پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی، دستورالعمل تأسیس و فعالیت کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری را ابلاغ کرد
سید رحمتالله اکرمی، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی، دستورالعمل تأسیس و فعالیت کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری را ابلاغ کرد. این دستورالعمل با هدف ساماندهی تأسیس، صدور مجوز، نظارت و رتبهبندی کارگزاریها تدوین شده و وظایف آنها در ارائه مشاوره سرمایهگذاری، برگزاری تورهای سرمایهگذاری و پیگیری امور مرتبط با سرمایهگذاری خارجی مشخص شده است. همچنین شرایط تأسیس، نحوه تمدید مجوزها، الزامات سهامداران و مدیران، و فرآیند تعلیق یا ابطال مجوز در صورت تخلف نیز تعیین شده است
سید رحمتالله اکرمی، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی، دستورالعمل تأسیس و فعالیت کارگزاریها یا آژانسهای جذب سرمایهگذاری را ابلاغ کرد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا)، شورای ملی تأمین مالی در جلسه ۲۰ فروردینماه ۱۴۰۴ به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و با استناد به ماده ۳۰ و بند (الف) ماده ۴۶ قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها مصوب سال ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی، دستورالعمل تأسیس و فعالیت کارگزاری آژانسهای جذب سرمایهگذاری را به شرح ذیل تصویب کرد:
طبق ماده ۲ این دستورالعمل سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران بر اساس شیوهنامهای که پس از تصویب این دستورالعمل تهیه و منتشر خواهد کرد، نسبت به صدور مجوزهای تأسیس و فعالیت کارگزاری آژانسهای جذب سرمایهگذاری و نظارت بر عملکرد این کارگزاریها اقدام خواهد کرد. شیوهنامه پیش از ابلاغ به اطلاع شورای ملی تأمین مالی خواهد رسید.
طبق تبصره یک ماده ۲ شیوهنامه مشتمل بر شرایط عمومی و اختصاصی متقاضیان تأسیس کارگزاری فرایندهای صدور مجوز، الزامات اجرایی، فنی و تخصصی قابل رعایت توسط کارگزاریها سازوکار نظارتی و ابزارهای اعمال نظارت بر عملکرد کارگزاریها است.
همچنین بر اساس تبصره ۲ ماده ۲ مجوزهای تأسیس و فعالیت کارگزاری حسب مورد پس از دریافت درخواست از طریق درگاه توسط سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران صادر میشود. طبق ماده ۳ این دستورالعمل، کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران در چهارچوب این دستورالعمل خدمات زیر را در حوزه جذب سرمایه خارجی ارائه میدهد:
- ارائه خدمات مشاوره در خصوص موضوعات مرتبط با فعالیت کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران از جمله، قوانین مقررات و ضوابط مالی، مالیاتی، تجاری، حقوقی و فرایندی طراحی مدلهای مالی و تأمین مالی مدیریت ریسک معرفی مشوقها و معافیتهای قانونی تدوین مطالعات امکانسنجی و طرح توجیهی ارزیابی بازار و مکانیابی پروژهها، معرفی ضوابط و شرایط سرمایهگذاری در ایران و نحوه اخذ مجوز سرمایهگذاری و سایر خدمات مشاورهای مرتبط؛
- برگزاری گشت تور سرمایهگذاری بهمنظور بازدید میدانی از ظرفیتها، فرصتها و طرحهای سرمایهگذاری خارجی و کمک به انتخاب محل مناسب اجرای پروژه؛
- ارائه درخواست و پیگیری، اخذ تمدید و اصلاح مجوز سرمایهگذاری خارجی، ورود و ثبت سرمایه خارجی و خروج عواید و اصل سرمایه خارجی با رعایت قانون تشویق و آییننامه اجرایی آن؛
- پیگیری امور مربوط به ثبت و اعمال تغییرات در شرکت پروژه سرمایهگذاری خارجی.
بر اساس ماده ۶، کارگزاری مکلف است فعالیتهای خود را با رعایت قانون تشویق و آییننامه اجرایی آن، دستورات ابلاغی رئیس سازمان، مصوبات هیئت سرمایهگذاری خارجی موضوع ماده ۶ قانون تشویق، و سایر قوانین و مقررات مربوطه انجام دهد.
