پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
نیاز به ۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری در زیرساخت دیجیتال برای بازگشت به شرایط عادی داریم
در دومین پنل رویداد زیرساخت دیجیتال مسائل تولید و تأمین در این صنعت بررسی شد
پنل «از تولید تا تأمین؛ همه مسیرهای یک صنعت» در اولین رویداد زیرساخت دیجیتال برگزار شد. در این پنل کارشناسان به مسائل تاثیرگذار در این صنعت همچون تخصیص ارز و تحریم پرداختند.
این پنل با حضور رضا بیات ترک، مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی، مازیار نوربخش، رئیس هیئتمدیره هوگر، احمدعلی خطیبزاده، معاون بازرگانی و بینالمللی فناپتک و راهبری رضا جمیلی مدیر توسعه کسبوکار کارخانه نوآوری رسانه راهکار برگزار شد.
در آینده نزدیک اقتصاد دیگری جز اقتصاد دیجیتال نخواهیم داشت
رضا بیات ترک، مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی در این پنل عنوان کرد: «در آینده نزدیک به جایی میرسیم که در اقتصاد چیزی به جز اقتصاد دیجیتال نخواهیم داشت و این اهمیت زیرساخت دیجیتال را نشان میدهد.»
او در بخش دیگری از صحبتهای خود عنوان کرد: «در شرایطی که داریم باید از منابع استفاده بهینه داشته باشیم و این منابع را بین بخشهای مختلف به اشتراک بگذاریم. توسعه فضاهای ابری که به این صورت بتوانند منابع را مدیریت کنند، میتوانند مفید باشند.»
او ضمن تأکید بر این موضوع که اولویتها برای تخصیص ارز صرفاً در بانک مرکزی تعیین نمیشود بیان کرد که اقتصاد دیجیتال یکی از اولویتهای بانک مرکزی و سایر بخشهای حاکمیت است.»
او در پایان عنوان کرد که نظر بانک مرکزی این است که باید گشایشهایی در این زمینه صورت گیرد.
برای توسعه زیرساخت دیجیتال باید به مسئله رفع تحریمها بپردازیم
مازیار نوربخش، رئیس هیئتمدیره هوگر در یکی از پنلهای رویداد زیرساخت دیجیتال با عنوان «از تولید تا تأمین همه مسیرهای یک صنعت» به راهبری رضا جمیلی، مدیر توسعه کسبوکار راهکار درباره راهکارها و مسیرهایی که به بهبود وضعیت زیرساخت کشور کمک میکند گفت: «راهکارها مشخص است. همان قدر که به چالشها تسلط داریم، راهکار هم وجود دارد؛ اما اراده نیز باید وجود داشته باشد. مسئله اصلی ما تحریم است. تحریمهای مالی FATF واردات دستگاهها را برای واردکننده و تولیدکننده سخت میکند.»
او در ادامه بیان کرد: «اگر بخواهیم زیرساخت دیجیتال توسعه پیدا کند باید به موضوع رفع تحریمها بپردازیم.
یک جایی میبینیم که سرمایهگذاری و ارز برای هزینههایی مثل فیلترینگ استفاده میشود. از طرفی میبینیم تأمین ارز برای زیرساختها تأمین نمیشود و تجهیزات در اختیار قرار نمیگیرد. دولت باید به اهمیت این موضع پی ببرد و اقدام کند و همچنین تحریمها برطرف شود.»
رئیس هیئتمدیره هوگر در پاسخ به این سؤال که وضعیت فعلی زیرساخت دیجیتال کشور اقتصاد دیجیتال ما در چه نقطهای متوقف خواهد شد، اظهار کرد: «ما در بحث زیرساخت به شدت عقب هستیم و زیرساختهای ما در بسیاری از جاها فرسوده شده است. در بحث زیرساخت دیجیتال در بانکها بهترین حالت را داریم و برخی از بانکها در این زمینه به روز هستند. اولین چیزی که در زیرساخت دیجیتال احتیاج داریم اینترنت و برطرف شدن فیلترینگ است.»
