پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
آخرین آمارهای بانک مرکزی در زمینه ابزارها و تراکنشها منتشر شد. بررسی تحلیلی این آمارها مطمئنا خالی از لطف نخواهد بود. در این متن نگاهی به برخی از نتایجی که میتوان از این دادهها به دست آورد خواهیم داشت. در روزهای آینده تحلیلهای کاملتری از این دادهها و مقایسه آن با استانداردهای جهانی خواهیم داشت.
رشد کارتهای بانکی
مطابق دادههای بانک مرکزی کارتهای بانکی در چند سال گذشته با شیب نسبتا تندی رشد کرده است. این رشد در سال گذشته بیشتر از هر زمان دیگری بوده است و علت آن هم احتمالا به هدفمندی یارانهها و استفاده بیشتر مردم از کارتهای بانکی برمیگردد.
افزایش تعداد ابزارهای پرداخت
متناسب با افزایش تعداد کارتها ابزارهای پرداخت الکترونیک هم رشد داشته است. همان طور که مشاهده میشد در سال گذشته از عطش افزایش پایانههای فروشگاهی کاسته شده است. درباره متناسب بودن این رشد و مقایسه آن با روندهای جهانی در روزهای آینده در راه پرداخت صحبت خواهیم کرد. نمودارها را در ادامه بینید.
پیشروها در صدور کارت بانکی
اما کدام بانکها بیشترین تعداد کارت را در بین مردم دارند. همان طور که در نمودار مشخص است بانکهای ملی، صادرات، تجارت، سپه، ملت، کشاورزی پیشرو در صدور کارت هستند.
اما نسبت تعداد خودپردازهای بانکی چگونه است؟ در نموداری که در ادامه آمده میتوانید این نسبت را ببینید. دولتیها و دولتیهای خصوصی شده بسیار جلوتر از خصوصیها هستند.
اما در مورد پایانههای فروش چه میتوان گفت؟ همان طور که در نمودار دیده میشود نسبت پایانههای فروش هم تا حدودی مانند دستگاههای خودپرداز است. البته در این بخش بانک پارسیان تفاوت بسیاری با دیگر بانکهای خصوصی دارد.
اما برسیم به تراکنش روی ابزارهای مختلف پرداخت. ابتدا تراکنش روی خودپرداز و سهم هر بانک از این تراکنشها و بعد هم سهم هر بانک روی پوز.
اما نسبتی که معمولا کمتر مورد توجه قرار گرفته نسبت پرداخت روی پوز به دریافت پول از طریق دستگاههای خودپرداز است. در ایران توسعه و استفاده از دستگاههای پرداخت متناسب با کشورهای توسعه یافته نبوده است. در واقع با ورود دستگاههای پرداخت رفتار مردم تغییر نکرده است و همه چیز تقریبا مانند گذشته است و فقط ظاهر آن تغییر کرده است. اگر در گذشته مردم از شعبههای بانکها پول میگرفتند و آن را در کیف خود میگذاشتند و خرج میکردند امروز از دستگاههای خودپرداز پول میگیرند و آن را خرج میکنند. در واقع رفتار تغییر نکرده است و هنوز پول فیزیکی از مبادلات مالی حذف نشده است. نسبت تعداد تراکنش روی پوز به تعداد تراکنش روی خودپرداز در ایران ۰.۵ است در حالی که این رقم برای کشوری مثل کانادا ۱۰ است. طبق آخرین آمارها در کانادا از هر ۳ نفر ۲ نفر از اینترنت برای انجام تراکنشهای مالی استفاده میکنند. طبق آمارها این رقم در این به چیزی حدود از هر ۱۰۰ نفر ۵ نفر است. در روزهای آینده تحلیلهای بیشتری تقدیم خواهد شد. در پایان شما را به دیدن روند رشد تراکنشهای روی پوز و خودپرداز دعوت میکنیم.