رتبهبندی کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران چگونه انجام میشود؟
طبق ماده ۷ دستورالعمل سرپرست وزارت اقتصاد، شرکت متقاضی اخذ مجوز فعالیت کارگزاری جذب سرمایهگذاری ایران باید واجد شرایط ذیل باشد:
- کارگزاری جذب سرمایهگذاری ایران در قالب شرکت سهامی ثبت شده و اساسنامه آن منطبق با مفاد این دستورالعمل و شیوهنامه تنظیم ثبت شده باشد.
- سهامداران و ذینفعان شرکت شامل اشخاص حقوقی بخشهای دولتی و عمومی.
- شرکت واجد حداقل سرمایه نقدی تأمین و ثبت شده نزد مرجع ثبت شرکتها بر اساس مفاد این دستورالعمل باشد.
- حسابرس و بازرس قانونی کارگزاری عضو معتبر جامعه حسابداران رسمی ایران باشد.
- شرکت و مدیران و سهامداران آن واجد سایر شرایط مندرج در این دستورالعمل و شیوهنامه باشد.
طبق تبصره یک ماده ۷ نیز کارکنان شاغل در سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی اقتصادی ایران نمیتوانند در کارگزاریها سمت، سهم یا فعالیت داشته باشند. همکاریها و تعاملات صورتگرفته در چهارچوب وظایف محوله با اطلاع و تأیید سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی اقتصادی ایران (رئیسکل یا یکی از مدیران کل دفاتر تخصصی)، مانعی ندارد.
طبق تبصره ۲ ماده ۷ درصورتیکه کارگزاری و مدیران آن هر یک از شرایط مندرج در این دستورالعمل یا شیوهنامه را از دست بدهند یا مستنداتی به دست آید مبنی بر اینکه از ابتدا شرایط مذکور را نداشتهاند، لازم است ظرف مدت حداکثر یک ماه از بروز شرایط جدید یا احراز فقدان شرایط و امتیاز نسبت به رفع آن موارد اقدام و گزارش آن را به سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی اقتصادی ایران ارائه کنند، در غیر این صورت بر اساس فرایند تعریف شده در شیوهنامه به موضوع رسیدگی و نسبت به تعلیق فعالیت کارگزاری برای مدت سه ماه و در صورت رفعنشدن مشکل، مجوز کارگزاری ابطال خواهد شد.
همچنین بر اساس تبصره ۳ ماده ۷، هرگونه نقلوانتقال سهام یا تغییر در مدیریت شرکت صرفاً منوط به رعایت ضوابط مندرج در اساسنامه و با رعایت مفاد این دستورالعمل و شیوهنامه است.
بر اساس ماده ۸ این دستورالعمل مدت اعتبار مجوز تأسیس، ۶ ماه از تاریخ صدور و باقابلیت حداکثر ۲ بار تمدید توسط سازمان و مدت اعتبار مجوز فعالیت ۲ سال از تاریخ صدور است که به درخواست متقاضی و بر اساس ضوابط مندرج در این دستورالعمل و شیوهنامه برای دورههای ۲ساله قابلتمدید است.
طبق ماده ۹ دستورالعمل ابلاغ شده توسط سرپرست وزارت اقتصاد، کارگزاریها در ۳ رتبه تشکیل خواهند شد که رتبه یک واحد بیشترین اعتبار و صلاحیت و رتبه ۳ واحد کمترین آن است. جزئیات مربوط به دامنه اختیارات و الزامات اخذ رتبه و فعالیت کارگزاری در شیوهنامه تعیین خواهد شد.
نظارت بر عملکرد کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران چگونه انجام میشود؟
طبق ماده ۱۰ این دستورالعمل سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران میتواند بهصورت مستقیم یا با همکاری مراکز خدمات در هر زمان روند اجرایی و اقدامات کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران را مورد نظارت قرار دهد.
کارگزاری جذب سرمایهگذاری ایران مکلف است تمام ملزومات انجام نظارت و مستندات اقدامات خود را بر اساس سازوکار تعریف شده در شیوه نامه و همچنین حسب مورد به درخواست سازمان در اختیار سازمان یا مرکز خدمات قرار دهد.
