پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
در 6 ماه چند هزار کیلومتر کاغذ مصرف کردیم؟ / هزینه خرید رول کاغذ کارتخوانها
یکی از ابزارهای پرداخت الکترونیک دستگاههای پایانه فروشگاهی یا همان کارتخوانها هستند. طبق الزامات شاپرک پس از هر تراکنش از طریق این دستگاه باید رسید به دارنده کارت ارائه شود. به ازای هر تراکنش ۱ رسید برای مشتری و در اغلب موارد ۱ رسید هم برای پذیرنده چاپ میشود.
با توجه به مدل دستگاه کارتخوان، کاغذ مورد استفاده به صورت رولهایی با متراژ ۱۶ تا ۲۵ متر به عرض حدود ۶ سانتیمتر است. کاغذهای استفاده شده در این رولها با نوعی مواد شیمیایی پوشانده شده است که در اثر گرمای ایجاد شده توسط پرینتر کارتخوان، این ماده که ترکیبی از نیترات نقره است تغییر رنگ میدهد.
با نگاهی به آمار شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک) در شش ماه ابتدای سال جاری ۲. ۵ میلیارد تراکنش از روی دستگاههای کارتخوان فروشگاهی انجام شده است. صرف نظر از تعداد تراکنشهای مانده گیری که ۴۵۰ میلیون و ۱۷۲ تراکنش بوده است، به طور متوسط حدود ۴ میلیارد رسید توسط این دستگاهها چاپ شده است.
با در نظر گرفتن تعداد تراکنش و مقدار مصرف کاغذ در هر تراکنش میتوان دریافت در شش ماه ابتدای امسال حدود ۳۶ میلیارد سانتی متر کاغذ برای رسید چاپ شده است. با این مقدار کاغذ رول میتوان ۹ بار دور کره زمین را چرخید.
این کاغذها توسط شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت به صورت رایگان در اختیار پذیرندگان قرار میگیرد، اما بر اساس فرهنگ حاکم بر هر نوع کالا یا خدمات رایگان در کشور ما، به بدترین شکل ممکن اسراف میشود. مشاهده شده که برخی پذیرندگان از این کاغذ که به عنوان سمیترین نوع کاغذ از آن یاد میشود به عنوان برگه یادداشت نیز استفاده میکنند.
مصرف ۳۶۰ هزار کیلومتر کاغذ رول با عرض ۵ سانت در شش ماه از چند منظر قابل بررسی است. آمار استفاده از این رول در آسیا به طور متوسط روزانه ۳۰ میلیون رول میباشد. سهم ایران از این رقم حدود ۲. ۶ درصد است یعنی در کشور ما روزانه حدود ۸۰ هزار رول کاغذ برای دستگاههای کارتخوان استفاده میشود.
از طرفی با توجه به اینکه کمتر از ۲۰ درصد از این کالا تولید داخل میباشد، برای واردات آنکه از مواد مصرفی ضروری در پرداخت الکترونیک است، طی ۶ ماه بیش از ۳ میلیون دلار ارز از کشور خارج شده است. گفتنی است برای تولید این کاغذ در داخل کشور برخلاف کاغذهای وارداتی باید از چوب استفاده کرد، که این به معنی قطع شدن درختان بیشتر میباشد.
یکی از مواد مضر مورد استفاده در این کاغذ نیترات نقره است که به صورت روکش روی این کاغذ برای چاپ استفاده میشود و برای محیط زیست خطرات جدی ایجاد میکند. کاغذهای حرارتی استفاده شده در ایران، معمولا طول عمر چاپ بسیار کوتاهی دارند و در برخی موارد دارنده رسید مجبور است برای نگهداری طولانی مدت از این رسیدها کپی تهیه کند.
محور میانی این رولها از جنس پلاستیکی یا مقوای فشرده است. در حال حاضر به دلیل ارزان بودن نوع پلاستیکی نسبت به مقوایی کلیه سفارشات از این نوع میباشد که پس از اتمام کاغذ دیگر قابل استفاده نبوده و روزانه ۸۰ هزار محور پلاستیکی به چرخه محیط زیست وارد میشود.
منبع: خبر آنلاین / مریم یعقوبی