پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
کتاب بانکداری مرکزی اسلامی و سیاستگذاری پولی و ارزی منتشر شد
جلد دوم کتاب بانکداری اسلامی با عنوان: «بانکداری اسلامی (۲): بانکداری مرکزی اسلامی و سیاستگذاری پولی و ارزی» از سوی پژوهشکده پولی و بانکی منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده پولی و بانکی، ارزیابی پژوهشهای حوزه پول و بانکداری اسلامی در سه دهه اخیر بهخوبی نشان میدهد تمرکز محققان عمدتاً بر «بانکداری تجاری اسلامی» بوده است. درواقع، در این دوره پژوهشگران کوشیدهاند شیوههای مورداستفاده در تنظیم رابطه بانکهای تجاری با سپردهگذاران و تسهیلاتگیرندگان را از منظر اسلامی نقد و روشهای جایگزینی ارائه کنند که در کنار اجراییبودن، مشروعیت فقهی نیز داشته باشد.
برایناساس، تحقیقات انجامشده در حوزه مهم و جدید «بانکداری مرکزی اسلامی» معدود و پراکندهاند. درواقع، پژوهشهای بسیار کمی مشاهده میشود که در آن بهصورت متمرکز، ابعاد فعالیت بانک مرکزی و رابطه این بانک با دولت، بانکها و عموم مردم از منظر اسلامی تحلیل شده باشد. این در حالی است که بدونشک، اثرگذاری فعالیتهای بانک مرکزی در زندگی عموم مردم بسیار بیشتر از یک بانک تجاری است و به همین دلیل، اسلامیبودن فعالیتهای این بانک (و بهویژه درزمینهٔ ابزارهای مورداستفاده) اهمیت بیشتری دارد.
با توجه به آنچه مطرح شد، جلد دوم کتاب بانکداری اسلامی به مسئله بانکداری مرکزی اسلامی اختصاص یافته است. در این پژوهش تلاش شده است مبانی نظری فعالیتهای بانک مرکزی و مهمترین مسائل قابلطرح در فعالیتهای این بانک (مانند خلق پول) از منظر اسلامی تحلیل شود. علاوهبراین، ابزارهای متعارف مورداستفاده بانکهای مرکزی برای ساماندهی سیاستهای پولی و ارزی از منظر اسلامی نقد و ابزارهای جدید و جایگزین پیشنهاد شدهاند.
تحقیق حاضر چند ویژگی اساسی دارد که برخی از مهمترین آنها عبارتاند از:
الف- کتاب ماهیت پژوهشی دارد؛ یعنی، مهمترین مسائل موردبحث بانکداران مرکزی را از منظر فقهی کاوش کرده و در صورت وجود چالش فقهی، تلاش شده است با استفاده از ظرفیتهای فقه اسلامی برای این چالشها راهحلهای مرتبط ارائه شود. بهعبارت دیگر، در رابطه هر یک از موضوعات (مثلاً عملیات بازار باز) ابتدا موضوعشناسی کاملی از بحث در چارچوب اقتصاد متعارف انجام شده و سپس احکام موضوعات استخراج شدهاند. همچنین، در مواردی که اثبات شد ابزارها و شیوههای متعارف با ضوابط اسلامی ناسازگاری دارد، تلاش شده است ابزارها و شیوههای اسلامی جایگزین طراحی و پیشنهاد شود.
ب- تحقیق حاضر در کنار رویکرد پژوهشی، رویکرد آموزشی نیز دارد؛ یعنی، با توجه به خلأ شدید منابع آموزشی در حوزه بانکداری مرکزی اسلامی به زبان فارسی، سعی میکند با درنظرگرفتن برخی ویژگیها، زمینه استفاده بهعنوان منبع درسی یا کمک درسی را (برای دورههای کارشناسی ارشد و دکتری در رشتههای مرتبط) فراهم کند؛ مثلاً، در ابتدای هر فصل اهداف و در پایان پرسشهای فصل ارائه میشود. علاوهبراین، در هر فصل علاوه بر منابع و مأخذ مورداستفاده، منابعی برای مطالعه بیشتر برای علاقهمندان درنظر گرفته شده است.
پ- کتاب حاضر سعی میکند در کنار مباحث نظری و فقهی مرتبط با موضوعات مختلف بانکداری مرکزی اسلامی، به ابعاد اجرایی و عملیاتیسازی بانکداری مرکزی منطبق با شریعت نیز توجه ویژه کند. به همین دلیل، در مباحث گوناگون تجربه کشورهای اسلامی و غیراسلامی را (در صورت وجود) بحث کرده است.
ت- کتاب حاضر، بانکداری مرکزی اسلامی را برای نظام بانکی کشور ایران بحث میکند؛ یعنی، تقریباً در همه مباحث به موضوع تجربه نظام بانکی کشور بهطور خاص اشاره و تلاش شده است توصیههای سیاستی مرتبط برای اجراییسازی بانکداری مرکزی اسلامی به سیاستگذاران ارائه شود.
ث- در تدوین مباحث تحقیق حاضر، سعی بر آن بوده است تا حد بیشتر سازگاری با فقه اسلامی و قانون عملیات بانکی بدونربا موردتوجه قرار گیرد و از این طریق زمینه اجرای بهتر دستاوردهای تحقیق درعمل فراهم شود.
ساختار تحقیق بدینصورت است که گفتار اول (شامل سه فصل) به کلیات و مبانی مرتبط با بانکداری مرکزی اسلامی میپردازد و در آن مباحث مهمی چون بازار پول اسلامی و موضوعشناسی ربا و بهره مطرح میشود. گفتار دوم (شامل دو فصل) به آسیبشناسی تجربه ایران و برخی دیگر کشورهای اسلامی در اجرای بانکداری مرکزی در چهارچوب شرعی اختصاص مییابد. گفتار سوم (شامل پنج فصل) به نقد ابزارهای متعارف سیاستگذاری پولی از منظر فقهی و طراحی ابزارهای اسلامی جدید میپردازد و از منظر کاربردی مهمترین بخش تحقیق را شکل میدهد. تحلیل ابزارهای مدیریت بازار ارز و سیاستگذاری ارزی، در گفتار چهارم (شامل دو فصل) پیگیری میشود. در این گفتار به بحث مهم و جدید بازار مشتقات ارزی اسلامی پرداخته میشود. گفتار پنجم (شامل پنج فصل) به ارزیابی و تحلیل برخی مباحث مهم و تکمیلی در موضوع بانکداری مرکزی اسلامی میپردازد که شامل بحث خلق پول، جبران کاهش ارزش پول، اتحاد مالکیت، و تحلیل قوانین میشود. فصل آخر نیز به نتیجهگیری، توصیههای سیاستی و ارائه پرسشهای حلنشده در حوزه بانکداری مرکزی اسلامی برای تحقیقات آینده اختصاص مییابد.
کتاب «بانکداری اسلامی (۲): بانکداری مرکزی اسلامی و سیاستگذاری پولی و ارزی» با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و با بهای ۴۰۰ هزار ریال توسط پژوهشکده پولی و بانکی به چاپ رسیده است.