پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
سازمان نظام صنفی رایانهای؛ مسئول نظارت و نظمبخشی صنعت فاوا است
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای تأکید کرد: «تمام فعالانی که کسبوکار آنها تنها مبتنی بر رایانه است، طبق قانون مجلس باید مجوز خود را از سازمان نظام صنفی رایانهای دریافت کنند.»
به گزارش روابط عمومی سازمان نظام صنفی رایانهای تهران، ناصرعلی سعادت رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای، در واکنش به موضوع تشکیل اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی، به تشریح جایگاه قانونی سازمان و همچنین مفاد قانون نظام صنفی کشور در ماده 2 و 87 پرداخت و بر لزوم عضویت همه فعالان رایانهای مطابق قانون مجلس در سازمان نظام صنفی رایانهای تأکید کرد.
به گفته رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای، بر اساس ماده 2 قانون نظام صنفی کشور صنوفی مانند فعالان رایانهای که قانون خاص مجلس شورای اسلامی دارند از شمول قانون نظام صنفی کشور مستثنا هستند.
بر اساس اعلام رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای، هر کسبوکاری که با قطع وب سایتش فعالیتش تعطیل شود، مطابق قانون تحت پوشش سازمان نظام صنفی رایانهای است و باید از سازمان مجوز فعالیت بگیرد؛ چراکه اساس درآمد کاری آن از فناوری اطلاعات است؛ اما کسبوکارهایی که رایانه مبنای درآمدشان نیست و با قطع وبسایت، کسبوکارشان تعطیل نمیشود، به اتحادیه حوزه خودشان مرتبط هستند.
.
همه باید از قانون تبعیت کنیم
سعادت با انتقاد از اظهارنظرهای پراکنده و ناآگاهانه در خصوص تشکیل اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی تأکید کرد: «حق تفسیر قوانینی که مجلس تصویب کرده فقط و فقط بر عهده مجلس است و هیچ شخص و یا انجمنی نمیتواند بدون مطالعه قوانین و آگاهی لازم بر اساس دیدگاه خود آن را تفسیر کند.»
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای در این خصوص ادامه داد: «ما از همه دوستان دعوت میکنیم در برخورد با چنین مواردی، بهجای اظهارنظرهای غیر کارشناسی، به نص صریح قانون و قانونگذار مراجعه کنند. درنهایت اگر هر فرد صنفی نسبت به این قانون معترض است، قطعاً باید موضوع را از طریق مجلس بهعنوان مرجع قانونگذار تشکیل سازمان نظام صنفی رایانهای و قانون اصناف پیگیری کند.»
.
فعالان حوزه رایانه از قانون اصناف کشور مستثنا هستند
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای در خصوص ماده 2 قانون نظام صنفی کشور و اصلاحات آن در سال 92 گفت: «طبق اصلاح صورت گرفته، بر اساس ماده 2 این قانون و تبصره کلیاش، صنوفی که مانند فعالان رایانهای قانون خاص مجلس شورای اسلامی را دارند از شمول قانون نظام صنفی کشور مستثنا هستند؛ این صنف شامل تمام فعالان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و فضای مجازی است.»
او در خصوص فعالیت افراد در فضای مجازی مطابق این مادهقانونی ادامه داد: در ماده 87 قانون نظام صنفی کشور، فعالیت افراد صنفی در فضای مجازی (سایبری) مستلزم اخذ پروانه کسب از اتحادیه مربوطه است.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای در این رابطه توضیح داد: در حقیقت ماده 87 قانون نظام صنفی کشور، شامل حال صاحبان کسبوکاری میشود که در حوزههای مختلف تجارت، بازرگانی و صنعت، فعالیت مشخص دارند و پروانههای کسب خود را از اتحادیههای مربوطه دریافت کرده اما حال علاقهمندند که علاوه بر کسبوکار خود در اماکن، از ابزار تکنولوژیهای فضای مجازی مانند شبکه اینترنت هم بهمنظور توسعه فعالیت خود بهره بگیرند.
.
شبهات نام اتحادیه در ماده 87 قانون نظام صنفی کشور
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای بابیان اینکه در ماده 87 قانون، هدف از لفظ اتحادیه مربوطه مشخص نشده گفت: مطابق ماده 87 قانون نظام صنفی کشور این کسبوکارها بهعنوان فرد صنفی باید از اتحادیه مربوطه مجوز بگیرند که متأسفانه قانونگذار مشخص نکرده منظور از اتحادیه مربوطه چیست؛ آیا هدف اتحادیهای است که مجوز اصلی کسبوکار فیزیکی را صادر کرده؛ یا مقصود اتحادیه کسبوکارهای مجازی است.
