پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
احتیاط سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص ایجاد صندوق سرمایهگذاری رمزارز
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره احتمال قانونی شدن معاملات رمز ارزها در بورس خبر داد و با بیان اینکه، اکنون رمز ارزها از هیچ جایگاهی در بازار سرمایه برخوردار نیستند، گفت: «اما اگر روزی بانک مرکزی اقدام به ایجاد محیط قانونی برای آنها کند، در آن زمان تدابیری جهت ابزارسازی رمز ارزها اتخاذ میکنیم.»
تا چند سال گذشته صحبت هایی از احتمال انجام معاملات رمزارزها در بورس کالا مطرح بود، حالا اما بیآنکه این احتمال اجرایی شود و در دستور کار نهادهای مسئول قرار بگیرد، برخی صندوقها به شکل غیرقانونی و بدون مجوز رسمی مشغول فعالیت در این حوزه شدهاند. مردم هم در همین شرایط سرمایه خود را به دست آنها سپرده و در انتظار کسب سودهای قابل توجه هستند.
حالا این سوال مطرح است که آیا اکنون امکان ورود رمزارزها در بورس کالا فراهم شده یا خیر؟ محمدعلی دهقان دهنوی، رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار به صراحت اعلام کرده: «این اقدام هیچگاه در دستور کار سازمان بورس نبوده است.»
او در ادامه توضیحات خود با اشاره به اینکه رمزارزها از تکنولوژی بلاک چین استفاده می کنند، ادامه داد: «این تکنولوژی در بسیاری از دیگر بازارها قابل استفاده است و ما هیچ مانعی برای استفاده از این تکنولوژی نداریم.»
دهقان دهنوی با بیان اینکه به دلیل استفاده رمزارزها از ارز در واقع به نوعی صحبت از پول درمیان است، به همین دلیل باید به طور حتم مقرراتی را برای آن در کشور مشخص کرد، گفت: «ظرفیت قانونی رمز ارزها در کشور فقط در مرحله استخراج است، رمز ارز نوعی کالا است که در اختیار وزارت صنعت قرار دارد و این وزارتخانه مجوز میدهد تا عدهای آن را استخراج کنند، فعالیت رمز ارز تا این قسمت قانونی است و ما مشکلی با آن نداریم.»
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، با اشاره به اینکه تعیین مقررات رمزارزی که استخراج می شود و در دست مردم قرار می گیرد بر عهده بانک مرکزی است، ادامه داد: «بانکمرکزی تاکنون هیچ دستورالعملی درباره رمزارزها ابلاغ نکرده و آن را به رسمیت نشناخته است. از همین رو ارزی که در کشور به رسمیت شناخته نشده باشد و بانک مرکزی قواعد و دستورالعملی برای آن مشخص نکرده، به هیچ عنوان نمیتواند جایگاهی را در بازار سرمایه پیدا کند.»
دهقان دهنوی در ادامه توضیحات خود افزود: «اگر روزی بانک مرکزی به موضوع رمزارزها بپردازد و محیط قانونی برای آن ایجاد کند، در آن زمان برای ابزارسازی رمز ارزها برنامهریزی خواهیم کرد. اما این اقدام به معنای استقبال ما از معاملات رمزارزها در بازار سرمایه نیست. ماهیت رمز ارز در دنیا شناخته شده و از قوانین مشخصی برخوردار نیست. گاهی خطر شدید ریزش برای آن به وجود آمده است و عدهای را مالباخته کرده است. از همین رو نمیتوان درباره آن خطر کرد.»
او به مقایسه سرمایهگذاری در بازار سرمایه و رمزارزها پرداخت و گفت: «ریزش سهام افراد در بازار سرمایه باعث خدشه شراکت فرد در آن شرکت نمی شود، تعداد سهام فرد در آن شرکت ثابت می ماند و ضرر و زیان ایجاد شده در آینده جبران خواهد شد، اما در رمزارزها اگر قیمت ها با ریزش همراه شود دیگر هیچ عینیتی وجود ندارد که فرد بخواهد نسبت به آن مدعی باشد، چنین مسائل و وجود ریسکهایی در رمز ارزها سازمان بورس را محتاط کرده است.»
میزان سرمایه گذاران خارجی در بازار سرمایه ایران
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه به میزان سرمایه گذاران خارجی در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: «اکنون شاهد تعدادی از سرمایه گذاران خارجی در بازار هستیم و چند هزار کد معاملاتی خارجی در بازار سهام و بورس کالایی در حال فعالیت هستند که حجم خوبی از معاملات را به خود اختصاص دادند اما همچنان راه زیادی را در پیش داریم تا به صراحت اعلام کنیم که بورس ایران، بین المللی یا دارای فعالیت بین المللی است. در صورت رفع محدودیت های تجارت خارجی، فضا برای ورود سرمایه گذاران خارجی باز می شود، همچنین سرمایه گذار خارجی در صورت ثبات اقتصاد خارجی با اطمینان بیشتری به بازار سرمایه ایران ورود میکند.»
دهقان دهنوی به آخرین اقدامات انجام شده در راستای راه اندازی بورس بین المللی کیش اشاره کرد و گفت: «اکنون چهار بورس در کشور داریم، اگر به دنبال ایجاد بورس جدید هستیم باید فعالیت بین المللی مشخص باشد. باید شرکای خارجی از ابتدا حضور داشته باشند تا معاملات بین المللی در آنجا شکل بگیرد، در صورت رفع الزامات، مجوز تاسیس بورس در کیش داده می شود.»