پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
پرداخت قبوض: چگونه؟
در ادامه یادداشتهای معرفی خدمات پرداخت بانکی، سرویس پرداخت قبض را معرفی میکنیم و کانالهای موجود در شبکه بانکی کشور که این سرویس را پشتیبانی مینمایند، ارائه مینماییم.
در حال حاضر بانکهای کشور، از پرداخت قبوض به صورت الکترونیکی پشتیبانی مینمایند. در این حالت نیازی به مراجعه به شعب بانکها و پرداخت حضوری هزینه قبض نیست. دارنده قبض میتواند با استفاده از کانالهای مختلف که توسط بانکها معرفی میشود، اقدام به پرداخت قبض نماید. برای پشتیبانی از این عملیات در شبکه بانکی، همه قبوض که معمولا شامل قبوض چهارگانه آب، برق، گاز، تلفن ثابت و همراه هستند به صورت یکپارچه، با استفاده از یک سیستم کدگذاری، تولید میشوند. در این مدل تولید کننده قبض دو رشته عددی تولید کرده و در روی قبض چاپ مینماید. و دارنده قبض میتواند با استفاده از آنها عملیات پرداخت را انجام دهد. این دو رشته عددی، شناسه قبض و شناسه پرداخت نامیده میشوند. شناسه قبض اطلاعاتی در مورد اشتراک کاربر و شناسه پرداخت هم اطلاعاتی در مورد هزینه اشتراک و استفاده از خدمات دارد. کاربر میتواند به کانال معرفی شده توسط بانک مراجعه کرده و با وارد کردن این دو شناسه و همچنین سایر اطلاعات بانکی خود اقدام به پرداخت هزینه آن بنماید. این سرویس در حال حاضر به عنوان رایجترین سرویس بانکی در کانالهای مختلف مانند شبکه خودپردازها، شبکه پایانههای فروشگاهی و همچنین شبکه اینترنت قابل انجام است. علاوه بر آن کانالهای دیگری نیز مانند تلفن بانک، موبایل بانک و… نیز برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرد.
۱. پرداخت قبض با استفاده از شبکه پایانههای خودپرداز
دارنده کارتهای بانکی میتواند با مراجعه به شبکه خودپردازهای بانکی (اعضای شتاب)، عملیات پرداخت قبض را انجام دهد. برای این منظور، کاربر کارت خود را در دستگاه وارد کرده و گزینه پرداخت قبض را انتخاب مینماید. سپس اطلاعات قبض خود را وارد نموده (شناسه قبض و شناسه پرداخت) و در ادامه تقاضای پرداخت قبض مینماید. دستگاه خودپرداز اطلاعات وارد شده را کنترل مینماید و در صورت عدم صحت آنها، پیغام میدهد. مبلغ محاسبه شده توسط دستگاه با مبلغ چاپ شده بر روی قبض باید یکسان باشد، در غیر این صورت، عملیات نباید ادامه پیدا کند. بعد از ارتباط با بانک، عملیات پرداخت انجام شده و رسید توسط خودپرداز تولید شده و در اختیار مشتری قرار میگیرد. مشتری بعد از آن میتواند عملیات دلخواه خود را انجام دهد.
۲. پرداخت قبض با استفاده از شبکه پایانههای فروشگاهی داخل شعب و یا فروشگاههای سطح کشور
همانند شبکه خودپردازها، شبکه پایانههای فروشگاهی نیز عملیات پرداخت قبض را پشیتبانی مینمایند. تعدد پایانههای فروشگاهی چه در داخل شعب بانکها و چه در فروشگاه، استفاده از خدمت پرداخت قبض را تسهیل مینماید. روال این عملیات در پایانه فروشگاهی، همانند دستگاه خودپرداز است و مشتری میتواند رسید پرداخت قبض را از ترمینال دریافت نماید.
۳. پرداخت قبض در شبکه اینترنت
با توجه به دسترسی آسان به شبکه اینترنت، استفاده از این بستر برای انجام عملیات بانکی از جمله پرداخت قبض، به روشی رایج تبدیل شده است. در حال حاضر اکثر بانکهای داخلی، اقدام به معرفی درگاههای مختلف بر روی شبکه اینترنت برای پرداخت قبض نمودهاند. در این روش، کاربر با مراجعه به آدرس اینترنتی، شناسه قبض و پرداخت را وارد کرده و بعد از وارد نمودن اطلاعات کارت بانکی خود، عملیات پرداخت را انجام میدهد. لازم به ذکر است که در این روش، دارنده کارت اطلاعات بیشتری را نسبت به روش استفاده از دستگاه خودپرداز باید وارد نماید که برای تامین امنیت بیشتر در عملیات پرداخت میباشد.
برای اطلاعات بیشتر و مشاهده چگونگی پرداخت انواع قبوض میتوانید صفحه «پرداخت قبوض راه پرداخت» را ببینید.
برای مثال فهرست بانکها و شرکت های پرداخت الکترونیک که سرویس پرداخت قبض را بر روی سایتهای خود دارند، در زیر اورده شده است: