راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

محمود بهمنی یا کرسی وزارت: شمس الدین حسینی بر سر دوراهی؛ داستان نرم‌افزاری که هیچ گاه آماده نشد

محمد حسینی
آیا محمد حسینی بهمنی را از بانک مرکزی برمی‌دارد و خودش می‌ماند یا به مجلس می‌رود و از خودش و بهمنی دفاع می‌کند

ستاره بختیاری؛ اعتماد؛ میانه راه دولت نهم بود که مدیرکلی از وزارت بازرگانی به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت اقتصاد و امور دارایی از سوی احمدی‌نژاد به ساختمان بهارستان آمد و بعد هم ساکن توپخانه شد. حالا وی با پرچالش‌ترین بحران بانکی تاریخ اقتصاد ایران مواجه شده است و بر سر دوراهی حذف و انتخاب قرار گرفته است. شمس الدین حسینی درس خوانده دکترای اقتصاد دانشگاه آزاد از سال ۷۴ به مدت سه سال مدیر کل حوزه ریاست سازمان برنامه و بودجه کشور بود و شاید کمتر کسی باور می‌کرد که روزگاری ورق برگردد و همای وزارت بر شانه وی بنشیند. اما با ورود سیدمسعود میرکاظمی به عنوان وزیر بازرگانی تحلیل‌های اقتصادی حسینی مورد توجه ساختمان پاستور قرار گرفت. می‌کاظمی، وزیر اسبق بازرگانی برای نخستین بار پای حسینی را به جمع دولتمردان نهم باز کرد و اینگونه بود که شمس الدین در سال ۸۶ به عنوان مدیر کل مطالعات اقتصادی وزارت بازرگانی وزیر را در نشست‌ها و جلسات اقتصادی دولت همراهی می‌کرد.

 

دعوای رهبران اقتصادی دولت و عرض اندام حسینی

در همین گیر و دار بود که بحث اختلاف نظر رییس دولت نهم با دانش جعفری و طهماسب مظاهری بر سر موضوع بانک‌ها و اجرای نرم افزاری که بتوان از طریق آن گیرندگان وام‌های کلان را شناسایی و ردیابی کرد قوت گرفت.

در همین اثنا دعوای مدیریت سیستم بانکی و ایجاد تحول در این سیستم کار را به جایی رساند که علاوه بر دانش جعفری، طهماسب مظاهری و بسیاری از مدیران عامل بانک‌ها نیز برکنار شده یا استعفا دادند.

در همین ایام بود که صمصامی از تیم دولت نهم به سرپرستی وزارت اقتصاد منصوب شد و با اینکه سرپرستی وی شش ماه به طول انجامید هیچ‌گاه حکم وزارت نگرفت.

از سویی شمس الدین حسینی روابط خود را با پاستور محکم‌تر از قبل پیش می‌برد طوری که در دیدار‌هایش با احمدی‌نژاد، موضوع اجرای طرح تحول اقتصادی را مطرح و نقشه‌هایی که برای اقتصاد کشور در سر داشت را بیان کرد و مهر تایید وزارت خود را از رییس جمهور دریافت و پس از اعلام اجرای طرح تحول اقتصادی از سوی احمدی‌نژاد در مردادماه برای کسب رای اعتماد به مجلس معرفی شد.

حسینی از سوی مجلسی‌ها هم با اقبال مواجه شد و برعکس سایر وزرا، ساختمان بهارستان وی را بدون هیچ مخالفی به عنوان وزیر اقتصادبلد مورد تایید قرار داد که این تایید در دولت دهم نیز تکرار شد.

 

پایه‌هایی که روز به روز محکم شدند و نرم‌افزاری که هیچ گاه آماده نشد

وی پس از محکم کردن پایه‌های حضور خود در دولت نهم، استاد خود دکتر پژویان را نیز وارد تیم دولت کرد اما در وزارت اقتصاد هیچ معاون یا کارمندی را تغییر نداد.