طبق ماده ۱۱، در صورت احراز تخلف کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران از قوانین، مقررات و ضوابط جاری کشور ــ از جمله قانون تشویق و آییننامه اجرایی آن، این دستورالعمل، و تکالیف ابلاغی در قالب مصوبات شورای تأمین مالی و هیأت سرمایهگذاری خارجی ــ یا در صورت وجود شکایات متعدد یا هرگونه قرینهای که نشاندهنده عملکرد خلاف یا غیرحرفهای کارگزاریها باشد، رئیس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران بر اساس گزارش دریافتی و متناسب با نوع، تکرار، تعدد و شدت تخلف، تصمیمات ذیل را اتخاذ خواهد کرد:
- احضار مدیرعامل و اخذ توضیح از کارگزاری تذکر کتبی به کارگزاری جذب سرمایهگذاری ایران
- اخطار کتبی به کارگزاری و درج در سوابق
- اخطار کتبی به کارگزاری جذب سرمایهگذاری ایران و درج در سوابق بااطلاع رسانی در تارنمای اینترنتی سازمان و سامانه جامع اطلاعات سرمایهگذاری کشور
- سلب صلاحیت مدیران و اعضای هیئتمدیره کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران
- تنزل رتبه کارگزاری تعلیق مجوز کارگزاری بین ۶ ماه تا یک سال
ابطال مجوز کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران چگونه اجرایی خواهد شد؟
بر اساس ماده ۱۲ مجوز فعالیت کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران در موارد زیر با تصمیم رئیس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران ابطال خواهد شد:
- به درخواست کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران
- در صورت رفعنشدن تعلیق موضوع تبصرههای (۲) و (۳) ماده ۷ و بند (۸) ماده ۱۱ این دستورالعمل
- در صورتی که کارگزاری جذب سرمایه گذاری ایران تا یک سال پس از صدور مجوز فعالیت اقدام به فعالیت کند.
- درصورتیکه کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران حداکثر یک ماه قبل از اتمام اعتبار مجوز نسبت به تمدید آن اقدام نکند.
- انحلال شرکت
- ورشکستگی شرکت بر اساس رأی قطعی مرجع قضائی
طبق تبصره ماده ۱۲ در صورت ابطال یا تعلیق مجوز فعالیت کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران حسب مورد مدیرعامل یا مدیر تصفیه شرکت مکلف است سازوکار انتقال قراردادها به دیگر کارگزاریهای معتبر موجود متناسب با رتبه کارگزاری و با نظارت سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران بدون تحمیل هزینه اضافی به متقاضی را فراهم کند.
بر اساس ماده ۱۳ سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی میتواند درصورتیکه تعداد کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران دارای مجوز به حداقل ۲۰ کارگزاری جذب سرمایهگذاری ایران برسد، اقدامات لازم برای تصویب دستورالعمل تأسیس انجمن کارگزاریهای جذب سرمایهگذاری ایران را بهعنوان تشکل صنفی این کارگزاریها انجام دهد.
بر اساس تبصره یک ماده ۱۳ انجمن، بهعنوان همکار سازمان و آژانس تشویق سرمایهگذاری خصوصی ایران با هماهنگی سازمان عمل میکند و سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران میتواند آن را به نهادها سازمانها و مجامع داخلی و بینالمللی از جمله مجمع جهانی آژانسهای تشویق سرمایهگذاری (وایپا) معرفی کند.
بر اساس ماده ۱۴ جدول نرخ حقالزحمه خدمات کارگزاریها در دیماه هر سال توسط رئیس سازمان به شورای تأمین مالی پیشنهاد و پس از تصویب در شورا تا پیش از پایان سال توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی ابلاغ میشود. تبصره در اولین سال اجرای این دستورالعمل جدول موصوف ظرف مهلت سه ماه از تاریخ تصویب این دستورالعمل توسط سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران تهیه و پس از طی تشریفات مندرج در این ماده ابلاغ میشود.
طبق ماده ۱۵ با همکاری سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران و مرجع ثبت شرکتها سازوکاری اتخاذ میشود تا موضوع فعالیت تأسیس کارگزاری و انجام همه خدمات مربوط به تشویق، تسهیل و جذب سرمایهگذاری خارجی و تأمین مالی خارجی به گزینههای مندرج در درگاه اینترنتی ثبت شرکتها اضافه شود.
ثبت این فعالیت منوط به بارگذاری مجوز تأسیس رعایت ضوابط مندرج در ماده ۷ این دستورالعمل و مفاد شیوهنامه موضوع ماده ۳ این دستورالعمل و ثبت سایر صورتجلسهها نظیر تغییر مدیران تغییرات سهامداران و تغییر نشانی با رعایت ضوابط مندرج در این دستورالعمل و شیوهنامه مذکور است.