پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
توصیههای راه پرداخت برای داشتن بهاری خوب
روزهای آخر سال 91 را پشت سر میگذاریم و هر کدام از ما به نحوی درگیر کارهای آخر سال هستیم؛ از خریدهای شب عید گرفته تا سر و سامان دادن به حساب و کتابهای آخر سال. همین مشغلههای ذهنی، باعث میشوند تا نکات کوچک ولی ظریفی که ممکن است در ایام تعطیلات نوروزی برایمان دردسر ساز شوند را فراموش کنیم. در ادامه سعی داریم به برخی از این نکات اشاره کوتاهی بکنیم تا در گوشه ذهنتان آنها را در خاطر داشته باشید.
تاریخ انقضای کارتهای بانکی خود را چک کنید
با پایان هر ماه، تعداد زیادی از کارتهای بانکی تاریخ انقضایشان فرا میرسد. پس مسلما با اتمام اسفند ماه و آغاز تعطیلات نوروزی تعداد زیادی از کارتهای بانکی منقضی خواهند شد. با منقضی شدن تاریخ کارت اتفاقی برای موجودی حساب کارت نمیافتد و پولهایتان جایشان امن است. اما اتفاقی که میافتد این است که دیگر اینترنتی نمیتوانید چیزی خرید کنید. ولی از دستگاه خودپرداز میتوانید وجه دریافت کنید. البته در بانکهای مختلف محدودیتهای کارتهای منقضی متفاوت است. پس اگر تاریخ انقضای کارت یا کارتهایتان نزدیک است قبل از آغاز تعطیلات نوروزی برای تعویض کارت خود اقدام کنید. به قول معروف سری که درد نمی کند را دستمال نبندید.
پولتان را در چند کارت پخش کنید
اگر از آن دسته افرادی هستید که علاقهای به حمل پول نقد در ایام تعطیلات نوروز ندارید و ترجیح میدهید پرداختها و خریدهایتان را به صورت الکترونیکی انجام دهید یک نکته را فراموش نکنید: پولتان را در در 2 یا 3 کارت پخش کنید. دلیل اصلی این کار این است که اگر خدایی نکرده در ایام تعطیلات نوروزی یکی از کارتهایتان را گم کردید یا به هر دلیلی کارتتان از کار افتاد دیگر نگران تعطیل بودن شعب بانکها در ایام تعطیلات نباشید. حداقل تا باز شدن بانکها چند روزی میتوانید از کارت دیگرتان استفاده کنید. کار از محکم کاری عیب نمیکند.
هنگام خرید، رمز را «خودتان» وارد کنید
هنگام مسافرت در ایام تعطیلات در شهرهای مختلف احتمالا به فروشگاههایی خواهید رفت که فقط همان یکبار به طور گذری از آنها خرید میکنید. اگر در این فروشگاهها قصد پرداخت با کارت را دارید دقت داشته باشید که رمز کارتتان را حتما خودتان بزنید. هر چه باشد شما غریبهاید و نمیدانید آن کسی که پشت صندوق ایستاده است چه کسی است. پس حتی اگر یک ده هزارم هم احتمال سوء استفاده وجود دارد این احتمال را به صفر تبدیل کنید. البته این را هم بگوییم که تقریبا در تمام موارد سوء استفادههای این چنینی، فرد خاطی ردیابی خواهد شد، اما به چه قیمت؟ تلخ شدن ایام تعطیلات شما؟ پس مالتان را سفت بچسبید تا همسایه را دزد نکنید.
از یک رمز برای چند کارت استفاده نکنید
بارها شده افرادی را دیدهام که چندین کارت بانکی در کیفشان دارند. همیشه برایم جای سوال بود که چطور رمزهای متفاوت کارتها را به خاطر میآورند. تجربه نشان داده که تقریبا نصف افرادی که بیش از 3 کارت بانکی دارند از یک رمز مشترک برای همه کارتهایشان استفاده میکنند. این کار به مانند امضا کردن حکم اعدام خودتان است. داشتن یک رمز مشترک برای چند کارت به هیچ وجه توصیه نمیشود اما اگر از آن دسته از افرادی هستید که به خاطر سپردن چند رمز متفاوت برای شما کار سختی است (تقریبا برای همه ما کار سختی است) یک راهکار بسیار ساده برای شما داریم.
چگونه بدون حفظ کردن، برای هر کارت، رمزی متفاوت داشته باشیم؟
بهترین راهکار این است که به جای حفظ کردن رمزهای متفاوت، فقط یک قانون ساده که فقط “خودتان” هم میدانید را به خاطر بسپارید. اما منظورمان از “قانون” چیست؟ بگذارید کمی بیشتر توضیح دهم. میدانید که روی هر کارت بانکی یک شماره 16 رقمی نوشته شده که شماره هیچ کارت دیگری شبیه آن نیست. خب حالا بیایید یک قانون ساده برای خودتان تعریف کنید. برای مثال قانون من این است: “رمز کارتهای من دو رقم اول و دو رقم آخر شماره کارتم است.” حالا من هر بار که بخواهم کارتی را وارد دستگاه کنم فقط با یک نگاه به کارتم رمزم را متوجه میشوم. بدون اینکه مجبور باشم چیزی را حفظ کنم برای هر کارت یک رمز متفاوت دارم.
فرض کنید شماره کارت من این باشد: 2340 0017 5311 6273. پس رمز من طبق قانون بالا میشود 6240. حالا اگر شماره کارت دوم من 9582 0839 4610 6393 باشد رمز من میشود 6382. این یکی از سادهترین قانونهایی است که میشود پیاده کرد. حالا میتوانید این قانون ساده را برای خودتان پیچیدهتر کنید. در ادامه چند قانون دیگر برای مثالها آورده شده است که برای این دو شماره کارت بالا رمز آنها را هم تولید شده است.
- شماره رمز من یک رقم اول و سه رقم آخر کارتم است. 6340 و 6582
- شماره رمز من چهار رقم دوم کارتم منهای عدد یک است. 5310 و 4609
- شماره رمز من چهار رقم آخر کارتم به علاوه عدد 11 است. 2351 و 9593
- شماره رمز من دو رقم دوم و دو رقم چهارم کارتم است. 7311 و 9310
- شماره رمز من رقم اول، پنجم، نهم و یزدهم کارتم است. 6502 و 6409
مزایای این شیوه
اولین مزیتی که این شیوه دارد این است که دیگر نیازی به حفظ کردن چندین رمز متفاوت ندارید و فقط با به خاطر سپردن یک قانون کلی فکرتان را آزاد میکنید. حتی اگر جلوی دیگران هم به کارتتان نگاه کنید و رمزتان را بر مبنای آن وارد کنید کسی نمیتواند قانون شما را حدس بزند و اغلب فکر میکنند که رمز شما احتمالا چهار رقم آخر کارتتان است که دارید به آن نگاه میکنید. پس همین جا توصیه میکنم به هیچ وجه هیچ چهار رقم پشت سر هم از روی کارتتان را به عنوان رمز کارتتان انتخاب نکنید.
فقط تنها کاری که باید بکنید این است که مراقب باشید قانونتان را به کسی نگویید!