پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
رئیس جمهور منتخب پای صحبت نخبگان اقتصادی / اقتصاددانان از چه باید کردها میگویند
روز چهارشنبه ، 23 تیرماه، اساتید و نخبگان اقتصادی در نشستی سهساعته با حجتالاسلام و المسلمین سیدابراهیم رئیسی به بیان دیدگاهها، نظرات و راهکارهای خود در مورد مواجهه دولت با مشکلات بخش اقتصاد پرداختند.
رئیسی در این نشست بیان کرد: «دولت درمان اقتصاد بیمار کشور را مسئولیت خود میداند، اما راهکارها و نحوه اجرای این راهکارها را با تکیه بر نظر کارشناسان انتخاب خواهد کرد. در این مسیر در استفاده از تجارب آزموده شده دیگران با نگاهی باز عمل کرده و محدودیتی در بهرهگیری از تجارب موفق نداریم.»
رئیس جمهور منتخب در ادامه سخنانش محور تمرکز دولت را تحقق عدالت و مقابله با فساد عنوان کرده و افزود: «اجرای عدالت و مقابله جدی با فساد خواسته مردم از ماست و دولت اجرای خواست مردم را با جدیت دنبال خواهد کرد. البته اجرای عدالت از مقابله با فساد جدا نیست، چرا که به هر میزان که عدالت اجرا شود، فساد کاهش خواهد یافت.» در ادامه بخشی از نظرات کارشناسان و نخبگان اقتصادی در این نشست را میخوانید.
اصلاح نظام مالیاتی
شاپور محمدی، عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران | کسری بودجه به یک بیماری و عادت مزمن در دولتهای مختلف تبدیل شده که تأمین این کسری نیز همواره با ایجاد تورم و بیثباتی اقتصادی همراه بوده و مهمترین راه رفع این مشکل، اصلاح نظام درآمدهای مالیاتی و استفاده از داراییهای راکد است.
افزایش سرمایه مالی
غلامرضا مصباحیمقدم، عضو هیئت علمی دانشگاه امامصادق(ع)| کسری بودجه به رقم ۴۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده و هزینههای جاری بیش از ۹۰ درصد بودجه سالانه را میبلعد. همچنین زمان اجرای پروژههای عمرانی به طور متوسط به بیش از ۱۰ سال رسیده است.
اصلاح نظام توزیع ارز
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس| یکی از تصمیمات شجاعانهای که دولت سیزدهم باید اتخاذ کند، اصلاح تصمیم غلط توزیع ارز با نرخ ترجیحی است که بر اساس بررسیهای انجام شده در مجلس، بیش از سهچهارم مابهالتفاوت قیمت آن، به شکل رانت و فساد در کشور توزیع شده است.
شرایط اضطراری اقتصادی
حسین راغفر، عضو هیئت علمی دانشگاه الزهراء(س) | در اثر سیاستهای اجرا شده دولتهای سه دهه گذشته، جمعیت محدودی از درون بخشهای دولتی به ثروت فراوان رسیدهاند و با کنار گذاشتن بخش بزرگی از مردم از متن امور، امروز بزرگترین مانع انجام اصلاحات اساسی شدهاند. همین افراد در حال فضاسازی برای تأثیرگذاری روی تصمیمات و اقدامات دولت سیزدهم هستند.»
چابکسازی دستگاههای دولتی
سیدمحمدرضا سیدنورانی، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی | جلوگیری از اجحاف دستگاههای دولتی و تکریم مردم، لزوم کوچک و چابکسازی دستگاههای دولتی و عمومی غیردولتی، واگذاری مدیریت بنگاههای دولتی به جای واگذاری خود بنگاه، تک نرخی کردن ارز، ادغام بانکهای خصوصی در یکدیگر، مقابله با فساد و جلوگیری از تعارض منافع از جمله راهکارهای خروج از وضعیت نامطلوب اقتصادی است.
کارت هوشمند خدمات شهروندی
احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام | ۳۰ سال است هر چه اجرا شده فقط وضعیت را بدتر کرده و از رئیس جمهوری منتخب درخواست کرد که در اولین اقدام کارت هوشمند غذا، دارو و درمان و آموزش بین مردم توزیع کند تا اندکی فشارها از روی مردم کاسته شود.
تأثیر سلایق گوناگون
محمد خوشچهره، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران| دخالت دادن ایدهها، سلایق و باورهای رؤسای جمهوری در راهکارهای اجرایی یکی از دلایل بروز و انباشت مشکلات اقتصادی بوده است. همچنین باید بدانیم که مشکلات اقتصادی صرفاً با نگاه اقتصادی قابل حل و فصل شدن نیستند چرا که عوامل غیراقتصادی متعددی هستند که در اقتصاد کشور تأثیرگذارند.
