راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

رشد ۳۱ درصدی صندوق سینرژی در نخستین ماه فعالیت و ۱۳۰۰ میلیارد تومان گردش مالی صندوق سینرژی در معاملات ثانویه

نشست خبری «سینرژی، نخستین صندوق انرژی ایران» باهدف معرفی ویژگی‌ها و فرصت‌های سرمایه‌گذاری در نفت، برق و گاز صندوق سینرژی گروه مالی فارابی بعدازظهر دوشنبه ۱۷ دی ماه در هتل اسپیناس برگزار شد.

سینرژی نخستین صندوق انرژی ایران است که امکان سرمایه‌گذاری در حامل‌های انرژی، کسب سود از نوسانات قیمت نفت، گاز، برق و نرخ ارز را فراهم می‌کند.  سینرژی نوعی صندوق قابل‌معامله است که در گواهی‌های سپرده بورس انرژی مانند نفت خام، میعانات گازی و صرفه‌جویی گاز و برق سرمایه‌گذاری می‌کند.

پذیره‌نویسی این صندوق ۲۹ و ۳۰ مهرماه انجام شده و معاملات ثانویه آن از ۱۰ آذرماه شروع شده است.  بااین‌حال بازدهی این صندوق طی یک ماه اخیر به دلیل استقبال سرمایه‌گذاران به بیش از ۴۰ درصد رسیده است.

۳۲ درصد از ترکیب دارایی صندوق سینرژی فارابی از عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم و ۶۸ درصد مابقی آن از فراورده‌های نفتی، کک و سوخت‌های هسته‌ای تامین شده است.


حرکت به‌سوی جهانی تراز


در ابتدای این نشست رحمان بابازاده، بنیان‌گذار و مدیرعامل گروه مالی فارابی بیان کرد: «دو دهه پیش با نام فارابی وارد  بازار سرمایه شدیم. ابتدا یک کارگزاری بودیم اما در حال حاضر یک گروه مالی با ۱۲ شرکت زیرمجموعه هستیم که در مجموع به ۵ میلیون مشتری خدمت ارائه می‌دهیم.»

به گفته او، بهترشدن مستمر، خلاقیت، نوآوری، پیشروی در لبه فناوری و حرکت به‌سوی جهان ترازی همواره از اهداف فارابی بوده است.

بابازاده مطرح کرد: «کشور درگیر مشکلات ناشی از کمبود انرژی برق و گاز است، صندوق سینرژی باتوجه‌به این چالش متولد شد تا باری هر چند کوچک را از دوش صنعت و مسئولان بردارد. امیدواریم این صندوق نوید اتفاقات خوبی در بازار سرمایه و بورس انرژی ایران باشد.»


اهمیت حضور مردم در حوزه سرمایه‌گذاری انرژی


علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران نیز در ادامه این رویداد با بیان این که افراد فعال در بازارهای مالی می‌دانند که در این حوزه باید ریسک‌هایی را تحمل کنند، گفت: «در خرید حامل‌های انرژی ریسک‌های بسیاری وجود دارد و اکثر این محصولات بر اساس نرخ جهانی قیمت‌گذاری می‌شوند. باتوجه‌به این که انرژی پیشران اقتصاد ماست، تمام صنایع با آن سروکار دارند و اقتصاد ایران با نفت و گاز شکل‌گرفته؛ حضور مردم در حوزه سرمایه‌گذاری آن بسیار مهم است.»

او افزود: «بورس انرژی ایران برای فعالان برق، گاز و پتروشیمی بیشتر شناخته شده است تا بازار سرمایه. بااین‌حال از زمان پذیره‌نویسی صندوق سینرژی استقبال بالایی از آن شده است. به همین دلیل سازمان بورس از روز پذیره‌نویسی صندوق سینرژی با افزایش سقف آن موافقت کند و از ۱۰۰ میلیارد تومان به ۲۰۰ میلیارد تومان برسد. در گام بعدی به ۵۰۰ میلیارد تومان رسید و با افزایش سقف هزار میلیاردی تومانی آن نیز موافقت شده است.»

نقوی ادامه داد: «فعالیت در این حوزه با گواهی سپرده نفت خام شروع شد و در حال حاضر چارچوب‌های گواهی‌های صرفه‌جویی حامل‌ انرژی را با شرکت‌های پالایشی جلو می‌بریم. گواهی‌های صرفه‌جویی انرژی نیز در دوران کمبود انرژی با استقبال بالایی روبه‌رو شده است.»

