پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
دولت و قوه قضائیه و دیگر نهادها اجازه دهند استارتآپها کار خودشان را بکنند
محسن جلالپور؛ تحلیلگر مسائل اقتصادی / بعد از دیدن گوشهای از جنبوجوشهای پارک فنآوری پردیس، تغییر فصل در اکوسیستم کارآفرینی ایران را با تمام وجودم حس کردم. نه این که نسبت به این تحولات بیگانه باشم اما برای نخستین بار یک سبد از انواع ایدههای خلاقانه کسبوکار را یکجا دیدم و دو روز است دارم فکر میکنم بهعنوان یک تاجر کلاسیک، این دیدار را چگونه روایت کنم.
«شزان» نام یکی از شتابدهندههای تخصصی در حوزه فنآوری است که نوآفرینان را برای رسیدن به اهدافشان یاری میکند. به دعوت مدیران و سرمایهگذاران اصلی شزان به همراه جمعی از دوستان به پارک فنآوری پردیس رفتیم تا از نزدیک در جریان فعالیتهای این شتابدهنده قرار گیریم.
کار این استارتآپ، توسعه زیستبوم کارآفرینی و حمایت از تیمهای خلاق و نوآور است.
بعد از اینکه گزارشهای آقای رضا کلانترینژاد، مدیرعامل شرکت را شنیدیم، بهاتفاق دیگر مهمانان، به میان تیمهای مورد حمایت شزان رفتیم و از نزدیک با ایدههای جوانان خلاق آشنا شدیم.
یکی از تیمها به دنبال اجرایی کردن ایده «مودم امن» بود. تیمی دیگر روی ایده جالب «نیمکت خورشیدی» کار میکرد. یکی از جالبترین ایدهها، ایده «کامپوزیست» بود که با تلقیح قارچ روی کاه و خرده چوب، مادهای بهعنوان جایگزین پلاستیک خلق میکند.
گروهی دیگر در حال مطالعه و اجرایی کردن ایده «کفی طبی سیال» بودند. چند نفر هم داشتند ایده خلاقانه «دستگاه هوشمند هشداردهنده مونواکسید کربن» را مطالعه میکردند.
ایده «نانو سلوپان» و «زخم پوشهای مبتنی بر نانو الیاف» هم جالب بود. عدهای هم داشتند روشهای تشخیص زود هنگام حمله قلبی را پیش میبردند.
دو خانم خلاق برایمان توضیح دادند که چگونه در حال تحقیق روی سیمانهای استخوانی هستند که این روزها در جراحی ارتوپدی و دندانپزشکی و پزشکی ترمیمی کاربرد فراوان دارد.
شنیدن صحبتهای تیمی که به دنبال اجرایی کردن جدیدترین ایدهها برای دستیابی به فنآوری تشخیص انواع بیماریها از جمله سرطان هستند، واقعاً امیدوارکننده بود.
توضیحات گروهی که در زمینه اینترنت اشیا تحقیق میکنند، واقعاً جالب توجه بود و از توضیحات جوان خلاقی که ایدههای زیادی درباره انجام آزمایشهای زیستی در ابعاد قطره داشت شگفت زده شدم.
دو جوان دیگر توضیح دادند که به دنبال روشی برای ارتقای توانمندی و کارایی افراد در حین کار هستند و چهار خانم هم توضیح دادند که چه تحقیقاتی درباره استخراج فرمانهای کنترلی از سیگنال مغزی داشتهاند.
به گمانم یکی دیگر هم توضیح داد که با الهامگیری از طبیعت و شیوهای مشابه با بینی پستانداران قصد دارد وسیلهای بسازد که هر بویی را در پایینترین غلظت ممکن شناسایی و اعلام کند.
در میان این همه تحقیق و تلاش پزشکی و تکنولوژی، چند جوان هم از اجرایی کردن ایده «فرارسانه اینترنتی» خبر دادند. «تیواباکس» دستگاه کوچکی است که توسط این گروه به بازار خواهد آمد و این قابلیت را دارد که تکنولوژی تلویزیون را دوباره به متن زندگی ما برگرداند.
قطعاً موارد زیادی از توضیحات جوانان فعال در عرصه کسبوکارهای نوین از حافظه من جا مانده است. مواردی که اطمینان دارم در سالهای آینده در زندگی همه نقشآفرین خواهند بود.
شاید شش سال پیش بود که هنوز فعالیت شتابدهندهها در ایران بهخوبی پا نگرفته بود و من بهعنوان یک تاجر کلاسیک که دستی در تشکلگرایی داشتم تلاش کردم از این فعالیتها دفاع کنم. در این مدت نشستهای زیادی با دوستان فعال در زمینه سرمایهگذاریهای خطرپذیر داشتم و با خیلی از کارآفرینان و نوآفرینان ملاقات کردم؛ اما باید اعتراف کنم که سرعت تحولات در این عرصه بهقدری زیاد است که در تصور من هم نمیگنجد.
استارتآپها، شتابدهندهها و صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر و نوآفرینی، دیگر پدیدههای ناشناختهای برای جوانان ما نیستند.
جوانانی که سالها درس خواندهاند تا کسبوکاری آبرومند را آغاز کنند، نومیدانه از بازار کار به خانه بازگشتهاند. قرار بوده دولت برای آنها کار ایجاد کند اما به هردلیلی این اتفاق نیفتاده و تعداد زیادی از این جوانان تحصیلکرده از ایران رفتهاند. در حال حاضر با شکلگیری استارتآپها، امید تازهای در دل بخشی از آنها که ماندهاند زنده شده است.
جوانان امیدوار و خلاق، نه دنبال حمایت هستند و نه رانتی میخواهند. تنها خواسته آنها این است که دولت و قوه قضائیه و دیگر نهادها اجازه بدهند آنها کار خودشان را بکنند.
معمولاً علاقه به مداخله در کسبوکارها در ایران وجود دارد و این روزها نشانههای زیادی از این علاقه را بهوضوح میبینیم اما باید جدی و محکم از نهادهای مداخلهگر بخواهیم دست از سر این جوانان خلاق و پرتلاش بردارند.