پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
مهمترین چالش ریال دیجیتال بحث کاربردپذیری آن است
مسعود ملک، مدیرعامل صرافی «تبدیل»، در گفتوگو با رسانه «رمزارز» نظرش را درباره ریال دیجیتال بیان کرد
پس از اجرایی شدن ریال دیجیتال در جزیره کیش، اکنون بانک مرکزی و نهادهای مربوطه به دنبال گسترش آن در کل کشورند. کارشناسان این نهادها از ریال دیجیتال بهعنوان یک فناوری جدید و کمککننده به رونق اقتصاد دیجیتال در کشور صحبت میکنند. اما قبل از گسترش ریال دیجیتال، بهعنوان یک ابزار بلاکچینی و رمزارزی، باید به صنعت رمزارز که امروز بیش از ۱۰ میلیون کاربر دارد و حداقل هشت سال است که در کشور حیات دارد توجه شود. برای دانستن نظرات مدیران این صنعت در کشور، سراغ مسعود ملک، مدیرعامل صرافی رمزارز تبدیل رفتیم تا نظرش را جویا شویم.
ملک درباره تجربه انتشار توکنهایی با پشتوانه پول گفت: «اطلاعات دقیقی درباره تجربه CBDC در دنیا ندارم، اما در تجربههای مشابه دیگری مانند استیبلکوینها در جهان مانند تتر که منظورم ارز دلار است، به دلایل مختلف ازجمله کمک به جابهجایی سریع پول، نظارت درست بر این دارایی و تسهیل مبادلات بینالمللی، تجربههایی خیلی موفقی دیدهام.»
او درباره امکان اجرای ریال دیجیتال از نظر مباحث فنی بیان کرد: «به نظر من، قسمت اجرایی خیلی پیچیده نیست و همین الان پروژههای پیچیدهتری در صرافیها اجرا میشوند و بانک مرکزی هم قطعاً میتواند با کمک گرفتن از متخصصان، پروژه را گسترش دهد. مسئله این پروژه به نظر من کاربرد آن است؛ مثلاً درباره استیبلکوینی با پشتوانه دلار که کاربرد بینالمللی دارد، باید ببینیم اگر میخواهیم ریال دیجیتال را گسترش دهیم، قرار است چه کاربردی برای ما ایجاد و کارمان را تسهیل کند. مثلاً اگر قرار بود از ریال در معاملات بینالمللی استفاده کنیم، وجود ریال دیجیتال باعث تسهیل آن میشد یا در ایران سقفی را که بابت معاملات تراکنشهای بانکی وجود دارد با آمدن ریال دیجیتال بردارند.»
مدیرعامل تبدیل با اشاره به پروژههای مرتبط با فینتک مطرح کرد: «تجربه من از فینتک در ایران این است که بانک مرکزی و نهادهای قانونگذار معمولاً با سختگیری زیاد با این مبحث روبهرو میشوند و هیچوقت وضعیت اسکیل شدن پروژهای غیر از پروژههای ملی مثل شاپرک، شتاب یا هر سیستم بانکی انجامشده را ندیدم و حدسم از دغدغهها و وضع موجود این است که قرار است تمام سختگیریهایی که درباره مثلاً جابهجایی تومان در شبکه بانکی وجود دارد حالا روی ریال دیجیتال اعمال شود. میفهمم که با وجود ریال دیجیتال سرعت نقلوانتقالات داخلی افزایش مییابد و برای مثال محدودیت شبانهروزی ندارد. فقط به شرطی که محدودیتهایی از قبیل سقف و ساعت اجرا را نداشته باشد میتواند کاربردی باشد. همچنین ممکن است بتواند ما را از برخی زیرساختهای بانکی بینیاز کند.»
او درباره موضوع تعجیل بانک مرکزی برای پیادهسازی ریال دیجیتال گفت: «بهطور مستقیم متوجه نمیشوم که چرا این کار در کشور اجرایی میشود. حدسی که میتوانم برای این موضوع بزنم این است که شاید بهعنوان برخی از اهدافی که در مجموعهها تعریف میشود، که استفاده از فناوریهای جدید نیز جزئی از آن است، در بانک مرکزی هدف توسعه ریال دیجیتال اتخاذ شده است. احساس میکنم درک درستی از رمزارز در سیستم بانکی وجود ندارد و بهعنوان یک نوآوری روی این موضوع دست گذاشتهاند.»
مدیرعامل تبدیل در پایان صحبتهایش بیان کرد: «میدانید که در این چند ماه اخیر سختگیریهای بانک مرکزی و شرایط پرداختی روی صرافیها که مستقیماً اکوسیستم رمزارز را تحت تأثیر قرار میدهد خیلی بیشتر شده و فعالان این حوزه عملاً در وضعیت «مرا به خیر تو امید نیست، شر مرسان!» قرار دارند. من فکر میکنم اکنون به جای رفتن به سمت اجرای CBDC نیاز است چالشهای آنچه بهعنوان صنعت وجود داشته و نزدیک ۱۰ میلیون کاربر دارد را حل کنیم.»