راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

موبایل بانکینگ چقدر امنیت دارد؟

این‌ که اطلاعاتی از طریق موبایل در جای نامعلومی‌ تولید شود و قرار باشد از طریق شبکه‌های بی‌سیم جابه‌جا شود، یکی از پیچیده‌ترین کارهایی است که ‌باید برای تبادلات موبایل بانک انجام پذیرد. در حقیقت اهمیت تبادل به دلیل نوع اطلاعات است، به بیان دیگر چون این داده‌ها مربوط به حساب‌های بانکی است، اهمیت ویژه‌ای دارد.

برای انجام این جابه‌جایی لازم است در میان این سه شغل بسیار مهم مانند بخش IT بانک‌ها، سرویس‌دهندگان شبکه‌های بی‌سیم و برنامه‌نویسان موبایل همکاری‌های لازم صورت پذیرد. متاسفانه باور های غلط و نادرست در خصوص امنیت موبایل بانکینگ در ایران بسیار رایج است و برخی تصور می کنند با استفاده از این امکانات ریسک سرقت اطلاعات خویش را افزایش خواهند داد.

.

بی‌اعتمادی به موبایل بانکینگ

جالب است بدانید این تصور فقط در بین ایرانی‌ها مرسوم نیست. براساس آخرین یافته‌های یک پژوهش معتبر در اروپا دلایل افراد برای عدم استفاده از موبایل بنکینگ بسیار جالب بود؛ مهم‌ترین دلیل آن دسترسی نداشتن به فناوری مورد نیاز بود (تلفن هوشمند یا تبلت). با این وجود بی‌اعتمادی به امنیت موبایل بنکینگ در ۵ کشور رتبه نخست را داشت (آلمان، اتریش، لوگزامبورگ، انگلیس و اسپانیا). در این کشورها قدرت خرید موبایل یک مشکل نیست اما باید آموزش بیشتری درباره نحوه کارکرد موبایل بنکینگ و اقدامات امنیتی در این اماکن انجام شود؛ همچنین متوجه شده‌ایم افرادی که رسانه‌های اجتماعی کمتری در اختیار دارند؛ دانششان درباره این خدمت کمتر است. این در حالیست که استفاده صحیح و امن از تلفن‌های هوشمند امکان سرقت اطلاعات را تاحدود زیادی کاهش می‌دهد به نحوی که می‌توان گفت امکان سرقت این اطلاعات با امکان سرقت اینترنت بانک و یا سارقان مسلح بانک‌ها چندان تفاوتی نمی‌کند.

.

ترس از سرقت اطلاعات مالی

در زمینه سرقت اطلاعات مالی در صورت گم شدن یا به سرقت رفتن دستگاه‌های همراه ترس‌های فراونی وجود دارد، درحالی که بسیاری از مردم مراحل لازم برای استفاده امن از دستگاه همراه خود را انجام نمی‌دهند. برای مثال نزدیک به ۷۰ درصد از آمریکایی‌ها ذخیره اطلاعات پرداخت در گوشی هوشمند خود را، ناامن می‌پندارند. اما همین افراد از پسورد برای حفظ اطلاعاتشان استفاده‌ای نمی‌کنند.

.

راهکارهای ایجاد امنیت

برای ایجاد امنیت مورد نظر لازم است راهکار‌های دیگری نیز در نظر گرفته شود، این راهکار‌ها مجموعه‌ای از عوامل پیشگیری است که می‌تواند امنیت کل سیستم را تامین کند. یکی از این موارد ایجاد امنیت برای گوشی‌های تلفن همراه است،‌ به همین منظور خیلی از بانک‌ها برای کاربران خود کارت‌های مخصوص موبایل جهت انجام این داد و ستد تولید کرده‌اند. راهكار دوم قرار دادن username و پسورد روی گوشی کاربر است تا در صورت به سرقت رفتن موبایلتان، امكان دسترسی به اطلاعات مالی‌تان وجود نداشته باشد.

مرحله بعدی به سرویس‌دهندگان شبکه‌های بی‌سیم مربوط است. چرا كه پیش از برقراری ارتباط بین موبایل و بانك، مشخصات كاربر بررسی شود. سپس این جا‌به‌جایی اطلاعات صورت گیرد، در غیر این صورت کل مبادله را لغو کنند. جریان بعدی واردکردن username و پسورد طراحی شده توسط بانک برای کاربر است تا به اینجای کار3 بار مشخصات شما چک شده، این مراحل امکان هک‌ شدن این تبادل را بسیار پایین می‌آورد. عامل دیگر، رمزگذاری اطلاعات در حین جابه‌جایی در میان بانک و موبایل تعریف شده است. این رمزگذاری برای جلوگیری از لو رفتن اطلاعات در حین جابه‌جایی صورت می‌گیرد و در نهایت آخرین مرحله رمزگذاری اطلاعات داخل گوشی کاربر است، تا كاربر بدون اتصال به شبکه، اطلاعات پیشین خود را دوباره بررسی کند. علاوه بر این، با انجام این رمزگذاری اطلاعات تنها می‌تواند توسط خود کاربر دوباره بررسی شود و شخص دیگری از این اطلاعات نمی‌تواند سوءاستفاده کند. برای پیاده‌سازی این پروسه‌ها سیستمی ‌با نام OTP یا سیستم پسوردگذاری آنلاین طراحی شده که می‌تواند کارهای مالی و بانکی را با ایجاد امنیت بالا انجام دهد.

منبع: بانکی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.