سعادت در این رابطه تأکید کرد: معتقدم که در این مورد شبهه برانگیز، مجلس شورای اسلامی بهعنوان قانونگذار باید ورود و شفافسازی کند که منظور از اتحادیه مربوطه چیست؟ آیا تشکیل اتحادیه جدید است یا همان اتحادیه صادرکننده مجوز اصلی فعالیت هر کسبوکار.
.
سازمان؛ مسئول نظارت و نظمبخشی صنعت فاوا است
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای در خصوص نقش مجوز سازمان در رابطه با فروشگاههای عرضه مستقیم محصولات رایانهای گفت: «همانطور که مجوزهای وزارت بهداشت بهعنوان یک مجوز زیرساختی برای اطمینان از بهداشت و سلامت یک محل کسب لازم است، مجوز سازمان نظام صنفی رایانهای نیز ضامن سلامت کسبوکارهای حوزه فاوا است؛ بهعبارتدیگر مجوز سازمان یکی از مدارک موردنیاز فروشگاههای رایانهای برای دریافت پروانه کسب از اتحادیهها است.»
مجلس شورای اسلامی بهعنوان قانونگذار صراحتاً سازمان را بهعنوان مسئول نظمبخشی و ساماندهی فعالیتهای تجاری رایانهای مجاز تعیین کرده است و ازاینرو تمام کسبوکارهای مبتنی بر شاخههای فناوری اطلاعات و ارتباطات باید ابتدا مجوز فعالیت خود را از سازمان نظام صنفی رایانهای کسب کنند.
.
تبعیت از قانون مجلس؛ خط روشن سازمان است
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای با تأکید بر اینکه این سازمان جایگاه روشن قانونی دارد گفت: «سازمان نظام صنفی رایانهای بر اساس قانون مشخص و روشن مجلس شورای اسلامی تشکیل شده و قانون نظام صنفی نیز صنف فناوری اطلاعات را مستثنا برشمرده است؛ بنابراین ما بههیچعنوان به هیچ تشکل یا اتحادیهای اجازه دخالت در کسبوکار اعضای خود بهعنوان فعالان رایانهای مجاز را نخواهیم داد. این خط روشن ما در سازمان است و همه باید از قانون تبعیت کنند.»
اختلاف سلیقهها قطعاً از نقطهای شروع خواهد شد که اتحادیههای جدید مانند اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی بخواهند در کار اعضای تشکلی مانند سازمان نظام صنفی رایانهای دخالت کنند.
.
حوزه فعالیت اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی مشخص نیست
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای در خصوص تشکیل اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی گفت: «از دیدگاه کارشناسی سازمان نظام صنفی رایانهای، لفظ اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی لفظ اشتباهی است، چراکه حوزه دربگیری آن در مشاغل مختلف مشخص نشده است. این یک مفهوم غیرمنطقی است و اتحادیهای با این لفظ نمیتواند تشکیل شود؛ چراکه تمام کسبوکارهایی که بهواسطه فعالیت جانبی خود در فضای مجازی به عضویت این اتحادیه درمیآیند هیچوجه اشتراکی با یکدیگر ندارند.»
سعادت ادامه داد: «بهعنوانمثال فعال صنفی در حوزه کشاورزی و مبلمان از یکدیگر مجزا هستند و هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند که بخواهند هر دو مجوز فعالیت اینترنتی خود را از این اتحادیه دریافت کنند. این در حالی است که اتحادیهها بر اساس رستههای مختلف شغلی و محصولات متنوع تشکیل شدهاند و صرفاً موضوع استفاده از اینترنت نمیتواند موضوع تشکیل یک اتحادیه باشد. چراکه تمام کسبوکارها میتوانند از اینترنت بهره بگیرند.»
او در این رابطه گفت: «با این وصف، مثل این است که بگوییم یک اتحادیه کلی به نام اتحادیه تجار ایران تشکیل شود؛ با توجه به مفهوم اتحادیهها این یک نقض غرض است.»
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای در پایان خاطرنشان کرد: «متأسفانه در کشور ما بهجای اینکه اتحادیهها و تشکلهای صنفی را در امور و حوزه خود ارتقا دهیم؛ به دنبال تولد موارد موازی هستیم! اگر اتحادیههای سنتی همزمان با ارتقاء هر کسبوکاری به کمک ابزارهای فاوا، بهروز شود؛ همان اتحادیههای مربوطه میتوانستند مجوزهای لازم را برای شکل اینترنتی کسبوکارهای مختلف صادر کنند.»