پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
تأثیر شایعات و اخبار جعلی روی قیمت ارزهای دیجیتال
نوامبر ۲۰۱۶ است؛ یک منبع ناشناس در فیسبوک پستی در فضای مجازی پخش میکند. در این گزارش آمده که دونالد ترامپ، سه میلیون رأی مردم را به دست آورد. برای یک چشم آموزشدیده، این یک خبر کاملاً جعلی و برای اکثر مردم که روزنامهنگاران کارکشتهای نیستند، یک داستان واقعی است و برای کسانی که در یک حباب حزبی خاص باشند، از ضربان قلبشان نیز واقعیتر خواهد بود. نکته این است که از میان همه آنها افرادی در بازارهای مالی حضور دارند؛ از جمله بازار سهام و صدالبته بازار ارزهای دیجیتال، زیرا قیمت ارزهای دیجیتال بیشتر از هر بازار دیگری به اخبار واکنش نشان میدهد.
وبلاگنویسان و فریلنسرها هر روز برای سایتهای خبری تجاری مینویسند. همه آنها روزنامهنگار نیستند. مقالات آنها میتواند فراگیر (Viral) شده و با تبدیل شدن به زنجیره تغذیه ناشران بزرگ، جهت بازار را دستکاری کند. تلاش برای دستکاری در قیمت داراییها از طریق کلام مکتوب، مقوله جدیدی نیست.
آنتون گوردون، یکی از بنیانگذاران Indexer.me در هیوستون، توسعهدهنده نرمافزاری است که الگوریتمهایی برای رمزگشایی میسازد. گوردون یک تحلیلگر سهام در شرکت مدیریت سرمایه چنینگ کپیتال منیجمنت (Channing Capital Management) واقع در شیکاگو بوده است. او میگوید: «برای مدتی طولانی، اخبار جعلی در بازارهای مالی مشکلساز بوده است، فقط اینکه ما آنها را اخبار جعلی نمینامیم. برای سرمایهگذاران، این اطلاعاتی غیرمبتنی بر گفتگو، با مدیریت یا ایدههای یک وبلاگ خبری مالی است که به مردم اجازه میدهد هرچه را که میخواهند، پست کنند. شما در مورد اینکه چگونه «اخبار» بر قیمتهای بازار تأثیر میگذارد نمیشنوید؛ زیرا همیشه کارساز نیست. اما من مطمئن هستم در حال حاضر یک نفر در جایی در تلاش برای انجام این کار است.»
بنابراین میتوانیم دریابیم که چگونه شایعات و اخبار جعلی روی فهرست قیمت ارز دیجیتال اثر میگذارند. حال اجازه دهید سایر عوامل تأثیرگذار بر جدول قیمت ارز دیجیتال را بررسی کنیم.
عوامل تأثیرگذار بر قیمت ارز دیجیتال
داراییهای موجود در جدول قیمت ارز دیجیتال مانند سهام، کالاها، اوراق بهادار و غیره یک دارایی قابل معامله هستند. قیمتشان با توجه به میزان علاقهمندی در بازار برای خرید آنها (تقاضا) و اینکه چه مقدار برای خرید در دسترس هستند (عرضه)، تعیین میشود و نسبت بین این دو، قیمت را تعیین میکند.
اگر تقاضای قابلتوجهی برای یک کوین خاص وجود داشته باشد، اما عرضه فعلی محدود باشد، قیمت افزایش مییابد. تقاضا برای یک کوین گاهی اوقات بدون توجه به ارزش واقعی آن افزایش مییابد که به این حالت بیشخرید (Overbought) میگویند. از طرف دیگر اگر مقدار قابلتوجهی از همان کوین بدون دلیل محکم فروخته شود، این حالت به عنوان بیشفروش (Oversold) توصیف میشود.
اطلاعات کلیدی ضروری درباره تغییرات قیمت لحظهای ارز دیجیتال به شرح زیر است:
- قیمت با نسبت بین عرضه و تقاضا تعیین میشود.
- مقدار کل بیشتر ارزهای دیجیتال با «حداکثر عرضه» محدود شده است.
- کوینهای بیشخرید تقاضای زیادی دارند و معمولاً گران هستند.
- کوینهای بیشفروش عرضه بالا و معمولاً قیمت پایینی دارند.
عرضه و تقاضای ارزهای دیجیتال
قانون عرضه و تقاضا یک نظریه اقتصادی است که رابطه بین عرضه یک کالا یا خدمت خاص و تقاضا برای آن را تعیین میکند تا ببیند چه تأثیری بر قیمت آن خواهد گذاشت. این تئوری، نوسانات قیمت هر چیزی را که میتوان در بازار مبادله کرد، توصیف میکند.
اگر یکی از داراییهای موجود در جدول قیمت ارز دیجیتال کمبود عرضه داشته باشد یا تقاضا برای آن زیاد باشد، وضعیتی که دارد منجر به افزایش قیمت آن میشود، زیرا کسانی که مایل به خرید آن هستند همواره با ارائه قیمتهای بالاتر در رقابت با یکدیگر هستند تا زودتر آن را به دست آورند. از طرف دیگر، اگر یکی از داراییهای موجود در لیست قیمت ارز دیجیتال به وفور وجود داشته باشد و تقاضا برای آن کم باشد، قیمتها کاهش مییابد. زیرا فروشندگان برای اینکه بتوانند دارایی خود را نقد کنند، همواره قیمت پایینتری نسبت به دیگر فروشندگان ارائه میدهند.
