راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

روزنوشت آخر از کنگره موبایل بارسلون / آن چه که از کنگره موبایل ۲۰۱۸ آموختم / در جست‌وجوی گودو

۱. کنگره موبایل ۲۰۱۸ باعث شد کمی درباره شتابی که این روزها، شاید خودم هم بخشی از آن بودم، بکاهم. کدام شتاب؟ شتاب درباره ارزهای رمزنگاری‌شده و حتی قلب تپنده این ارزهای رمزنگاری شده یعنی زنجیره بلوک. البته این به این معنا نیست که به این نتیجه رسیده‌ام که تصورات غلطی درباره زنجیره بلوک داشتیم و چیزی که هیچ‌چیز نبوده را چیزی فرض کرده بودیم. نه این‌طور نیست. زنجیره بلوک هنوز هم ازنظر من مهم است و احتمالاً جزو انقلابی‌ترین دستاوردهای فین‌تک باید آن را دسته‌بندی کرد. منتها در کنگره موبایل که کسب‌وکارها سعی می‌کنند آن چه که از علم توانسته‌اند را به تکنولوژی تبدیل کنند یا اگر توانسته‌اند تکنولوژی را افسار بزنند حتماً بیاورند نمایش بدهند در این رویداد چندان جایی را ندیدم که توانسته باشند از زنجیره بلوک استفاده کند یا حدقل سعی کند چیزی را نمایش دهد.

 

۲. مطابق رسم معمول منتقدان در انتهای همه رویدادها نمی‌خواهم شروع کنم به آیه یاس خواندن که اصلاً هیچ‌چیز نبود و فقط کمیت بود و کیفیتی در کار نبود. اتفاقاً من این کسانی که از موضعی فراتر از موضع همه انواع بشریت شروع می‌کنند به «نک و نال» و غر زدن که اصلاً نمایشگاه هیچی نداشت را نمی‌فهمم. درواقع نمی‌فهمم این دوستان عزیز چه انتظاری از نمایشگاه و کسب‌وکارها داشتند که نمایشگاه و کسب‌وکارها نتوانستند آن را برآورده کنند. خب الان همه تولیدکننده‌های گوشی تمرکزشان را گذاشته‌اند روی دوربین گوشی و گویی ناگهان همه‌شان فهمیده‌اند که می‌توانند از دوتا لنز استفاده کنند. این‌طوری خیلی هم بهتر است خب. شاید این برای برخی از عزیزان خیلی چیز دم‌دستی است. یا مثلاً بیشتر شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات سعی کردند یک ماشین لوکس یا چیزی شبیه آن در وسط غرفه بگذارند که نشان دهند ابزارهایشان را با ماشین‌ها یکپارچه کرده‌اند یا ماشین‌ها را با ابزارهایشان یکپارچه کرده‌اند. آنها با این چیزها می‌خواهند نشان دهند که در آینده نزدیک بازیگران جدی اینترنت اشیا و البته 5G هستند. اتفاقاً پررنگ‌ترین «تم» در نمایشگاه امسال هم اینترنت اشیا بود و حتی ویزا و مسترکارت هم در نمایشگاه ابزارهایی مرتبط با اینترنت اشیا آورده بودند که نمایش دهند. خب این‌ها چیزهای جدیدی نیست ولی به نظر می‌رسد کسب‌وکارها حداقل برای آینده کوتاه‌مدت‌تر روی این روندها بیشتر حساب کرده‌اند. به نظر می‌رسد در آینده نزدیک جاهایی مثل نوکیا هم خود را در موقعیت جدید بیشتر پیدا کنند و ما بیشتر شاهد استفاده از ابزارهای همیشه متصل به شبکه باشیم. این وسط من نتوانستم چیز زیادی از بیت‌کوین و ارزهای رمزنگاری‌شده و زنجیره بلوک پیدا کنم. شاید اشکال از من بود. فعلا به گیرنده‌های خود دست نزنید.

