راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

بانک خاورمیانه در صدد بازگرداندن سوئیفت به ایران است

khavarmianeمعاون اقتصادی بانک مرکزی از موافقت «سوئیفت» با درخواست بانک خاورمیانه (بانک خصوصی جدید التاسیس ایرانی) برای ارتباط جهانی و واردات دارو و مواد غذایی خبر داد. شبکه مالی «سوئیفت» به صورت رسمی از اتحادیه اروپا خواسته است تحریم‌های مالی علیه ایران لغو شود تا این شبکه تعاملات مالی میان بانک‌های ایرانی و دیگر کشورهای جهان را بار دیگر مرتبط کند.

این در حالی است که مشاور سوئیفت در کنفرانس خبری در بروکسل از اظهارنظر رسمی درباره لغو تحریم «سوئیفت» ایران خودداری کرد. لازم به ذکر است که پس از اقدام غیرقانونی کشورهای اروپایی در تحریم یک جانبه شماری از بانک‌های ایرانی، برخی دادگاه‌های اروپایی این تحریم‌ها را غیرقانونی خوانده و آنها را لغو کرده‌اند در صورت لغو تحریم‌های «سوئیفت» علیه بانک‌های ایران، بانک‌های کشورمان امکان ارتقاء جایگاه خود در بازارهای مالی را پیدا می‌کنند.

.

نقش سوئیفت SWIFT در نظام بانکی جهان چیست؟

سوئیفت مخفف اصطلاح انگلیسی Society For Worldwide Interbank Financial Telecommunication به عنوان یک تشکل تعاونی غیرانتفاعی در سال ۱۹۷۳ میلادی توسط ۲۳۹ بانک از ۱۶ کشور اروپایی و آمریکای شمالی برای «تبادلات مالی بین بانکی با کدگذاری» راه‌اندازی شد و هدف از آن جایگزینی تبادلات اسناد مالی الکترونیکی از طریق «ارتباطات مخابراتی» و «تلکس Telex» به جای روش کاغذی در سطح بین المللی با یک روش استاندارد شده جهانی مالی بین بانکی است. در حال حاضر بیش از ۷ هزار موسسه در ۱۹۷ کشور جهان عضو این نهاد هستند. مرکز اصلی شبکه «سوئیفت» در کشور بلژیک بوده و طبق قوانین این کشور عمل می‌نماید و کشورهای آمریکا، هلند، انگلیس و هنگ کنگ به عنوان مراکز پشتیبان اعضا فعالیت دارند. «سوئیفت» در هر کشوری دارای یک «SAP» یعنی نقطه دسترسی به «سوئیفت» است که توسط موسسه سوئیفت کنترل می‌شود، در ایران «SAP» در بانک مرکزی قرار دارد و پشتیبانی می‌شود. پایگاه اینترنتی «سوئیفت» در تاریخ ۱۵ مارس ۲۰۱۲ (اسفند ۱۳۹۰) گزارشی منتشر کرد که براساس آن این اتحادیه از ۱۷ مارس (۲۷ اسفند) در ادامه تحریم‌ها علیه ایران، بانک‌های ایران را از دسترسی به خدمات خود محروم می‌کند.

.

ماجرای لغو تحریم سوئیفت برای واردات دارو و غذا

به گزارش تسنیم، اکبر کمیجانی، معاون اقتصادی بانک مرکزی خبر داد که در هفته‌های گذشته سوئیفت با درخواست بانک خاورمیانه برای ارتباط جهانی و واردات دارو و مواد غذایی موافقت کرده است. اکبر کمیجانی درباره اخبار منتشر شده طی روزهای اخیر در برخی رسانه‌ها مبنی بر لغو تحریم «سوئیفت» اظهار داشت: خودشان طرح موضوع می‌کنند، تا آنجا که من می‌دانم اقدام خاصی انجام نشده است. وی با بیان این که همیشه تقاضای بازنگری در تحریم سوئیفت از سوی ایران مطرح بوده است افزود: این ذهنیتی است که در سطح جامعه و فضای بین المللی ایجاد شده مبنی بر این که بعد از لغو تحریم ۷ الی ۸بانک ایرانی نوبت به برقراری ارتباط سوئیفت با ایران رسیده است.

.

مجوز سوئیفت به بانک خاورمیانه

معاون اقتصادی بانک مرکزی البته این را گفت که در همین میان بانک خاورمیانه (یکی از بانک‌های جدیدالتاسیس بخش خصوصی) به دلیل این که تاکنون هیچ گونه روابط تجاری نداشت درخواست خود را ارسال کرده بود و دو الی سه هفته قبل سوئیفت به این بانک مجوز داد و ارتباط با بانک خاورمیانه در این شبکه برقرار شد. کمیجانی ضمن اشاره به این که هم اکنون سوئیفت بانک خاورمیانه برقرار شده است ادامه داد: بانک خاورمیانه می‌خواهد برای واردات دارو، مواد غذایی و تجهیزات دارویی اقدام کند، البته اوفک (در خزانه دارایی آمریکا یک واحدی به نام اوفک دفتر مدیریت دارایی‌های خارجی مشغول فعالیت است) در ۲۵ جولای اعلام کرده بانک‌های ایرانی که می‌خواهند نسبت به واردات دارو، غذا و تجهیزات دارویی اقدام کنند حتی با استفاده از وجوه و منابع ارزی بانک مرکزی مجاز به فعالیت هستند.

.

بانک‌های ایرانی در عمل با مشکل مواجه می‌شدند

این مقام مسئول در بانک مرکزی تصریح کرد: البته در عمل این اظهارات به صورت‌های مختلف با موانع مواجه شد و بانک‌های ایرانی نمی‌توانستند این کار را به راحتی انجام دهند و ما مجبور هستیم از طریق کانال چین و هند این کار را بکنیم. وی در همین ارتباط با اشاره به مجوز بانک خاورمیانه برای فعالیت در شبکه سوئیفت ادامه داد: در کنار این مجوز، لغو تحریم تعدادی از بانک‌های ایرانی به ادبیات سیاسی و ژورنالیستی دامن زد که این ذهنیت ایجاد شود که سوئیفت هم لغو تحریم می‌شود اما همان طور که آقای سیف رئیس کل بانک مرکزی طی روزهای قبل توضیح دادند باید گفت که روش‌های جایگزین سوئیفت در سیستم بانکی ایران مورد استفاده قرار گرفته است.

منبع: روزنامه خراسان

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.