به طور کلی، قانون عرضه و تقاضا پیشبینی میکند که اگر تقاضا برای چیزی افزایش یابد، عرضهکنندگان آن را بیشتر خواهند کرد. مثلاً تولیدکننده مایل به گسترش تولید خود برای فروش مقادیر بیشتر است و قصد دارد از فروش بیشتر سود ببرد. اما وقتی صحبت از بیشتر ارزهای دیجیتال میشود، این امر به دو دلیل ساده غیرممکن است:
- اول اینکه تعداد آنها محدود به «حداکثر عرضه» است.
- دوم اینکه توزیعشده هستند.
مفهوم حداکثر عرضه، مقدار کل واحدهایی از یک ارز دیجیتال خاص را که میتوانند وجود داشته باشند، تعیین میکند. برای بیتکوین این عدد ۲۱ میلیون است. امروز بیش از 18 میلیون بیتکوین استخراج شده و مابقی به آرامی در حال اضافه شدن به کل عرضه بیتکوین هستند. اما آیا کسی نمیتوانست پروتکل را برای انتشار کوینهای بیشتر تغییر دهد؟ راحتترین پاسخ، خیر است. در یک شبکه توزیعشده، شخصی که بخواهد با دوبله خرج کردن کوینها از سیستم سوءاستفاده کند، به سادگی قادر به انجام این کار نیست؛ مگر اینکه مایل به خرج کردن پولی بسیار بیشتر از چیزی باشد که به دست میآورد.
آیا ارزهای دیجیتال میتوانند بیشفروش یا بیشخرید شوند؟
عوامل زیادی وجود دارد که بر تقاضا برای ارزهای دیجیتال تأثیر میگذارد. سودمندی و هدف یک دارایی مورد تقاضا، اغلب در مقابل روندها، رسیمتشناسی رسانهها و تأیید شخصیتهای عمومی عقبنشینی میکند. حتی این ایده که ممکن است افراد سود آسان را از دست بدهند (FOMO)، میتواند نقش بزرگی در انتخابهای یک سرمایهگذار داشته باشد. از آن مهمتر، نباید تأثیر اخبار و شایعات در لیست قیمت ارز دیجیتال را نادیده بگیریم.
بنابراین میتوانیم بپرسیم که آیا واقعاً قابل توجیه است یک سهام، ورقه بهادار یا ارز دیجیتال بدون توجه به ارزش ذاتی خود رشدی نجومی را تجربه کند؟
افرادی که فکر میکنند این موضوع قابل توجیه نیست، چنین داراییای را بیشخرید توصیف میکنند. ترکیبی از دلایل، مانند دلایل بالا باعث علاقه به یک دارایی خاص میشود. معاملهگران برای خرید آن عجله میکنند و از آنجا که عرضه دیگر نمیتواند با تقاضا مطابقت داشته باشد، قیمت رشد قابلتوجهی را تجربه میکند. کسانی که معتقدند دارایی بالاتر از ارزش واقعی خود معامله میشود، ممکن است این شیدایی را غیرمنطقی و سرمایهگذاری را نابجا بدانند.
برعکس این اتفاق نیز میتواند بیفتد. داراییای که عرضه آن بیشتر از تقاضا باشد را میتوان بیشفروش دانست. در این حالت تعداد افرادی که میخواهند آن را بفروشند از تعداد خریداران بیشتر است. با کمبودن یا نبود علاقه نسبت به یک دارایی موجود در جدول قیمت ارز دیجیتال، قیمت آن کاهش مییابد. در این صورت یک معاملهگر مشتاق با شناخت پتانسیل پنهان در دارایی، با وجود جو منفی رایج پیرامون آن، خریدی را انجام میدهد. اگر دارایی واقعاً بیشفروش بوده باشد، قیمت آن به سمت بالا اصلاح میشود و معاملهگر سود میبرد.
به فهرستواره زیر توجه کنید:
- بیشخرید: معامله در قیمتی بالاتر از ارزش ذاتی (تقاضا از عرضه بیشتر است).
- بیشفروش: معامله در قیمتی پایینتر از ارزش ذاتی (عرضه از تقاضا بیشتر است).
تفاوت تطبیقپذیری و تعادل
وقتی نسبت عرضه و تقاضا یکسان باشد، تعادل را در بازار به ارمغان میآورد. در این حالت مقدار کالا یا خدمات عرضهشده با مقدار تقاضا برای آن کالا برابر است. ثبات بازار نوسانات را از بین میبرد و تعادل ایجاد میشود.
در واقع، هیچ بازاری هرگز به طور کامل در تعادل نیست. از آنجا که بازارهای کریپتو هنوز نسبتاً جوان هستند، حتی از تعادلی که در بازارهای قدیمی وجود دارد فاصله دارند. شاید روزی در آینده قیمت کریپتو تثبیت شود. اما در حال حاضر، نوسانات بالایی که در آن وجود دارد از مهمترین دلایلی است که داراییهای موجود در جدول قیمت ارز دیجیتال را بسیار هیجانانگیز میکند؛ زیرا ریسک را برای معاملهگران افزایش میدهد. بازاری که در آن قیمتها به سرعت در حال حرکت هستند، ریسک بالاتری برای معاملهگران به همراه دارد، اما پتانسیل دریافت پاداشهای بالاتر، این بازار را بسیار جذاب میکند.
آنچه برای کسب سود از این بازار لازم است، اطلاعات و قیمت لحظهای ارز دیجیتال نام دارد. قیمت لحظهای ارز دیجیتال به شما امکان میدهد ثانیه به ثانیه وضعیت داراییهای موجود در لیست قیمت ارز دیجیتال را زیر نظر بگیرید و هیچ فرصتی را برای کسب سود از دست ندهید.