 

۳. حضور در بخش استارت‌آپی نمایشگاه هم به من بار دیگر ثابت کرد که هم تصور اشتباهی از مفهوم دیجیتال داریم و هم مفهوم استارت‌آپ را با شوآپ اشتباه گرفته‌ایم. در نمایشگاه 4YFN امسال استارت‌آپ‌هایی را داشتیم که با انگیزه و هیجان و انرژی بیشتر از کسب‌وکارهای بزرگ در نمایشگاه و در بخشی کاملاً جدا از بخش اصلی حاضر شده بودند و برای این که خودشان را ثابت کنند به آب‌وآتش می‌زدند. نکته مهم هم اینجاست که شاید ۹۰ درصد این استارت‌آپ‌ها در یکی دو سال آینده شکست بخورند. آن درصد اندکی هم که می‌توانند زنده بمانند احتمالاً باید آنها را در سالن ۸.۱ سال‌های آینده کنگره یعنی جایی که کسب‌وکارهای مرتبط با اپلیکیشن‌ها حضور دارند بیابیم. جایی که پارسال کافه بازار تنها کسب‌وکاری ایرانی حاضر در رویداد آنجا غرفه داشت. استارت‌آپ‌ها محل کاسبی یک عده‌‌ای هم نبودند. با این که کسب‌وکارهای بزرگ برای این که نامشان در بخش استارت‌آپ‌ها به عنوان حامی باشد با هم رقابت سنگینی دارند منتها در هیچ کجایی از نمایشگاه احساس نمی‌کردی که کسی نادانی خودش را می‌خواهد پشت شو‌آف استارت‌آپ‌ها پنهان کند. استارت‌آپ‌ها صرفا بخشی از مسیر هستند و به تنهایی هدف نیستند.

 

۴. اپلیکیشن‌ها و استارت‌آپ‌ها فقط بخشی از اکوسیستم هستند و همه آن نیستند. اگر استارت‌آپ‌ها و اپلیکیشن‌ها را داریم از آن طرف هزاران کسب‌وکار خرد و بزرگی را داریم که در سالن‌های ۱ تا ۸ جمع شده بودند. از غول‌های بین‌المللی گرفته تا کسب‌وکارهای کوچک. همه این‌ها در کنار هم اکوسیستم نوآوری دنیا را تشکیل داده‌اند و مهم‌تر از همه این‌ها باید به این موضوع توجه کرد که اگر غول‌هایی نداشته باشیم که بخواهیم به آنها تکیه کنیم باد کردن بیش‌ازحد استارت‌آپ‌ها ما را به هیچ جایی نمی‌رساند. بیشتر از این که به موضوعات ظاهراً جذاب بپردازیم باید روی موضوعات واقعی وقت بگذاریم. باید به کسب‌وکارهای واقعی بپردازیم. به نظرم در یکی دو سال اخیر حتی با ورود برخی مقامات دولتی به برخی موضوعات شاهد باد شدن برخی سوژه‌ها هستیم که این درنهایت به ضرر همه ما تمام خواهد شد. کسب‌وکارهای دنیا روی موضوعات واقعی وقت می‌گذارند. کسب‌وکارهای موبایل روی موضوعات واقعی موبایل وقت می‌گذارند و همه دنیا در موبایل خلاصه نشده است. خیلی چیزهای مهمی آن بیرون هست که ما رها کرده‌ایم. مراقب باشیم که دچار آفت نشویم.

1 دیدگاه
  1. حامد می‌گوید

    سلام
    اطلاع رسانی خوبی بود. من فکر می کنم این مقاله محتوی درست تری نسبت به رویکرد راه پرداخت در دمیدن بیش از اندازه به بلاکچین دارد. همانطور که گفتید بلاکچین عالی ست! اما کاربردهای زیادی برایش نیامده است. شاید داغ کردن این تنور فعلا مناسب نباشد و گرم نگه داشتنش عاقلانه تر باشد.
    حامد شریفی _ توسعه دهنده ی برخی از اپلیکیشن های همراه بانک کشور

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.