پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
حفظ ارزش پول ملی متولی میخواهد
دکتر سید احمد میرمطهری، دبیرکل پیشین بورس؛ دنیای اقتصاد / چنین سطحی از آشفتگی در بازار ارز و نوسانات غیرعادی آن کمتر در تاریخ اقتصاد معاصر ایران سابقه دارد. اینکه تغییرات اثرگذاری بر ارزش دلار در سطح بینالمللی نبوده و در اقتصاد ملی کشور هم اتفاقات غیرعادی رخ نداده، ولی در عرض چهارماه ۴۰ درصد از ارزش پول ملی کاسته میشود و هر روز نرخ برابری ریال در مقابل دلار به ضرر ریال رقم میخورد جای تامل دارد. این قبیل حوادث آسیب جدی به دیدگاههای مردم وارد کرده و میکند و به تدریج ریال نقش خود را بهعنوان ذخیره ارزش از دست میدهد و هجوم مردم برای تبدیل داراییهای ریالی خود به ارز با هدف کسب سود و بازده اقتصادی به این آشفتگیها دامن میزند و هر روز افراد بیشتری از آحاد مردم رو به این آشفتهبازار میآورند تا کسب درآمد کنند که در نهایت فشار تقاضای ارز تشدید میشود.
چرا این اتفاق افتاد؟ چرا به سیگنالهایی که بازار از دیماه میفرستاد توجه نشد و تفسیرهای غیرعلمی روی آن گذاشته شد و بهطور مرتب وعده داده شد که صبر کنید درست میشود که نهایتا هم درست نشد؟
در شرایط کنونی ارائه نسخهای کامل و جامع برای رفع شکاف ارزی بین قیمت بانک مرکزی و قیمت در بازار در کوتاهمدت سخت است بهویژه آنکه ریشه مشکل ناشی از سیاست ارزی بانک مرکزی بوده و رفع آن به سادگی امکانپذیر نیست؛ چراکه اگر بانک مرکزی بخواهد با تزریق دلار به بازار، اختلاف قیمت را کاهش دهد نمیتواند پاسخ قانعکنندهای به افکار عمومی بدهد که چرا داراییهای ارزی کشور را ارزان به فروش میرساند و اگر بانک مرکزی بخواهد با قیمتهای جاری بازار دلار را بفروشد به آشفتگی بیشتر دامن میزند، وضع فعلی تشدید میشود و شکاف قیمت رسمی و قیمت بازار بیشتر میشود.
چاره کار در گام اول تقویت فضای اعتماد در کشور است تامردم اطمینان پیدا کنند که گرفتاریهای بخش واقعی اقتصاد بهویژه تولید از طریق افزایش تولید ملی و افزایش سرمایهگذاریها برطرف خواهد شد تا ارزش پول ملی حفظ شود و در گام دوم و کوتاهمدت بازنگری جدی در سیاستهای پولی از اولویت زیادی برخوردار است مشروط بر آنکه سیاستهای پولی و ارزی مناسب با شرایط امروز اقتصاد ایران تدوین و تنظیم شود آن هم نه با دستپاچگی و توسل به شوک درمانی. به هر حال نقدینگیهای سرگردان فعلی ناشی از سیاستهای پولی نامناسب خود عاملی برای تحریک تقاضای ارز بوده است. چاره کار بازار ارز نه دخالت نیروی انتظامی است نه قهر و غضب. راهحل را باید از درون بانک مرکزی و با سیاستگذاری درست پولی و ارزی تعقیب و پیدا کرد؛ حفظ ارزش پولی ملی متولی میخواهد و این وظیفه ظاهرا بر عهده بانک مرکزی است.