پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
اینترنت اشیاء و مشکلاتی که به وجود میآورد
نجلا خیامی / اینترنت اشیاء در تکنولوژی یک مفهوم شگفتانگیز است که تا مدتهای مدید تنها یک رؤیا بود. حالا این تکنولوژی دنیا را چون طوفان درنوردیده و با سرعت باورنکردنی در حال پیشرفت است. مورگان استنلی پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۲۰ حدود ۷۵ میلیون دستگاه متصل به اینترنت وجود خواهد داشت. حالا با این سرعت رشد و فراگیر شدن آن مشکلات و نقاط ضعف اینترنت اشیاء نیز نمایان شده است.
اینترنت اشیاء به دستگاههایی گفته میشود که از طریق اینترنت به هم متصل میشوند یا شبکه تشکیل میدهند. برخی از این دستگاهها بهطور معمولی استفاده میشدند، تبدیل به ماشینهای هوشمندی شدهاند که از اینترنت استفاده میکنند. بقیه ماشینها نیز کاملاً جدید هستند و بهمنظور استفاده در همین تکنولوژی ارتباطی ساخته شدهاند. بدیهی است که تمام این ماشینها با رشد و پیشرفت کامپیوترها شکل گرفتهاند و همانطور که روز به روز اندازه آنها کوچکتر میشود، از اینترنت بیسیک نامحدود استفاده میکنند.
.
مشکل اول: سرعت بالای پیشرفت
پیدایش اینترنت اشیاء جالبتوجه است چون اینترنت مدتهاست که وجود دارد و هر چیزی که به آن متصل است، نوعی دستگاه مرتبط با این پدیده محسوب میشود. حالا به نظر میرسد همهچیز از یخچال و زنگ خانهها تا اتومبیلها نیز نیازمند اتصال به اینترنت هستند. تمامی این دستگاهها امروزه هوشمند شدهاند.
وقتی اینهمه دستگاه هوشمند بهطور مرتب و روزانه مورد استفاده قرا میگیرند، این حجم از اتصال مداوم چه مفهومی برای مردم خواهد داشت؟ وقتی صحبت از اینترنت اشیاء به میان میآید، نگرانیها و مسائل مهمی مطرح میشود.
.
مشکل دوم: اهمیت حریم شخصی
بسیاری از این دستگاههای هوشمند برای جاسوسی از کاربران ساخته میشوند. شرکتهای بزرگ از صرف ساختن این دستگاههای هوشمند سود به دست نمیآورند. سود واقعی در کلان داده است. حسگرهای این دستگاهها دائماً در حال جمعآوری اطلاعات کاربران هستند و آنها را برای تجزیهوتحلیل به شرکتها میفرستند. الگوهایی که از کارهای روزمره و انتخابهای احتمالی کاربران کشف میشود را در جهت تأثیرگذاری بر عموم مردم به کار میبرند. هرچه اینترنت اشیاء گستردهتر میشود این شرکتها اطلاعات بیشتری نسبت به کاربران کسب خواهند کرد و کنترل افراد از طریق این دستگاهها برایشان آسانتر خواهد شد.
.
مشکل سوم: مشکلات جدی امنیتی
هکرهای بسیاری وجود دارند که میتوانند این اطلاعات گرداوری شده توسط دستگاههای هوشمند را بدزدند و در زندگی خصوصی مردم جاسوسی کنند. بهتازگی مورد مشابهی درباره هک شدن دوربین اتاقخواب یک کودک پیش آمد. سال گذشته نیز مشکل نفوذ در اطلاعات شرکت سونی، به بسیاری از کاربران پلیاستیشن سونی خسارت وارد کرد. به مواردی همچون مشکلات امنیتی ناگهانی که برای برخی از دستگاهها پیش میآید نیز میتوان اشاره کرد. همچنان که زنگ در دچار اختلال شده و تصاویر اشتباهی از افراد پشت در به نمایش میگذارد.
.