نوربخش همچنین خاطرنشان کرد: «ما در رمیس تیم سی و چند نفره از متخصصان آیتی داریم که زیرساخت بسیاری از بانکها، تأمین اجتماعی و ثبت احوال فراهم کردیم.»
او با اشاره به اینکه بسیاری از بانکها با یک یا دو دیتاسنتر کار میکنند، بیان کرد: «برای اینکه بتوانیم در این بحث حرفی داشته باشیم و به ۱۰ تا ۱۵ درصد رشد در اقتصاد دیجیتال برسیم به زیرساختهای بهروز نیاز داریم. تولید تجهیزات آیتی و فناوریهای روز، که در کشورمان منابع محدودی داریم و اگر بخواهیم همه چیز را خودمان تولید کنیم دچار مشکل میشویم. کار مطالعات استراتژیک در سطح دولت باید انجام شود که به تولید چه چیزهایی بپردازیم.»
رضا جمیلی در این پنل مطرح کرد: «امارات برای توسعه دیتاسنتر استراتژی پارتنرهایی مثل گوگل و آمازون دارد. در وضعیت تحریمی تکلیف ما چه میشود؟» نوربخش در پاسخ اذعان داشت: «به نظر من این مسیری که در حال حاضر طی میکنیم در دراز مدت جواب نمیدهد و باید تحریمها برطرف شود. هر چه بتوانیم ارتباطات را توسعه دهیم و به لبههای تکنولوژی نزدیک شویم، بهره بیشتری میبریم. دیتاسنترها باید با بهترین تکنولوژیهای روز و با بهترین قیمت انجام شود و نباید منابع هدر رود.»
او درباره نگرانی اکوسیستم زیرساخت دیجیتال و اولویتهای اصلی آن گفت: «اگر ما بحث اقتصاد دیجیتال را در کشورهای توسعهیافته را بخواهیم مورد هدف قرار دهیم، این روند جوابگو نخواهد بود. مهمترین و اصلیترین موضوع و راهکاری که به ذهنم میرسد این است که دولت در اقدامات خود از بخش خصوصی استفاده کند. این راهحلهای فعلی کوتاهمدت است و باید برای بلندمدت فکری کنیم.»
به ۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است تا حوزه زیرساخت به حالت عادی برگردد
احمدعلی خطیبزاده، معاون بازرگانی و بینالمللی فناپتک در ادامه این پنل که با راهبری رضا جمیلی، مدیر توسعه کسبوکار کارخانه نوآوری رسانه راهکار بیان کرد: مشکل اصلی در حوزه زیرساخت دیجیتال تأمین نقدینگی است. در حال حاضر به ۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است تا حوزه زیرساخت به حالت عادی برگردد.
او با تأکید بر این که زیرساخت ارتباطی بسیار مهم است، عنوان کرد: به تجهیزات برای استفاده از این زیرساختها نیاز است. محصولاتی که مردم بتوانند از آن استفاده کنند. اقتصاد دیجیتال در حال وارد شدن به سبک زندگی مردم است. صحبت از افزایش تعرفههای اینترنت بود، بر این باورم که اگر بهرهبرداری درست انجام شود، نقدینگی آن از سوی مردم تأمین میشود.
به گفته خطیبزاده، پلن استراتژیک برای توسعه در کشور وجود ندارد، گمرگ، بانک مرکزی و… یک سری کار میکنند و بخش خصوصی نیز سردرگم مانده با این حال به فعالیت و پیشروی خود ادامه میدهد.
معاون بازرگانی و بینالمللی فناپ تک خاطرنشان کرد: «برای عبور از مشکلات فعلی رسیدن به محصولات اقتصاد دیجیتال دانش فنی است که گره اصلی کار به شمار میرود. تحقق این امر نیز حضور در مراکز دانش دنیاست.
او در بخشی از صحبتهای خود گفت: «در حوزه اقتصاد دیجیتال حدود ۵۰ میلیارد دلار ارز تخصیص داده شد که تاکنون شاید یک سوم تا ۵۰ درصد آن تأمین شده است. مهمترین موضوع در اقتصاد دیجیتال استفاده کامل از زیرساختهای فعلی و کسب درآمد از حوزههای بکر آن است.»