پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
مدیرعامل پلنت: فناوری باعث تغییر در ریسکپذیری بیمه میشود
ایمان ارسطو در گفتوگو با راه پرداخت از ظهور فناوریهای نوینی در آینده بیمه خبرداد که این صنعت را متحول خواهند کرد
ایمان ارسطو، مدیرعامل مرکز نوآوری پلنت، بهعنوان سخنران به فستیوال فینتک قطر رفته بود که 13 تا 15 آذرماه در دوحه برگزار شد. او تنها نماینده از ایران بود که در این رویداد حضور داشت، راه پرداخت به همین بهانه گفتوگویی با ارسطو در خصوص تجربیاتش از فستیوال فینتک قطر داشته که در ادامه شرحی از آن را مطالعه میکنید.
فستیوال فینتک قطر شامل یک کنفرانس، نمایشگاه و مجموعهای از کارگاهها بود که در مرکز بینالمللی قطر برگزار شد؛ اسپانسر اصلی این مراسم نیز مسترکارت قطر بود. در این رویداد شرکتها و کسبوکار از کشورهای مختلف خاورمیانه و شمال آفریقا و از حوزههای مختلف فینتک شامل بانکی، پرداخت، بیمه، بلاکچین، رمزارز و… حضور داشتند.
ارسطو علاوه بر توضیحاتی که درباره اینشورتک و فینتک ایران در این رویداد ارائه داده، در پنلی تحت عنوان «اینشورتک؛ بازاندیشی نوآوری در بیمه» نیز شرکت کرده و در آن اطلاعاتی در خصوص اکوسیستم نوآوری ایران به حاضران ارائه داده است. به گفته او، این پنل باتوجهبه این که اطلاعات از ایران در فضای بینالمللی کم است، برای حضار بسیار جالبتوجه بود.
مقایسه حوزه بیمه در ایران و قطر
مدیرعامل پلنت با اشاره به سخنرانانی که در فستیوال فینتک قطر حضور داشتند، گفت: «یک نفر از آنها اپلیکیشنی مطابق با بیمهگری اسلامی توسعه داده بود؛ سخنران دیگر اولین سایت مقایسهکننده قیمت بیمه در کشور قطر را راهاندازی کرده بود که مشابه آن در ایران نیز وجود دارد.»
او در ادامه شرحی از صحبتهای انجامشده در این پنل داد: «شاید اکوسیستم ایران از فضای بینالمللی فاصله داشته باشد و محدود باشد بااینحال پیشرفتهای خوبی داشته است، برای مثال مقایسهکننده قیمت بیمه در ایران فعالاند. باوجود این که اقدامات خوبی در حوزه بیمه و تحول دیجیتال در ایران اتفاق افتاده؛ اما در برخی حوزهها ابتدای راه هستیم.»
به گفته ارسطو، در خصوص زیرساختهایی که دولتهای در حوزه بیمه ایجاد میکنند و کمک آنها به اینشورتکها نیز گفتوگوهایی انجام شد که از تجربیات قطر و کشورهای دیگر گفته شد. مدیرعامل پلنت ادامه داد: «شرحی از زیرساختهای موجود در اکوسیستم بیمه ایران دادم و تأکید کردم که برخی از حوزهها در کشور ما در اول راه هستند.»
از زیرساختهای بیمهای در ایران میتوان به احراز هویت دیجیتال اشاره کرد. وزارت بهداشت نیز نسخه الکترونیک را توسعه داده؛ پرونده الکترونیک نیز در ابتدای راه است و درصورتیکه شکل بگیرد میتواند روش مناسبی برای توسعه بیمه درمان و زندگی باشد.
پلیس نیز زیرساخت برای کروکی آنلاین و گزارش دیجیتال پلیس راهاندازی کرده که مشکلات پیرامون پرداخت خسارت را برای بیمهگران تسهیل کرده است. مشابه این زیرساخت در کشورهای اروپایی و حتی قطر وجود ندارد.
