پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
وقتی یک تعطیلات کافیست برای حذف شدن از بازار کار
مصطفی ثابتی، مدیرعامل هلدینگ توسعه فناوری اطلاعات گردشگری ایران / در نوروز امسال اتفاق جدیدی رخ داد، تصور کنید یک گرافیست بعد از یک سال کار پرچالش، به استقبال تعطیلات نوروزی میرود. پانزده روز استراحت، سفر، دوری از فضای کاری. مثل هر سال. اما وقتی برمیگردد، میفهمد که شرایط تغییر کرده: طی همین مدت، مدلی از هوش مصنوعی منتشر شده که میتواند در چند ثانیه، تصویری خلق کند که پیش از این، ساعتها زمان، مهارت و خلاقیت انسانی نیاز داشت.
همکارانش از ابزار جدید استفاده میکنند. مشتریانی که تا دیروز منتظر طراحیهای او بودند، حالا دیگر نیازی به او ندارند. و خودش، هنوز در شوک این است که در تعطیلات نوروزی، شغلش بیصدا حذف شده است.
شاید بهنظر برسد این داستان اغراقآمیز است، اما دقیقاً همین اتفاق در روزهای اخیر افتاد و این فقط شروع ماجرا است پیش از این هم بارها چنین اتفاقی در طول تاریخ بشر رخ داده اما نه به این سرعت، معمولا سالها طول میکشید تا تغییرات با این عمق و تأثیر به وقوع بپیوندد. ما وارد دورانی شدهایم که در آن، فاصله بین حضور و حذف ممکن است تنها چند روز باشد.
این فقط یک اتفاق تکنولوژیک یا ظهور یک ابزار جدید نیست، از دیدگاه من یک دگرگونی در مفهوم کار و نقش انسان در ساختار سازمان و کسبوکار است. آنچه مسلم است دیگر نمیتوان با تصور و فرضیات گذشته به مسیر ادامه داد. شوک تکنولوژی موضوع جدیدی نیست. تاریخ بشر پر از لحظاتی است که در آن، یک کشف یا ابزار، همهچیز را دگرگون کرده است.
اما آنچه امروز با آن مواجهایم، هم در شدت، هم در سرعت، و هم در گستره اثر، بیسابقه است. پیش از این و در انقلاب کشاورزی انسانها از شکارچی به کشاورز تبدیل شدند و زندگی آنها ساکن شد و مدل جامعه تغییر کرد. در انقلاب صنعتی خط تولید و ماشین بخار بسیاری از مشاغل را در طی چند سال از بین برد و مشاغل جدیدی جایگزین شدند. در عصر انقلاب دیجیتال بخش عمدهای از فعالیتهای مربوط به ذخیره و پردازش دادهها جایگزین شدند و امروز با وقوع انقلاب هوش مصنوعی برای اولینبار، با فناوریای مواجهایم که وارد قلمرو ذهن انسان شده است: تفکر، تحلیل، تولید، خلاقیت، حتی تصمیمگیری. و این یعنی نهتنها شغلهای فیزیکی، بلکه شغلهای فکری، تحلیلی، هنری و مدیریتی هم در معرض بازتعریف قرار گرفتهاند.
امروز نقش انسان در حال بازتعریف است، ابزارها، بهویژه هوش مصنوعی، حالا میتوانند بسیاری از کارهای ما را انجام دهند، سریعتر، ارزانتر و گاهی با خلاقیتی فراتر از انسان. اما هنوز چیزی هست که منحصراً انسانی باقی مانده است: درک، تفسیر، الهام گرفتن، و خلاقانه استفادهکردن از ابزارها است.
نقش ما از «کسی که کار را انجام میدهد» به «کسی که تصمیم میگیرد چه کاری ارزش انجام دادن دارد تغییر کرده است»، واژه کلیدی این دوران انطباق پذیری است برخلاف تصور عمومی، انطباق فقط یاد گرفتن یک ابزار جدید یا شرکت در یک دوره آموزشی نیست انطباق یک سبک رفتاری و نوع نگاه به زندگی و مدل تعامل با فناوریها و شرایط جدید زندگی در کار است که میتواند رمز موفقیت در مسیر حرفهای و همچنین کسبوکار باشد.
نقش سازمان و مدیران آن برای تغییر نوع نگاه به آموزش و نقش نیروی انسانی و برنامهریزی برای توانمند کردن نیروی انسانی مطابق با شرایط جدید اجتنابناپذیر است و میتواند تأثیر بزرگی در سرنوشت سازمان و سرمایه انسانی آن داشته باشد.