پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
ارزهای دیجیتال میتوانند به اقتصاد کشور کمک کنند
السالوادور اولین کشور جهان بود که بیتکوین را بهعنوان پول رسمی پذیرفت. رئیسجمهور این کشور ۳۰ آبان در مراسمی باشکوه از طرح «شهر بیتکوین» رونمایی کرد. هنوز نمیدانیم این ایده بلندپروازانه چقدر قابلیت اجرایی دارد، اما میدانیم این کشور که شرایط اقتصادی آن مشابه ایران است، تلاش میکند از ارزهای دیجیتال کمک بگیرد.
به گزارش گروه تولید محتوا و برندینگ فینیکس، بررسی لیست کشورهایی که تصمیم دارند بیتکوین را بهعنوان پول رسمی بپذیرند یا رمزارز ملی ارائه کنند، نشان میدهد کشورهایی که با تحریم روبهرو شدهاند و اقتصاد آنها آسیبهای جدیای دیده، به این نتیجه رسیدهاند که ارز دیجیتال راهحل مناسبی است. در ماههای اخیر رگولاتوری و مجلس اعلام کردهاند ایران هم سراغ رمزارز ملی خواهد رفت. این تصمیم را به فال نیک میگیریم، اما خبر برخوردهای قهری با فعالان حوزه و مشخصاً ماینرهای بیتکوین مناسبتی با تصمیم رگولاتوری ندارد. فعالان حوزه تأکید دارند قانونگذار باید وارد موضوع شود و چتر قانون را روی سر همه باز کند. ماینرها میتوانند برق تجدیدپذیر تولید کنند و ناگفته پیداست استفاده از برقی که با انرژی تجدیدناپذیر تهیه شده، برای این فعالیت منطقی نیست. با تمام این صحبتها، باید بدانیم ارزهای دیجیتال میتوانند به اقتصاد ایران کمک جدی کنند.
چرا ارزهای دیجیتال مهم هستند؟
بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال فرصتی برای سرمایهگذاری و تجربه معاملهگری در بازاری هیجانانگیز هستند. جهشهای بازار این ارزها و استفاده آن از فناوری بلاکچین توانسته نظر گروههای مختلفی را به خود جلب کند. سرمایهگذاران، کارآفرینان، تجار، افراد اثرگذار در حوزه فناوری و مردم عادی از این گروه هستند.
علاوه بر جذابیت ذاتی این بازار، مزیتهای فراوان آن، باعث جذابیت دوچندان رمزارزها ـ بهویژه در کشورهای در حال توسعه ـ میشود. کشورهای در حال توسعه بنا بر محدودیت منابع داخلی و فشارها و تحریمهای خارجی، شرایط سختی را تجربه میکنند. چنین وضعیتی باعث میشود تا فشارهای اقتصادی بیشتر شود، بیکاری افزایش پیدا کند، واسطههای مالی با مشکلات مواجه شوند و تحرکات بینالمللی برای آنها بیش از همیشه دشوار شود. یکی از پررنگترین آسیبهای تحریم، عدم توانایی برای خرید کالاهای ضروری مانند مواد اولیه صنعتی و دارو است. اینجاست که اهمیت رمزارزها مشخص میشود؛ این بازار جهانی بدون هیچ محدودیت و نهاد کنترلگری به ما این فرصت را میدهد تا تحریمهای خارجی را کنار بزنیم.
علاوه بر مواردی که ذکر شد، فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال، توسعه بسترهای فنی و علمی، معاملهگری و خلق ثروت در این بازار به رشد پایدار هر کشوری کمک میکند.
آیا ارزهای دیجیتال باید قانونی شوند؟
یکی از تحقیقاتی که درباره قانونیشدن رمزارزها انجام شد، نتایج جالب توجهی داشت؛ ۴۰ درصد از فروشندگان این ارزها را بهعنوان وسیلهای برای پرداخت، پذیرفته و از آن استقبال کرده بودند.
این نظرسنجی توسط YouGov به نمایندگی از مؤسسه خدمات رویال یونایتد (RUSI) و نهاد آموزش مبارزه با پولشویی ACAMS انجام شد. در واقع باید گفت کشورهای پیشرفته در قانونیکردن ارزهای دیجیتال پیشگام بودهاند و اهمیت آن را درک کردهاند.
شفافیت مالی که این ارزها در بستر بلاکچین به همراه خود آوردهاند، میتواند راهگشای بسیاری از مشکلاتی شود که امکان رفع آنها در سیستم سنتی وجود ندارد. رمزارزها علاوه بر اینکه نظر بسیاری از دولتمردان را به خود جلب کردهاند، بسیاری از شرکتهای حوزه فناوری و مؤسسات مالی را هم به سوی خود کشیدهاند تا شانس خود را برای سرمایهگذاری و بهرهبرداری از مزیتهای آن (نقلوانتقال سریع مبالغ بزرگ، کارمزد پایین، شفافیت در جزئیات مالی و…) امتحان کنند. تسلا و مایکرو استراتژی، مثالهایی در این زمینه هستند.
