راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

توضیحات شمخانی و کرباسیان مسیر تصویب لوایح  FATF را هموار کرد

در جلسه غیرعلنی مجلس چه گذشت و خروجی آنچه بود؟ علی مطهری، نایب‌رئیس مجلس در حاشیه جلسه دیروز مجلس به درگیری‌های ابتدای جلسه بین مخالفان دولت با مقامات حاضر در صحن اشاره کرد.

به گزارش روزنامه ایران، محمود صادقی، نماینده تهران هرچند بازهم این درگیری را مورداشاره قرار داده اما حرف‌های بیشتری هم از جلسه دیروز مطرح کرد. حرف‌هایی نظیر آمارهای وزیر اقتصاد و موضع‌گیری دبیر شورای عالی امنیت ملی. یا تأکید هم‌زمان شمخانی و لاریجانی بر اینکه دفتر رهبری اعلام کرده در جریان بررسی و تصویب لوایح چهارگانه مربوط به FATF ورود نمی‌کند. صادقی البته پیش‌بینی می‌کند این لوایح بدون مشکل در مجلس تصویب شوند چون به اعتقاد او، جلسه دیروز فاصله منتقدان و موافقان را کمتر کرد.

در جلسه غیرعلنی مجلس آیا صحبت خاصی درباره مسائل مربوط به FATF شد که در بیرون مطرح نشده بود؟ چون به‌هرحال حدود دو سال است که این مسئله در فضای عمومی موردبحث است.

در این جلسه اطلاعات و آمارهای جزئی‌تری ارائه شد که اساساً این لوایح چه تأثیر اجرایی دارند. بیشتر حرف‌هایی که بیرون زده می‌شود، بحث‌های کلی بوده. اما در این جسله مسائل به‌صورت مصداقی و جزئی مطرح شد که البته قسمت زیادی از آن را بهتر است که رسانه‌ای نکنیم.

اما در بخش‌هایی که می‌شود روایت کرد، این است که مثلاً در جلسه وزیر اقتصاد آمار داد که اجرای قانون شفافیت و مبارزه با پول‌شویی تا الآن از چیزی حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی جلوگیری کرده است. در یک مورد هم مثلاً پرونده یک زن خانه‌دار مطرح شد که علی‌الظاهر در این قالب فعالیت بانکی داشته و وقتی موضوع موردبررسی قرارگرفته از طریق حساب‌های بانکی مشخص‌شده که او به یک گروه بزرگ قاچاق مواد مخدر و یک باند تبهکاری ارتباط دارد و ارقام بسیار کلانی از او شناسایی‌شده است. یا در بحث حمله تروریستی مجلس گفته شد که ردیابی عقبه حمله‌کنندگان از طریق ردیابی تراکنش مالی انجام‌شده است.

به چه شکل؟

به‌هرحال گویا از طریق ردیابی حساب‌های بانکی و تراکنش‌های مالی توانسته بودند به افراد این باند و گروه تروریستی برسند و آن‌ها را شناسایی کنند. آقای شمخانی هم در جلسه توضیح داد که این لوایح چهارگانه اول از هر چیز مشکل وزارت اقتصاد را حل می‌کند، نه مشکل وزارت خارجه را. مضاف بر این هم طبق گفته‌های آقای شمخانی، این لوایح بهانه را از دست امریکا می‌گیرد. یعنی امریکا عدم تصویب این لوایح ازجمله لایحه کنوانسیون مبارزه با پول‌شویی را بهانه کرده تا علیه ما تبلیغات راه بیندازد که ایران پشتیبان تروریسم است.

بحث پیوستن به FATF هم در این جلسه مطرح شد؟ نظر مقامات حاضر در این رابطه چه بود؟

می‌گفتند الآن بنا نداریم به FATF بپیوندیم و آن را قبول کنیم. هرچند پذیرش این چهار لایحه راه را برای پیوستن ما باز می‌کند و درواقع پیش‌شرط پیوستن ما به FATF است. اما صحبت این بود که ما برای پیوستن به FATF ملاحظات خاص خود راداریم و باید بعداً درباره آن در جلسه سران نظام تصمیم‌گیری شود. این چهار لایحه اولاً در داخل شفافیت مالی ایجاد می‌کند. مضافاً بر این بهانه را از آمریکایی‌ها می‌گیرد.