مدیرعامل بورس انرژی اظهار کرد: «از ابتدای آغاز معاملات ثانویه صندوق سینرژی در بورس انرژی بالغ بر یک میلیارد و ۲۲۳ واحد آن مورد معامله قرار گرفته است. هزار و ۶۷۰ میلیارد تومان گردش معاملات این صندوق است، بیش از ۱۴ هزار و ۶۰۰ نفر شخص حقیقی دارنده واحد این صندوق سرمایه‌گذاری هستند و ۵۲ شخص حقوقی نیز در آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند.»

به گفته او، معاملات گواهی صرفه‌جویی گاز بعد از چهار سال تلاش از تابستان سال جاری شروع شد که  بالغ بر ۲۶۰ میلیون مترمکعب گاز در بورس گواهی صرفه‌جویی پذیرش کرد. تاکنون بیش از ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز در بورس انرژی معامله شده است. میزان معاملات تالار برق سبز نیز تاکنون ۲ همت گزارش شده است که به دلیل ماهیت این بازار، سیگنال مناسبی را به سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر داد.


بازدهی ۳۱ درصدی صندوق سینرژی در یک ماه


 محمدرضا بیک‌زاده، مدیر سرمایه‌گذاری سبدگردان فارابی و مدیر صندوق سینرژی در ادامه این نشست بیان کرد: «گواهی صرفه‌جویی در نفت و گاز به همت بورس انرژی پذیرش شده است. در صندوق سینرژی گواهی سپرده نفت خام سنگین و گواهی سپرده میعانات گازی عرضه می‌شود.»

او افزود: «مهم‌ترین نکته این گواهی‌ها این است که تنها ابزار سپرده‌گذاری دلاری بازار سرمایه به شمار می‌روند. بااین‌حال تسویه دلاری انجام نمی‌شود، مقدار با نرخ تسعیر محاسبه و به سرمایه‌گذار پرداخت می‌شود. »

بیک‌زاده در خصوص مزیت‌های گواهی صرفه‌جویی گاز گفت: «کارخانه‌ها با خرید این گواهی‌ها می‌توانند از مزیت تعطیل نشدن خطوط تولید خود استفاده کنند.
مدیر صندوق سینرژی خاطرنشان کرد: «باوجود این که تنها یک ماه از تولد این صندوق می‌گذرد اما بهترین بازدهی یک ماهه را کسب کرده و ۳۱.۲  درصد رشد داشته که دلیل آن رش دلار توافقی و قیمت مناسب گواهی‌هاست.»


برق انبارپذیر شد


نقوی در پرسش به پاسخ خبرنگار راه پرداخت مبنی بر این که برنامه‌ای برای توسعه زیرساخت‌های برق از طریق گواهی‌های مربوط به برق دارید، بیان کرد: «گواهی سپرده برق تجدیدپذیر به این معناست که برای هر نیروگاه برق تجدیدپذیر در کشور معادل برق تولیدی آن گواهی سپرده کالایی صادر می‌شود؛ این اقدام یکی از نوآوری‌هایی بود که در بورس انرژی صورت گرفت که برق به نحوی انبارپذیر شود.»

به گفته او، این گواهی‌ها منتشر می‌شوند و علاوه بر این که مردم می‌توانند آنها را خریداری کنند و با تغییرات قیمتی آن سرمایه‌گذاری کنند؛ امکان سرمایه‌گذاری را نیز فراهم می‌کند. درصورتی‌که افراد قصد تأمین مالی از طریق انتشار اوراق صدف را داشته باشند نیز می‌توانند از این گواهی‌ها به‌عنوان ابزار تضمین استفاده کنند.»

مدیرعامل بورس انرژی ادامه داد: «این ابزار همچنین می‌تواند به تأمین برق شرکت‌های دولتی کمک کند؛ این شرکت‌ها قابلیت پیش‌بینی‌پذیری برای برق ندارند. در حال حاضر صنایع بزرگ در بورس قرارداد سبز خریداری می‌کنند، بر اساس میزان مصرف خود یک ماه زودتر اقدام به خرید برق می‌کنند؛ اما شرکت‌های دولتی چنین ساختاری ندارند.»

نقوی با اشاره به این شرکت‌های دولتی باید تا سقف ۲۰ درصد از برق مصرفی خود را از برق تجدیدپذیر تامین کنند، اظهار کرد: «بنابراین این ابزار می‌تواند کمک حال آنها در  این حوزه نیز باشد. طی سال‌های گذشته در چارچوب اوراق صدف، تامین مالی زیرساخت شبکه انجام شده است و بخشی از شبکه کشور تعمیر شده است. توانیر برای سال جاری نیز برنامه‌ریزی‌هایی انجام داده است. صندوق سینرژی و صندوق‌های مشابه نیز می‌توانند روی این اوراق نیز سرمایه‌گذاری کنند.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.