نگاهی به چگونگی برکناری دانش جعفری و طهماسب مظاهری هم حکایت از آن دارد در زمانی که صمصامی سرپرستی وزارت اقتصاد را بر عهده داشت، نرم افزاری در دست طراحی بود که بر مبنای آن اطلاعات گیرندگان وام‌های کلان قابل دسترسی می‌شد. اما نکته حساس در آنجا بود که این نرم افزار برای اجرا آماده نبود و همین امر بهانه یی برای اختلاف نظر طهماسب مظاهری رییس کل وقت بانک مرکزی با صمصامی شد.

این اتفاقات در زمانی می‌افتاد که رییس دولت نهم در سخنرانی‌ها و اظهارنظر‌هایش عملکرد بانک‌ها را به باد انتقاد می‌گرفت.

شاید به جرات بتوان ادعا کرد که سیدشمس الدین حسینی کسی به جز پورمحمدی و محمدرضا فرزین را در این وزارتخانه تغییر نداد. به گفته اطرافیانش وی اهل تشکیل تیم و تیم بازی نیست و خیلی سخت دست به تغییر می‌زند. اکنون و با وقوع اختلاس تاریخی در سیستم بانکی کشور وی از سوی مجلس برای برکناری بهمنی تحت فشار قرار دارد.

 

یا حسینی یا بهمنی

به طوری که حمیدرضا فولادگر رییس کمیته اصل ۴۴ مجلس شورای اسلامی که یکی از ۱۵ امضاکننده طرح استیضاح از وزیر اقتصاد است، به فارس گفته اگر شمس الدین حسینی، بهمنی را برکنار کند، دست از استیضاح وی خواهیم کشید.

حال اینکه آیا وزیر اقتصاد در برابر خواسته نمایندگان سر تسلیم فرود می‌آورد یا خیر، سوالی است که در چند روز آینده مشخص می‌شود. اما نکته اینجاست که طی چند ماه اخیر نیز وزیر اقتصاد در خصوص نرخ سکه و ارز تذکراتی را به بهمنی داده بود.

وی در همایش سیاست‌های پولی و بانکی که اردیبهشت امسال برگزار شد، اعلام کرده بود کشور برای ارز دونرخی هزینه‌های بسیاری تحمیل کرده و بانک مرکزی باید به سرعت بازار دونرخی را بشکند و در جایی دیگر هم از محمود بهمنی خواسته بود برای شکستن حباب سکه به سرعت اقدام کند، دستوری که تا به امروز اجرایی نشده است.

با وجود هشدارهایی که وزیر اقتصاد به بهمنی می‌داد، اما زمان طولانی برای شکستن ناقص این حباب سپری شد.

 

شما پدر ما هستید!

اما محمود بهمنی که اختلاس عجیب سه هزار میلیاردی در زمان ریاست وی بر بانک مرکزی رخ داده است: درس خوانده اقتصاد و مدیریت بازرگانی است و پیش از آنکه بر کرسی رییس کلی بنشیند، دبیرکل بانک مرکزی در زمان ریاست طهماسب مظاهری بود. وی در نشستی که چهار صبح یکی از روزهای پایانی سال ۸۶ به ریاست احمدی‌نژاد در قم برگزار شده بود، در جمع مدیران بانک‌های کشور و وزیر اقتصاد در واکنش به توصیه‌های رییس جمهور خطاب به احمدی‌نژاد گفته بود: آقای دکتر شما مثل پدر برای ما هستید: البته نه پدر سنی! در دولت پدر ما هستید و بنده از طرف همه قول می‌دهم که توصیه‌ها اجرایی می‌شوند.

بسیاری همین اظهار لطف بهمنی در جلسه معروف مدیران بانک با رییس جمهوررا در رییس کلی بانک مرکزی وی موثر می‌دانند.

حال که وی پس از سال‌ها حضور در بانک مرکزی با اختلاس بزرگی در سیستم بانکی مواجه شده است، روی لبه تیغ قرار گرفته و هر لحظه امکان برکناری وی از سوی وزیر اقتصاد وجود دارد. باید منتظر ماند و دید که آیا پرونده اختلاس با برکناری بهمنی بسته می‌شود یا شمس الدین برای حفظ خود با شرط مجلس برای برکناری بهمنی کنار می‌آید.

 روزنامه اعتماد، شماره ۲۲۷۸ به تاریخ ۱۴/۷/۹۰، صفحه ۱ (صفحه اول)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.