پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
آیا استخراج رمزارزها از طریق انرژی تجدید پذیر ممکن است؟
کسری حسنی / در بسیاری از مناطق جهان مانند لپلند سوئد، بسیاری از مزارع مدرن وجود دارند که با استفاده از کامپیوترهای قدرتمند، شبانه روز در تلاشند تا با پیشی گرفتن از سایر رقبا یا ماینرها به راه حل یک مسئله ریاضی پیچیده دست بایند. این مسائل ریاضی برای تضمین امنیت سیستم و جلوگیری از تقلب در جهت دستیابی به رمزارزهای به خصوصی است. این فرایند استخراج توسط مفهومی به نام اثبات کار پشتیبانی میشود و نیاز به انرژی بسیار زیادی دارد به گونهای که برخی مزارع به اندازه یک کشور نیاز به انرژی دارند. دولتهای جهان چندی است که درباره این موضوع ابراز نگرانی کردهاند و برخی مانند چین استخراج رمزارزها را به کلی ممنوع اعلام کردهاند.
حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر
در این بخش قصد داریم به یک مزرعه در شهر بودِن سوئد بپردازیم. این مرزعه با داشتن 15000 دستگاه در 86000 فوت مربع، بزرگتر از یک زمین فوتبال است. این مرکز توسط Hive Blockchain که یک شرکت کانادایی است اداره میشود. این کمپانی بر استفاده از انرژی سبز و تجدیدپذیر برای استخراج رمزارزها تمرکز دارد. این عملیات توسط یک نیروگاه برق آبی محلی تغذیه میشود. این منطقه به دلیل مازاد بودن برق ارزان و تجدیدپذیر مشهور است. یوهان اریکسون، مشاور Hive، گفت: «در شمال سوئد، برق به طور کامل مبتنی بر نیروی برق آبی یا بادی است و کاملا تجدیدپذیر است. اریکسون در ادامه افزود که استخراجکنندگان رمزارزها از ظرفیت انرژی مازاد استفاده میکنند که در صورت عدم استفاده از آن هدر میرفت.»
مقدار زیاد انرژی مصرفی پروژه Hive مقامات را نگران کرده است. سازمان نظارت بر امور مالی سوئد از اتحادیه اروپا تقاضا دارد تا استخراج رمزارزها را بع دلیل مصرف زیاد انرژی ممنوع اعلام کند. ویکتوریا اریکسون، سخنگوی این آژانس اعلام کرده است: «استفاده گسترده از انرژیهای تجدیدپذیر برای استخراج داراییهای رمزنگاری شده میتواند آب و هوای سوئد را به خطر بیندازد. ما معتقدیم توسعه وسایل نقلیه الکتریکی، باتریها و فولاد بدون فسیل باید نسبت به استخراج رمزارزها اولویت داشته باشد. اریکسون همچنین افزود: «مکانیسمهای اجماع جایگزینی برای اثبات کار وجود دارند که میتوانند میزان مصرف انرژی را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.»
آیا کربنزدایی کافی است؟
شرکت رمزارز زومو مستقر در ادینبورگ بخشی از توافق اقلیمی رمزارزها است. توافق اقلیمی رمزارزها ائتلافی از شرکتهایی است که قصد دارند تا سال 2030 به حداقل رساندن انتشار گازهای گلخانهای در صنعت رمزارزها دست یابند. کرستین هریسون، مشاور سیاست آب و هوای زومو میگوید این ابتکار در حال کار بر روی نرمافزاری است که میتواند منبع انرژی مورد استفاده در استخراج رمزارزها را بهعنوان انرژی تجدیدپذیر تأیید کند. به گفته برخی از فعالان، صرفاً کربن زدایی از تولید رمزارزها کافی نیست.
صلح سبز و دیگر گروههای زیستمحیطی از جامعه بیتکوین میخواهند که مکانیسم اثبات کار خود را با مکانیزمی به نام «اثبات سهام» جایگزین کند. این امر هزینه محاسباتی هنگفت تأیید تراکنشهای جدید رمزارزها را کاهش میدهد. اتریوم در حال حاضر در اثنای یک انتقال طولانی به اثبات سهام است، اقدامی که طرفداران آن میگویند مصرف انرژی آن را تا بیش از 99 درصد کاهش میدهد. سایر رمزارزها مانند کاردانو و سولانا، از قبل بر اساس شبکههای اثبات سهام کار میکنند. هریسون معتقد است که اگر گزینهای برای حذف اثبات کار وجود داشته باشد، به دلیل وجود بازیگران بسیار این عرصه، نمیتوان به راحتی آن را جایگزین کرد.
اگرچه Hive و دیگر شرکتهای رمزنگاری به طور فزایندهای به انرژی سبز برای تأمین انرژی خود روی آوردهاند اما تعداد زیادی از شرکتهای دیگر هستند که هنوز با تغییر به سمت انرژیهای تجدیدپذیر همراه نشدهاند. از زمانی که چین استخراج رمزارزها را ممنوع کرد، حامیان بیتکوین امیدوار بودند که این امر باعث سبزتر شدن رمزارزها شود اما یک مطالعه که در فوریه منتشر شد، نشان داد که استخراج بیتکوین تنها در سال 2021 بدتر شد و استخراجکنندگان در واقع به مناطقی هجوم آوردند که بیشتر به زغال سنگ و سایر سوختهای فسیلی متکی هستند، از جمله قزاقستان و ایالتهای جنوبی ایالات متحده مانند تگزاس و کنتاکی. بخشی از این مشکلات به دلیل ماهیت غیرمتمرکز رمزارزهایی مانند بیتکوین است. در حالی که اکنون گروههای مختلفی وجود دارند که ادعا می کنند این صنعت را نمایندگی میکنند اما در واقع بیتکوین تحت تسلط یک قدرت مرکزی نیست و هر کسی میتواند در این شبکه شرکت کند.