او با تأکید بر این که ایران در حوزه اکوسیستمی در بسیاری از حوزههای مرتبط به صنعت مالی پیشرفت خوبی داشته و از دنیا عقب نیست، بیان کرد: «در مقایسه با قطر، اکوسیستم ایران دو مشکل اساسی دارد؛ قطر سرمایهگذاری بسیار بالایی در این حوزهها انجام داده است.»
مدیرعامل پلنت اظهار کرد: «مشکل بعدی وجود ارتباطات بینالمللی در قطر است که در ایران وجود ندارد؛ بخش بزرگی از آن به دلیل شرایطی است که قطر برای استقرار تیمهای بینالمللی ایجاد کرده است.»
آینده بیمه چه خواهد بود؟
مدیرعامل پلنت در ادامه عنوان کرد: «همچنین در مورد موضوعات آینده بیمه نیز صحبت شد؛ دراینخصوص نیز به سه موضوع پرداختم که در آینده جهان و ایران با آنها روبهرو خواهیم شد. شرکتهای بیمه با استفاده از فناوری خدمات بهتر، سریعتر، ارزانتر و آسانتری به مردم ارائه میدهند.»
او افزود: «اتفاق دیگر ظهور پدیدههایی است که مکانیسم بیمهگری را متحول میکند و رقیبی برای صنعت بیمه یا بیمهگری شود. برای مثال در پارادایمهایی مانند بیمههای همتا به همتا شرکت بیمهای در میان نیست که مدل دیگری از بیمهگری است.»
گارانتیهای توسعهیافته نمونهای از پدیدههای جدید است؛ برای مثال تسلا مدلهایی از خودرو را ارائه میکند که بیمه آن از سوی خود شرکت ارائه میشود و نیازی به خرید بیمه برای آن خودرو نیست.
ارسطو سومین موضوع را ظهور پدیدههایی نامید که ریسکپذیری در بیمه را متأثر میکند و گفت: «بیمه مبتنی بر راهکارهایی برای انتقال ریسک است؛ با ظهور فناوریهای جدید یک سری ریسک جدید ایجاد میشود که فرایندها را متحول میکند. برای مثال پیشرفتهای پزشکی ریسک برخی بیماریها را کاهش داده؛ بنابراین هزینه بیمه کم میشود. نمونه دیگر استفاده از هوش مصنوعی ریسک فوت افراد بادقت بسیاری بالایی ارزیابی میشود و بر اساس آن نرخ بیمه زندگی آن مشخص میشود.»
خودروهای خودران یا بدون راننده درحالتوسعه در جهان هستند که این فناوری باعث تغییر و تحولاتی در ریسکپذیری بیمه میشود. تراشههایی که داخل بدن انسان تعبیه میشوند نمونه دیگری از فناوریهایی هستند که ریسکهای جدیدی را وارد حوزه بیمه میکنند.
فعالیت اینشورتک در ایران
مدیرعامل پلنت با اشاره به این که در فستیوال فینتک قطر توضیحاتی در خصوص این مرکز نوآوری نیز ارائه داده است، بیان کرد: «پلنت بهعنوان یکی از شتابدهندههای برتر ایران در حوزه فینتک و اینشورتک فعالیت میکند. باوجود این که تعداد استارتاپهای اینشورتکی در مرحله رشد در ایران زیاد نیست بااینحال در تلاشیم که تعداد آنها افزایش یابد.»
او افزود: «از سوی دیگر تعداد شرکتهای بیمهای که به آینده بیمه و نوآوریهای آن توجه میکنند از انگشتان یک دست نیز کمتر است، بااینحال در این فضا نیز پیشرفتهای خوبی حاصل شده است.»
ارسطو در حاشیه سفر خود به قطر با مدیر پارک علموفناوری قطر نیز ملاقاتی داشت. او دراینخصوص گفت: «در این ملاقات از وضعیت ایران و قطر در حوزه بیمه و اینشورتک صحبتهایی انجام شد.»