شش مشکل اصلی اقتصاد کشور
مسعود نیلی، عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف| در حال حاضر تأمین مالی، تأمین انرژی، تأمین خدمات و بودجه عمومی، خدمات اجتماعی و نظام مبادله با دنیا ۶ مشکل اولویتدار کشور هستند که کارکردهای آنها در حال حاضر به طور کامل مختل است. امروز متأسفانه در آستانه وقوع یک شرایط تورمی شدید غیرقابل کنترل هستیم.
نقش تأمینکنندگی دولت
سیدشمسالدین حسینی، نماینده مجلس و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی| متأسفانه در گذشته به قانون اساسی وفادار نماندیم و با آنکه قرار بود دولت کارفرمای بزرگی نباشد، امروز بزرگترین کارفرمای کشور است. از سوی دیگر قرار بود دولت تأمین کننده نیازهای اساسی و خدمات اجتماعی باشد و نه تولیدکننده، اما متأسفانه دولتهای گذشته ورود ناموفقی در عرصه تولید نیازهای اساسی و خدمات اجتماعی داشتهاند و امروز وضعیت مطلوبی در این زمینه نداریم.
توقف انتقال ثروت از فقرا به ثروتمندان
سیدمهدی زریباف، رئیس مؤسسه مطالعات مبانی و مدلهای اقتصادی بومی| دولت سیزدهم باید بر تحول اقتصادی مبتنی بر عدالت تأکید کند چرا که در سالهای گذشته متأسفانه رویکردهای سرمایهسالارانه در کشور حاکم و در ساختارهای تصمیمسازی و تصمیمگیری نهادینه شده است. دولت آینده بیش از آنکه وارث اقتصاد فقیر دولت دوازدهم باشد، وارث مکانیسم انتقال ثروت از فقرا به ثروتمندان است.
یکپارچه کردن سامانههای اطلاعاتی
محمدرضا فرزین، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی | مجموعهای عظیم از ناترازیها شرایط کشور را بسیار سخت و نگرانکننده کرده، اما انتخاب شما به عنوان رئیس جمهوری امیدی برای حل مشکلات ایجاد کرده است. باید با عملیاتی کردن سامانههای اطلاعاتی و اتصال و یکپارچهکردن این سامانهها، با ایجاد شفافیت کارزار مؤثری برای مبارزه با فساد ایجاد کرد.
تهیه آمار دقیق و واحد
عادل پیغامی، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع)| اطلاعات مغشوش، متفاوت و بعضاً متناقض از یک موضوع واحد یکی از بزرگترین مشکلات کشور است که هیچ گاه ارادهای برای رفع آن وجود نداشته است. عمق حکمرانی دولت منوط به تهیه و ارائه آمار دقیق و واحد است.
جراحی سیاستهای پولی و ارزی
آیتالله ابراهیمی، مدیرعامل سابق بانک انصار| نیاز به یک جراحی جدی در سیاستهای پولی و ارزی داریم. همچنین باید یارانهها را به شکل واقعی و دقیق هدفمند کنیم.
اصلاح نظام تصمیمگیری اقتصادی
محمدهادی زاهدیوفا، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع)|متأسفانه چه بخواهیم و چه نخواهیم، کثرت و انباشت مشکلات، دولت را در اولویتدهی به مسائل دچار دردسر میکند. بهرهوری در بخش دولتی بسیار پایین است که این موضوع به بخش خصوصی نیز تحمیل شده است. برای حل این مسائل در وهله اول باید خود نظام تصمیمگیری اقتصادی را که به یک مشکل تبدیل شده است، اصلاح کنید.
اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی
مجید قاسمی، مدیرعامل بانک پاسارگاد| «بسیاری از مسائلی که به عنوان مشکلات پیش روی دولت در آغاز کار عنوان شد، در سیاستهای اقتصاد مقاومتی دیده شده و به آنها پرداخته شده است. باید با اصلاح نظام تفکر و تصمیمگیری اقتصادی، سیاستهای اقتصاد مقاومتی را محور اصلاح وضعیت قرار داد.»
نظارت مستقیم رئیس جمهور بر نظام مالیاتی
یاسر جبرائیلی، عضو هیئت علمی پژوهشکده حکمت| در کشورهای مختلف، سازمانهای کم اهمیتتر از سازمان امور مالیاتی به شکل مستقیم زیر نظر رئیس جمهوری اداره میشوند و در برخی کشورها حتی ادارات ثبت احوال و املاک زیر نظر سازمان امور مالیاتی فعالیت میکنند. سازمان امور مالیاتی باید از وزارت اقتصاد جدا شده و زیر نظر رئیس جمهوری فعالیت کند.
عدالت در سطح کلان
احسان خاندوزی، نماینده مجلس و عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی| دولت دوازدهم در ایام اخیر افتتاح طرحهای عمرانی را افزایش داده، اما تأثیر ملموسی از این افتتاحها در جامعه مشاهده نمیکنیم چرا که اقتصاد از سطح کلان از دست رفته و در سطح خرد و با افتتاح پروژهها اصلاح نمیشود. دولت سیزدهم باید نابرابریها در کشور را به نفع مردم اصلاح کند.