مشکل چهارم: عملکرد و نگهداری از دستگاهها
باوجود اینهمه دستگاه متصل به اینترنت از پوشیدنی و تعبیه شدنی تا ایمپلنتها و هواپیماهای بیسرنشین، تکلیف آنهمه اطلاعات و ذخیرهشان چه میشود؟ چگونه شرکتها و مصرفکنندگان مطمئن باشند که بهترین عملکرد را شاهد هستند؟ فشاری که هرلحظه به این شبکه اتصال وارد میشود میتواند تأثیرات منفی بر سرعت، وضعیت عملکرد و اعتبار این دستگاههای هوشمند بگذارد. در مورد نگهداری این دستگاهها نیز نگرانی وجود دارد. بسیاری از شرکتهای تولیدکننده دستگاههای هوشمند در حال حاضر تعطیل شدهاند و محصولاتشان را بدوم امکان اصلاح مشکلات فنی رها کردهاند. این دستگاهها گاهی میتوانند تمام دادهها و اطلاعات درونشان را وارد اینترنت کنند. وقتی نظارتی بر این اطلاعات وجود نداشته باشد، ممکن است مشکلات جدی پیش آید. در چنین شرایط ناپایداری چطور میتوان مشکلات عملکردی دستگاهها را شناسایی و اصلاح کرد؟
.
مشکل پنجم: مصرفکنندگان دچار خستگی دیجیتالی میشوند
اینترنت اشیاء چنان با جامعه ادغام شده است که مصرفکنندگان به شدت به دستگاههای هوشمندشان متکی شدهاند. این اتصالهای مداوم به اینترنت میتواند بر سلامت جسمی و روانی کاربران تأثیر منفی بگذارد. اعتیاد یک مشکل جدی است. برخی از مردم حتی برای یک لحظه هم نمیتوانند تلفن همراهشان را کنار بگذارند و بعضیها فکر میکنند باید هر ۱۰ دقیقه حسابهای کاربریشان در شبکههای اجتماعی را چک کنند. در کنار تمامی این موارد، احتمال بروز مشکلات جدی سلامتی نیز وجود دارد. اطلاعات تازهای از بروز مشکلی تحت عنوان Text Neck (گردندردهای ناشی از پایین نگهداشتن سر به مدت طولانی) نیز به دست آمده. فشار عصبی و استرسی که ممکن است تحت تأثیر اینترنت اشیاء به وجد آید، یک مشکل جدی دیگر است.
.
مشکل ششم: تحت تأثیر شرکتها قرار گرفتن
همچنان که اینترنت اشیاء معروفتر و همهگیرتر میشود، شرکتهای بزرگ نیز مردم را ماهرانه گول میزنند تا فقط تولیدات آنها را بخرند. این شرکتها قصد دارند همه محصولاتشان را یکجا به کاربران بفروشند تا همه دستگاهها را به هم متصل کنند و یک شبکه اشیاء از آنها بسازند. مصرفکنندگان در شبکه اینترنت اشیاء یک برند تجاری گیر میافتند و برایشان مشکل خواهد بود تا از برند دیگری استفاده کنند. این اتفاق باعث تورم قیمتها هم میشود. منظور ما از این شرکتهای بزرگ امثال اپل و گوگل هستند.
اینترنت اشیاء با هدف ماندگاری میان انسانها به وجود آمده و با سرعت چشمگیری نیز در حال پیشرفت است. دستگاههای هوشمند با ابزارها و امکانات نامحدودی که ارائه میدهند، زندگی مردم را آسانتر از قبل کردهاند. اینترنت اشیاء به طرز شگفتانگیزی میتواند در بهبود محیط زندگی و مخصوصاً در رابطه با کشاورزی مؤثر باشد. پیش از آنکه یک قهوه ساز که در راه منزل میتوانیم با یک اپلیکیشن آن را روشن کنیم یا یک یخچال که وقتی تخممرغها تمام شد به ما هشدار میدهد بخریم، باید مشکلاتی که درباره گسترش اینترنت اشیاء برشمردیم را در نظر بگیریم!
منبع: پارسیش