پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
بهترین زمان برای سرمایهگذاری چه ماهی است؟
در سالهای اخیر، سرمایهگذاری در بازارهای مالی از یک انتخاب شخصی به یک ضرورت تبدیل شده است. با کاهش تدریجی ارزش پول ملی از اواخر سال ۱۳۹۶ و شدت گرفتن آن از بهار ۱۳۹۷ تاکنون، سرمایه گذاری در بورس و سایر بازارهای مالی مانند طلا، ارز و رمزارزها افزایش یافته و بسیاری از مردم به دنبال راهی برای حفظ ارزش سرمایههای خود هستند.
به گزارش روابط عمومی کارآمد، بررسیهای انجامشده نشان میدهد که ماه پایانی هر سال، یعنی اسفند، و ماه ابتدایی سال جدید، یعنی فروردین، میتوانند بهترین زمان برای سرمایه گذاری در داراییهای مختلف باشند. در نمودار زیر، بازدهی بازارهای ارز، طلا و بورس از اسفند ۱۳۹۶ تا اسفند ۱۳۹۷ قابل مشاهده است:
همانطور که مشخص است، بهاستثنای سال ۱۳۹۶، بورس همواره در اسفندماه بازدهی مثبت داشته و به یکی از بهترین گزینهها برای سرمایهگذاری در این ماه تبدیل شده است. بهطور میانگین، بازار سهام در اسفندماه نزدیک به ۸ درصد بازدهی داشته است و میانگین بازدهی طلا نیز مشابه بازار سهام بوده است. دلار آمریکا در بازار آزاد پایینترین بازدهی را نسبت به سایر گزینهها در اسفندماه داشته و طی سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۲ بهطور میانگین تنها ۳ درصد بازدهی را ثبت کرده است.
این بررسیها نشان میدهد که انتظارات تورمی در اسفندماه نقش کلیدی در تعیین بازدهی بازارها ایفا میکند.
تأثیر نرخ ارز و تورم بر بازارها
نکته قابلتوجه دیگر در اسفندماه، بازدهی دلار است. در سالهایی که نرخ ارز بیش از ۵ درصد رشد کرده، معمولاً در فروردینماه نوسانات ارزی رخ داده است. بهعنوان مثال، در اسفند ۱۳۹۶ دلار ۱۰ درصد رشد داشت و در فروردین ۱۳۹۷ از حدود ۴۲۰۰ تومان به نزدیک ۸۰۰۰ تومان رسید. لازم به ذکر است که نرخ ارز در طول سال ۱۳۹۷ تا آستانه ۲۰ هزار تومان نیز افزایش یافت.
مثال نزدیکتر، اسفند ۱۴۰۲ است. در آخرین ماه سال گذشته، نرخ ارز ۷ درصد افزایش پیدا کرد و با تشدید درگیریهای منطقهای از ۶۰ هزار تومان به ۷۰ هزار تومان در فروردین سال جاری رسید. بنابراین، رصد بازار ارز و انتظارات تورمی در اسفندماه میتواند مسیر سرمایهگذاری در سال آینده را تا حد زیادی مشخص کند.
در کوتاهمدت، نرخ ارز تأثیر مستقیمی بر قیمت طلا دارد، درحالیکه اثر آن بر بازار سهام معمولاً با تأخیر چند هفته تا چند ماه نمایان میشود.
سرمایه گذاری در ابتدای سال؛ یک انتخاب مناسب برای بلندمدت
همانطور که در ابتدا اشاره شد، سرمایه گذاری در ابتدای سال برای بازه زمانی بلندمدت یا میانمدت میتواند گزینه مطلوبی باشد. نمودار زیر بازدهی سالانه بازارها از ابتدای سال تا انتهای سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۳ را بررسی کرده است:
همانطور که در نمودار مشاهده میشود، سرمایهگذاری از ابتدای سال تا پایان سال در تمامی بازارها هیچگاه بازدهی منفی نداشته است. تنها در سالهای ۱۳۹۶، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲ این بازارها بازدهی پایینی ثبت کردهاند.
سال ۱۳۹۶ برای اقتصاد ایران یک سال استثنایی بود، بهطوریکه در پایان این سال نرخ تورم زیر ۱۰ درصد و رشد اقتصادی ۱۲ درصدی محقق شد. در سال ۱۴۰۰، خوشبینیها نسبت به توافق میان ایران و غرب باعث کاهش انتظارات تورمی شد و در نتیجه تمامی بازارها سال آرامی را تجربه کردند. در سال ۱۴۰۲، افزایش شدید نرخ بهره و سیاستهای انقباضی بانک مرکزی تا حد زیادی مانع رشد بازارها شد.
راهکارهای سرمایه گذاری در شرایط تورمی
آنچه در سال جاری در فضای اقتصاد و بازارهای مالی مشاهده شده، تشدید انتظارات تورمی برای سال آینده است. به نظر میرسد که شوکهای سیاسی و اقتصادی در سال ۱۴۰۴ نیز ادامه داشته باشد. در چنین شرایطی، تشکیل یک سبد سرمایهگذاری متنوع از داراییهای ضدتورمی مانند طلا، سهام و اوراق درآمد ثابت میتواند ارزش سرمایه را در برابر تورم حفظ کند.
بازار سرمایه با ارائه ابزارهای متنوع، امکان تشکیل چنین سبدی را فراهم کرده است. سرمایهگذاران میتوانند با خرید صندوقهای سرمایهگذاری طلا، صندوقهای سهامی و صندوقهای درآمد ثابت، بدون نیاز به دانش تخصصی در حوزه سرمایهگذاری، سبدی متنوع از داراییها را با مدیریت حرفهای تشکیل دهند.
علاقهمندان برای شروع سرمایهگذاری میتوانند به این لینک مراجعه کنند.