راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

اشپیگل: فرانسه، بریتانیا و آلمان بر سر تجارت با ایران از طریق کانال ویژه مالی (SPV) به توافق رسیده‌اند

پس از آنکه شبکه بلومبرگ به نقل از دیپلمات‌های اروپایی از احتمال راه‌اندازی کانال مالی ویژه اروپا با ایران در روز دوشنبه خبر داد، اشپیگل آنلاین نوشت: «براساس اطلاعاتی که به‌دست آورده فرانسه، بریتانیا و آلمان بر سر تجارت با ایران از طریق کانال ویژه مالی به توافق رسیده‌اند.»

به گزارش دنیای اقتصاد، به نقل از مجله اشپیگل، فرانسه، بریتانیا و آلمان بر سر تجارت با ایران از طریق کانال ویژه مالی موسوم به SPV، به توافق رسیده‌اند. وزیر امورخارجه فرانسه پیش‌تر اعلام کرده بود که سازوکار مالی ویژه موسوم به SPV برای همکاری‌های تجاری میان اروپا و ایران باید طی چند روز آینده به اجرا درآید. قرار است تبادلات تجاری با ایران با وجود تحریم‌های آمریکا از این کانال ادامه یابد. دفتر مرکزی این نهاد در پاریس خواهد بود، آلمان مدیریت آن را به عهده می‌گیرد و بریتانیا نیز مسوول بخش حسابداری و حسابرسی آن خواهد بود. به نوشته اشپیگل، به‌رغم آنکه این سه کشور مهم اروپایی بر سر این کانال مالی مذاکره کرده‌اند، اما این کانال یک نهاد اروپایی محسوب نمی‌شود.

براساس گزارش اشپیگل، آمریکا بارها شرکت‌های اروپایی را تهدید کرده است که در صورت معامله تجاری با ایران تحریم خواهند شد. به‌رغم این تهدیدها سه کشور اروپایی امضاءکننده توافق‌نامه هسته‌ای با ایران بر سر ایجاد یک کانال ویژه مالی معروف به SPV برای دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران به توافق رسیده‌اند. اشپیگل آنلاین روز شنبه ششم بهمن گزارش داد که نمایندگان فرانسه، آلمان و بریتانیا جزئیات کانال ویژه مالی را روز دوشنبه ۲۸ ژانویه (نهم بهمن) در بروکسل بررسی خواهند کرد. این کانال مالی ویژه طبق نوشته اشپیگل تضمینی برای انجام معامله تجاری اروپا با ایران (بدون دلار آمریکا) خواهد بود.

 

اساس، ایده و زمان راه اندازی SPV

اساس کار این کانال ویژه مالی «تبادل کالا به کالا» خواهد بود و طوری برنامه‌ریزی می‌شود که پاسخگوی تبادلات مالی شرکت‌های ایرانی و اروپایی باشد. طبق نوشته اشپیگل آنلاین ایران می‌تواند پولی را که از فروش نفت به اروپا به‌دست می‌آورد مستقیما به حساب شرکت‌های اروپایی که به ایران کالا می‌فروشند، واریز کند.
ایده تاسیس یک کانال ویژه مالی مستقل از دلار آمریکا بعد از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های آمریکا علیه ایران مطرح شد. همچنین کمیسیون اروپا نیز اخیرا اعلام کرده بود که به‌زودی قصد دارد کانال مالی ویژه اروپا با ایران را راه‌اندازی کند تا شرکت‌های اروپایی بتوانند خود را از آسیب تحریم‌های آمریکا علیه ایران دور نگه دارند.