بحث همراهی با اروپا نیز در این جلسه مطرح شد؟ به عبارتی مقامات حاضر در جلسه بین پذیرش این لوایح و پشتیبانی اروپا آیا ارتباطی قائل بودند؟

بله قاعدتاً گفتند همین‌طور است. آقای عراقچی هم درباره بیانیه خانم موگرینی توضیح داد که هشت اقدامی که اروپا می‌خواهد بکند، چیست و چه فرآیندی خواهد داشت. مهم‌ترین این موارد که ما هم‌روی آن خیلی اصرار داریم، رفتن به سمت مبادلات بانکی و کنار رفتن موانع است که لازمه اصلی آن شفافیت مالی است. یعنی تصویب آن لوایح کمک می‌کند که اتحادیه اروپا هم بهتر بتواند در مسیر تسهیل خدمات بانکی با کشورمان قرار بگیرد.

محور صحبت‌ها و انتقادات مخالفان دولت از این لوایح چه بود؟ یعنی روی چه مسائلی متمرکزشده بودند؟

قبل از هر چیز من مشاجره‌ها و بحث‌ها را نشانه زنده‌بودن مجلس می‌دانم و این حق اظهارنظر حق صریح و اولیه هر نماینده‌ای است. حتی ما هم که حامی این لوایح هستیم، نیاز داریم تا مخالفت‌های انتقادی و مبانی آن را بشنویم و با شناخت موضع بگیریم. عمده نگرانی دوستان اصولگرا، جدا از ابعاد سیاسی آن‌که تمایل این گروه برای مخالفت با دولت است، این است که تصویب این لوایح دست ما را در کمک کردن به سازمان‌های مبارز و آزادی‌بخش می‌بندد. درحالی‌که توضیح داده شد در لایحه منع تأمین مالی تروریسم، تعیین مصداق تروریسم توسط شورای عالی امنیت ملی انجام می‌شود.

آن طوری هم که رئیس کمیسیون حقوقی مجلس به خود من توضیح می‌داد، آن‌طرف هم این ماده از قانون ما را پذیرفته و قبول کرده که این کار توسط شورای عالی امنیت ملی صورت بگیرد. دیگر اینکه ما اضافه کرده‌ایم سازمان‌هایی که با اشغال مبارزه می‌کنند و جنبه آزادی‌بخشی دارند، ازنظر ما تروریست نیستند و این تحفظ را گذاشته‌ایم.

برخی اصولگرایان هم این‌طور در جلسه اظهارنظر می‌کردند که به نظر می‌رسید قبول دارند امریکا کدخدا است. چون تکیه‌کلامشان این بود که برجام بدون امریکا بی‌فایده است. زیرا شرکت‌های اروپایی ۴۵۰ میلیارد دلار معامله با امریکا را فدای ۱۸ میلیارد معامله با ایران نخواهند کرد. که به این دست انتقادات هم پاسخ داده شد.

برآورد نهایی شما از خروجی این جلسه چیست؟ چون به‌هرحال قبل از آن به نظر می‌رسید فاصله نظرات منتقدان و موافقان برجام و FATF خیلی زیاد است.

من به نظرم جلسه خیلی خوبی بود، متقاعدکننده بود و پاسخ شبهات دوستان را کاملاً داد.

نظرات دو طرف درنهایت به هم نزدیک شد؟

حداقل برای یک ناظر بی‌طرف اقناع‌کننده بود. جو انتهای جلسه با ابتدای آن فرق داشت و برخی از منتقدان هم از موضع خود عقب‌رفته بودند. بر همین اساس جو تندی که اول جلسه بود و برخی اصولگرایان اصلاً نمی‌خواستند اجازه صحبت به مقامات دولتی و ازجمله آقای عراقچی بدهند، در انتها آرام شده بودند.

چرا می‌خواستند مانع صحبت‌های آقای عراقچی شوند؟

نکته‌ای بود که آقای شمخانی هم در سخنانش به آن اشاره داشت. منتقدان می‌گفتند کاری که دولت دارد می‌کند، خلاف نظر رهبری و بدون اذن ایشان است. آقای شمخانی در جلسه تأکید کرد و آقای لاریجانی هم چند بار این توضیح را تکرار کرد که دفتر رهبری تصریح کرده‌اند که تصویب این لوایح، جدا از پیوستن ایران به FATF، با خود مراجع ذی‌ربط و ازجمله مجلس است و آن‌ها مداخله‌ای ندارند.

درنهایت فکر می‌کنید با فضایی که در مجلس شکل گرفت، آیا این لوایح به تصویب برسند یا بازهم به سد مخالفت‌ها برخورد کنند؟

جوی که حاکم بود، حکایت از افزایش چشمگیر احتمال تصویب این لوایح داشت. یعنی با این توضیحاتی که داده شد به نظر من کار تصویب لوایح بدون مشکل جلو خواهد رفت.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.