قانونیشدن ارز دیجیتال در هر کشوری مسیر توسعه را برای آنها فراهم میکند و حتی به بزرگشدن این بازار و ارزشمندی بیشتر آن کمک میکند. آلمان، استرالیا، ژاپن، روسیه و هند از جمله کشورهایی هستند که رمزارزها را پذیرفتهاند و برای آن قانونگذاری کردهاند. این اقدام هوشمندانه دولتها به شفافیت فعالیت صرافیها و دیگر اعضای جامعه رمزارزها کمک میکند و مانع تمایل این گروههای بزرگ به سمت اعمال زیرزمینی و غیرقانونی میشود.
بازار ارزهای دیجیتال انتخابی هیجانانگیز است
فناوری بلاکچین، بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال آنقدر جذاب است که توانسته گروههای بزرگی را به خود جذب کند. این محبوبیت چنان فراگیر است که مانعتراشی یا ایجاد محدودیت ممکن است علاقهمندان حوزه را به سوی فعالیت غیرشفاف ببرد و عملاً هیچچیز قابل پیگیری نباشد.
صرافیهای ارز دیجیتال در هر کشوری میتوانند بهترین مسیر برای خریدوفروش قانونی رمزارزها و فعالیت در این حوزه باشند. این بنگاههای مالی با ارائه بستر مناسب برای معاملهگران و همچنین تأیید حساب کاربری مشتریانی که احراز هویت را بهدرستی انجام دادهاند، امکان شفافیت این حوزه را بیشتر میکند.
نیجریه یکی از کشورهایی است که خریدوفروش ارز دیجیتال در آن ممنوع اعلام شد. نتیجه این کار ایجاد کانالهای محرمانه و فعالیتهای زیرزمینی بود؛ چراکه مردم ارزش بازار رمزنگاری را درک کرده و آن را رها نکردند. این محدودیتها باعث شد قیمت بیتکوین در نیجریه به ۷۱۱۵۰ دلار برسد. همه اینها در حالی است که دولت نیجریه میتوانست با قانونیکردن بیتکوین و صدور مجوز برای فعالیت صرافیها، از مزیتهای آن بهرهمند شود یا حتی مانند کشورهای مختلف برای رمزارزها مالیات در نظر بگیرد. تجربه نیجریه ثابت کرد که نمیتوان در برابر فناوری و جهان غیرمتمرکز ایستادگی کرد و علاقهمندان به آنها در هر صورت راهی برای رسیدن به آن پیدا میکنند.
فرصتی برای خلق ثروت و توسعه
سالهای زیادی است که با انواع تحریمها دستوپنجه نرم میکنیم و در تلاشیم تا بتوانیم راههایی برای رهایی از آن پیدا کنیم؛ ارزهای دیجیتال فرصتی است که در اختیار داریم تا در برابر محدودیتها پیروز شویم. بسیاری از متخصصان بلاکچین و نخبگان اقتصادی در ایران حضور دارند که میتوان با رهبری آنها مسیر رشد را در پیش گرفت. گروههای جوان و فعال حوزه فناوری در ایران میتوانند نقش پررنگی را ایفا کنند تا سرمایهها از کشور خارج نشوند.
استفاده از صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی، سرمایه را در داخل کشور نگه میدارد و باعث توسعه حاصل از خلق ثروت و دانش بهصورت درونمرزی میشود. همین صرافیها هستند که فناوری را وارد جریانهای مالی میکنند و مردم با استفاده از کیف پولهای ایرانی سرمایه محبوب خود را بهطور ایمن نگهداری میکنند و با بروز هر سؤال و چالش خیلی راحت میتوانند پاسخشان را پیدا کنند.
به این ترتیب میتوان گفت قانونیشدن ارزهای رمزنگاری میتواند:
- طیف وسیعتری از سیاستهای پولی ایجاد کند؛
- بلاکچین سیستمهای مالی را ایمن کند؛
- سبب تشویق سیستمهای پرداخت در رقابت و نوآوری شود؛
- سبب کاهش ذخایر نقدینگی در دسترس مردم شود.
نباید از قطار سریعالسیر علم و سرمایه جا بمانیم و دنیا از ما سبقت بگیرد. میتوان با قانونگذاری شفاف و پروبالدادن به فعالان حوزه، خون تازهای به رگهای ایران وارد کرد.