدار دادهاند. عدهای آن را حباب و عدهای دیگر تقلب مینامند. برخورد با بیتکوین باید چگونه باشد؟
کسانی که در خارج از کشور با بیتکوین کار میکنند باید مراقبت باشند. در طول یک سال نوسانات زیادی در این ارز رمزنگاریشده ایجاد شده است. بیتکوین بسیار ریسکی عمل میکند و بعید میدانم ارز باثباتی باشد. با این حال میبینیم که ونزوئلا میخواهد با بیتکوین بدهیهای دولتیاش را بپردازد. از نظر من نباید به این ارز ورود کرد. زمانی که رشد هزار درصد در طول یک سال رخ میدهد، یعنی یک جای ماجرا ایراد دارد. در نهایت هم بیتکوین، پول واقعی نیست و هیچ پشتوانهای برای آن وجود ندارد و تماماً در اینترنت رخ میدهد. باید مطالعه کرد و اطلاعات بیشتری در این باره به دست آوریم. کاملاً از ساختار آن اطلاع ندارم و نمیتوانم به کسی هم توصیه کنم. اما میبینیم که بیتکوین در دنیا جا افتاده است. زمانی فکر نمیکردیم که حتی یوتیوب وارد بورس شود، اما میبینیم که الان در بورس حضور پیدا کرده است.
بورس نیویورک هم اعلام کرده از اواسط سال آینده بیتکوین را واردات معاملاتش میکند.
اگر بیتکوین در بورس نیویورک وارد شود، یعنی وارد مسیر نظاممندی میشود که همه میتوانند از آن استفاده کنند. در این شرایط باثبات میشود و قیمت واقعی خود را پیدا میکند.