راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

در نشست رییس کل بانک مرکزی با چهار رییس پیشین چه گذشت؟

بانک مرکزی ایران(همانند سایر بانک‌های مرکزی در کشورهای گوناگون) مهم‌ترین سیاستگذار پولی به حساب می‌آید و یکی از وظایف اصلی آن مهار نرخ تورم و تثبیت نرخ این مقوله آسیب‌ساز است. بانک مرکزی برای مهار تورم و نگه داشتن آن در سطح مناسب نیاز به استقلال از دولت دارد تا با کنترل حجم پول و عرضه آن در اندازه‌هایی که رشد بخش واقعی اقتصاد نیاز دارد، این هدف استراتژیک را انجام دهد. روز گذشته و در جریان برگزاری دومین روز همایش بانکداری اسلامی روسای ۴ دوره بانک مرکزی دیدگاه‌های خود را درباره وظایف بانک مرکزی و شرایط حاضر با حضور رییس کل فعلی بانک مرکزی تشریح کردند.

.

سیف: امروزاستقلال بانک مرکزی دغدغه همگان است

ولی‌الله سیف رییس فعلی بانک مرکزی با بیان اینکه بین بانکداری اسلامی و بانکداری بدون ربا فاصله زیادی وجود دارد گفت: باید روش‌هایی را پیدا کنیم که به سمت بانکداری اسلامی حرکت کنیم. وی با اشاره به اینکه در گذشته وقتی رییس کل بانک مرکزی از استقلال بانک مرکزی صحبت می‌کرد گوش شنوایی وجود نداشت اضافه کرد: امروزاستقلال بانک مرکزی دغدغه همگان است و این مفهوم به تدریج در جامعه شناخته شد.

.

عادلی: بیماری هلندی به اقتصاد ورود کرده است

محمدحسین عادلی که در دولت اول آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی ریاست کل بانک مرکزی ایران را برعهده داشت، گفت: تصویب سیاست‌های پولی توسط شورای پول و اعتبار ناقض استقلال بانک مرکزی است و باید در این باره کاری کرد. بانک مرکزی نباید از مشکل اصلی که همان تورم است دور شود و این در حالی اتفاق می‌افتد که دولت در تنظیم مناسبات پولی دخالت نکند. در سال‌های اخیر برای چاره‌جویی در این چرخه معیوب نسبت به افزایش واردات اقدام کرده‌ایم و در نتیجه بیماری هلندی به اقتصاد ورود کرده است.

.

قاسمی: بانک مرکزی در مقاطع مختلف نتوانسته به وظایف خود به خوبی عمل کند

مجید قاسمی که در دولت جنگ، رییس بانک مرکزی بود، گفت: بانک مرکزی در مقاطع مختلف نتوانسته به وظایف خود به خوبی عمل کند. گاهی این ناتوانی ناشی از قوانین کشور به خصوص قانون بودجه بوده و گاهی هم فراتر از آن بانک مرکزی به محل تامین نیازهای دولت تبدیل شده است. وی با تاکید بر اینکه، شورای پول و اعتبار باید شورایی تخصصی باشد و تحت فشار دولت قرار نگیرد، افزود: مهم‌ترین ابزار سیاست پولی، نرخ سود سپرده‌های بانکی است که در اختیار رییس بانک مرکزی نیست و توسط شورای پول و اعتبار تعیین می‌شود. متاسفانه در چند سال گذشته شورای پول و اعتبار را تعطیل کردند و سپس آن را احیا کردند و در سال ۸۹ برای تنظیم بسته پولی نرخ سودی تصویب شد که موجب واگرایی در نرخ ارز شد. وی تاکید کرد: اگر اجازه داده شود، وظایف ذاتی بانک مرکزی به خوبی انجام شود، خیلی از مشکلات اقتصادی رفع می‌شود. به گفته قاسمی، رییس اسبق بانک مرکزی، تورم به معنای کمرنگ شدن قدرت خرید مردم و خرج کردن از جیب مردم است. قاسمی بر استقلال بانک مرکزی تاکید کرد و گفت: استقلال بانک مرکزی به معنای داشتن استقلال در استفاده از ابزارهای پولی است.

.

مظاهری: اگر ترمز نمی‌کردیم به فروپاشی اقتصادی می‌رسیدیم

طهماسب مظاهری، رییس اسبق بانک مرکزی در دولت احمدی‌نژاد نیز گفت: تجربه من به درد ولی‌الله سیف، رییس کل فعلی بانک مرکزی نمی‌خورد، چرا که این دولت با دولت قبل ۱۸۰ درجه فرق دارد و موضوع این دولت متفاوت‌تر از دولتی است که من در آن رییس کل بودم. وی افزود: هشت سال تاسف‌بار را در نظام اقتصادی کشور شاهد بودیم که اکنون برای بازسازی آن نیازمند بهره‌گیری از تجارب گذشته هستیم. رییس اسبق بانک مرکزی در مورد سه قفله کردن خزانه در دوران مسوولیت خود، اظهار داشت: نقدینگی به شکل‌های مختلف در دولت قبل اضافه می‌شد، از ابتکارات و خلاقیت‌های دولت قبل آن بود که به شکل‌های مختلف درخواست منابع مالی می‌کرد. مظاهری با تاکید بر اینکه اگر ترمز نمی‌کردیم به فروپاشی اقتصادی می‌رسیدیم، گفت: به سه قفله کردن و ترک بانک مرکزی افتخار می‌کنم. که در این میان صحبت‌های مظاهری با استقبال حضار روبه‌رو شد. وی در مورد ساماندهی بازار ارز کشور نیز گفت: باید با تدبیر به سمت تک‌نرخی شدن ارز پیش برویم چرا که تک‌نرخی کردن جزو کارهای الزامی است.

.

بهمنی: استقلال بانک مرکزی با تعویض مدیران حل نمی‌شود

محمود بهمنی گفت و با انتقاد از انتخاب رییس کل بانک مرکزی توسط رییس‌جمهور گفت: استقلال بانک مرکزی با تعویض مدیران حل نمی‌شود بلکه باید در قوانین و مقررات تغییراتی اعمال شود. او ادامه داد: اصلاح ساختاری در بالاترین رکن بانک مرکزی یعنی شورای پول و اعتبار انجام شود و بعد در انتخاب رییس کل این بانک تجدیدنظر صورت گیرد.بهمنی با اشاره به اینکه در اقتصاد باید بر اساس شرایط و ضوابط تصمیم‌گیری صورت گیرد، افزود: اگر آقای کنز هم بیاید نمی‌تواند الان کاری کند؛ به عنوان نمونه امروز تصویب می‌کنند که ارز ۱۲۲۶ تومان به کالای اساسی پرداخت شود ولی همان روز قانون بودجه را با ارز ۲۴۷۰ تومان تصویب می‌کنند ولی باز هم می‌گویند ارز ۱۲۲۶ تومانی به کالای اساسی پرداخت کنید. وی در همین ارتباط با کنایه بر اینکه بچه ۴۰ سالش تمام شد ولی هنوز از شیرش نمی‌گیرند، افزود: وقتی با کسری بودجه مواجهه شده‌ایم چطور می‌خواهند با پرداخت ۱۲۲۶ تومان که خود به کسری بودجه می‌افزاید اقتصاد را سروسامان دهند.

منبع: اعتماد، ایسنا و مهر

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.