پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
برگزاری کلاس درسی با عنوان «مبانی بلاکچین و رمزارزها» در دانشکدهی مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف
از ابتدای ترم تحصیلی پاییز ۹۷، درسی با عنوان «مبانی بلاکچین و رمزارزها» در دانشکدهی مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف با هدف آشنا کردن دانشجویان با مبانی نظری و عملی بلاکچین و کاربردهای آن و همچنین آماده کردن دانشجویان برای شروع پژوهش یا توسعه محصولات جدید در این زمینه، برگزار شده است. درباره این واحد درسی، با محمدعلی مداح علی استاد این درس گفتوگوی کوتاهی کردیم.
مداح علی درباره این درس سه واحدی میگوید: «دوره بلاکچین، یک واحد درسی در مقطع فوقلیسانس و دکتری است که ارائه آن در دانشگاه صنعتی شریف تصویب شده و از اولین جلسه آن، سه هفته میگذرد.»
به گفته مداح علی، تاکنون بیش از ۹۰ نفر در این کلاس شرکت کردهاند که از این تعداد، حدود ۵۰ نفر از دانشجویان دانشگاه شریف و از دانشکدههای برق، کامپیوتر و ریاضی هستند که در انتخاب واحد این ترم خود، این درس را برداشتهاند. همچنین تعدادی از دانشجویان دوره لیسانس این دانشگاه نیز در این درس شرکت کردهاند و حدود ۴۰ نفر نیز بهصورت مستمع آزاد در این کلاس شرکت میکنند.
او درباره تعداد جلسههای این درس گفت: «درس مبانی بلاکچین و رمزارزها، درس رسمی دانشگاه است و در ۳۰ جلسه ارائه میشود و تاکنون شش جلسه از آن گذشته است.»
مداح علی در خصوص هدف از ارائه این درس توضیح داد: «هدف از این درس، ارائه مبانی علمی فناوری بلاکچین و ارزهای رمزنگاریشده است. در کل ۱۱ فصل در این واحد درسی ارائه میشود که بهصورت مفصل مبانی بلاکچین و ارزهای رمزنگاریشده را تدریس میکنیم و شامل هم تمرینهای عملی و هم تمرینهای تئوری است. تاکنون نیز بحثهای کریپتوگرافی (رمزنگاری) و معرفی ارزهای رمزنگاری را درس دادهایم و مبانی سیستمهای توزیع شده را در جلسههای آینده تدریس میکنیم. سپس مبانی بلاکچین را درس میدهیم که قسمتی از آن درباره بیتکوین و اتریوم است. بعد از چند جلسه، از این مباحث فاصله میگیریم و راجع به سیستمهای مبتنی بر بلاکچین، امنیت داده در سیستمهای بلاکچین و اینکه چگونه میتوان به یک سیستم بلاکچین حمله کرد و با آن مقابله کرد، صحبت خواهیم کرد. همچنین در طی این درس به بررسی انواع کوین های دیگر به جز بیت کوین و اتریوم، تفاوت های آنها با هم، نقاط ضعف و قوت هریک، و همچنین مشکلات و مسائل داغ و به روز مرتبط با تکنولوژی بلاکچین از جمله، مقیاس پذیری، امنیت و حریم خصوصی می پردازیم.»
به گفته مداح علی چون مطالب مربوط به فناوری بلاکچین و ارزهای رمزنگاریشده پراکنده و بیشتر مطالب نیز بهصورت مقاله هستند، هنوز منبع خوبی را برای تدریس پیدا نکردهاند. او دراینباره توضیح داد: «چون ما میخواهیم به مباحث بلاکچین و ارزهای رمزنگاریشده بهصورت آکادمیک و پایهای بپردازیم، هنوز منبع خوب و مشخصی را پیدا نکردهایم. به همین منظور نیز بنده ۲۵ دستیار آموزشی دارم و تیم بزرگی را ایجاد کردهایم که هر ۵ نفر، گزارش و مقالههایی را درباره یکی از یازده فصل میخوانند، مطالب را خلاصه و تدوین میکنند و درنهایت مطالب به کمک بنده ویراستاری و تدریس میشود.»
به گفته مداح علی، قاعدتاً به این صورت است که زمانی که درسی در دانشگاه ارائه میشود، سالی یکبار ارائه خواهد شد؛ بنابراین سال آینده همین موقع دوره دوم این درس در دانشگاه شریف ارائه خواهد شد.
در پایان نیز مدرس این درس گفت: «با توجه به اینکه سیستمهای مبتنی بر بلاکچین توسعه پیدا کردهاند، بهاحتمالزیاد در سالهای آینده در کشور کاربردهای زیادی پیدا خواهد کرد و سیستمهای کشور مبتنی بر بلاکچین خواهند شد؛ بنابراین لازم است که دانشگاههای ما به مبانی تکنولوژی بلاکچین بهصورت علمی و پایهای بپردازند و سطح دانشی کشور را در این زمینه بالا ببرند. در کشور دورههای بلاکچین زیاد برگزار میشود، اما این دورهها بیشتر بهصورت آموزش developing است و به این موضوع میپردازند که برای مثال در پلتفرم اتریوم چگونه برنامهریزی انجام شود اما دورهای که به مبانی پایهای این موضوع بپردازد، وجود ندارد و لازم است که این خلأ را پر کنیم و علاوه بر اینکه نیروی لازم برای شرکتها را از این طریق تأمین کنیم، بتوانیم تولید علم و بررسی پایهها را نیز انجام دهیم.»