به گزارش شبکه خبری بلومبرگ، سه دیپلمات اروپایی دراین‌باره گفته‌اند که احتمال دارد راه‌اندازی رسمی این سازوکار روز دوشنبه انجام شود. هایکو ماس وزیر خارجه آلمان در گفت‌وگو با اشپیگل در اوایل ژانویه اظهار امیدواری کرده بود که کانال مالی ویژه در هفته‌های آینده نهایی شود. او گفته است در شرایط رویارویی با آمریکا ایجاد کانال مالی ویژه‌کاری دشوار است. پیش‌تر هم مایا کوچیجانکیچ، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص راه‌اندازی مکانیزم مالی همکاری با ایران گفته بود که طبق اطلاعات به‌دست‌آمده، کار ادامه دارد و پیشرفت‌های خوبی در این خصوص حاصل‌شده است

 

دلیل تعلل در اجرای SPV

همچنین هفته گذشته علی ماجدی، سفیر پیشین ایران در آلمان، در گفت‌وگو با «ایسنا» در خصوص چرایی اجرا نشدن SPV تا به امروز تاکید کرد: «اروپایی‌ها تلاش دارند سازوکار SPV را با توافق آمریکایی‌ها تدوین کنند و در همین چارچوب مذاکراتی را به‌صورت منظم با دولت واشنگتن انجام داده‌اند و اگر تاکنون SPV اجرایی و عملیاتی نشده به‌این‌علت است که اروپایی‌ها در مذاکراتشان با آمریکا به توافق نرسیده‌اند.»

علی ماجدی با بیان اینکه اروپایی‌ها به دنبال اخذ موافقت آمریکایی‌ها در مورد SPV هستند، گفت: «در اروپایی‌ها اراده سیاسی برای حمایت و حفظ برجام وجود دارد، اما اجرای این اراده سیاسی باید با توافق آمریکا همراه باشد.»

از سوی دیگر منابع مطلع در اتحادیه اروپا خبر دادند که روز هشتم بهمن ماه و پس از ثبت رسمی «سازوکار ویژه» این اتحادیه برای تجارت با ایران، «جمع‌بندی» شورای اروپا در مورد مسائل مرتبط با ایران احتمالا به تصویب خواهد رسید. بنا بر پیش‌نویس این «جمع‌بندی» اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای در قبال ایران که قرار است هفته آینده تصویب شود، درباره نقش ایران در تنش‌های منطقه، و برنامه موشکی تهران ابراز نگرانی کرده است، اما همچنان از همکاری با ایران و حمایت از برجام سخن می‌گوید. در سازوکار اتحادیه اروپا، «جمع‌بندی» مجموعه‌ای از موضع‌گیری‌های سیاسی در مورد یک موضوع خاص است که طی گفت‌وگوها در شورای اروپا تصویب می‌شود.

 

ابهامات راه‌اندازی SPV

از دیگر سو رحمان قهرمان‌پور، کارشناس مسائل بین‌الملل نیز در گفت‌وگویی درباره راه‌اندازی کانال ویژه مالی و انتظارات از این روند گفت: «انتظار است SPV صرفا کالاهای انسانی و حیاتی را در برنگیرد و ایران بتواند بدون محدودیت از این کانال برداشت مالی انجام دهد.»

قهرمان‌پور در گفت‌وگو با «ایسنا» گفت: «در بحث SPV در هفته گذشته دو ابهام به وجود آمد اول اینکه ابتدا اعلام شد در شورای وزیران اروپا بر سر این مساله به تفاهم نرسیده‌اند و بعد از سوی منابعی در ایران و وزیر خارجه فرانسه خبر داده شد که هفته جاری SPV اعلام خواهد شد، بنابراین چندان نمی‌توانیم بگوییم واقعا این مساله به‌زودی اعلام می‌شود یا خیر.»

او گفت: «همچنین در اینکه SPV، همه ابعاد و کالاها را در برمی‌گیرد یا فقط HSPV یا کالاهایی که بعد انسانی و حیاتی دارند، هنوز مبهم است. ایران نمی‌خواهد این سازوکار صرفا منوط به این نوع کالاها باشد. همچنین ایران نمی‌خواهد آزادی عملش در این سازوکار برای برداشت‌های مالی و نقل‌وانتقال پول محدود باشد. ایران می‌خواهد هرچه وارد کانال می‌شود به‌طور دلخواه برداشت کند، این در حالی است که برخی مقامات آمریکایی و اروپایی معتقدند اگر این اختیار به ایران داده شود نگرانی‌هایی به وجود می‌آید.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.